mandag den 18. januar 2010

EM forudsigelser - Herrer


De regerende EM-medalister (v-h): Samuel Contesti (sølv), Brian Joubert (guld) og Kevin van der Perren (bronze).

Den mest spændende disciplin vil uden være herrernes disciplin, hvor Evgeni Plushenko og Stephane Lambiel vil konkurrere i deres første ISU mesterskab siden deres comeback.

Den regerende olympiske guldmedalist Evgeni Plushenko har vundet hele 8 medaljer ved EM, deraf var 6 af guld. Han har indtil videre oplevet et succesfuldt comeback med en overbevisende sejr ved Rostelecom Cup, og selv en knæskade midt i december kunne ikke forhindre ham i at vinde de russiske mesterskaber i overbevisende manerer. Hans spring er så pålidelige, at en plads på podiet er så godt som en selvfølge.

Den regerende europamester Brian Joubert har haft en svingende sæson med en 4. plads ved Trophée Eric Bompard, dernæst guld ved NHK Trophy og til sidst en fodskade, der tvang ham ud af Grand Prix Finalen og de franske mesterskaber, så det er umuligt at vide hvordan han vil klare sig. Hans resumé er dog imponerende: Joubert er den eneste herre i konkurrencen, som har slået Plushenko, og så har han også vundet en medalje ved hver eneste EM, han har deltaget i (8 gange).

Dette bliver Stephane Lambiels første konkurrence med et konkurrencedygtigt felt, så presset er højt. Den regerende OL sølvmedalist har overraskende nok aldrig vundet EM. Lambiel har udtalt, at skader stadig plager ham, og indtil videre i sæsonen har han ikke udført en tripel axel, hvilket vil koste ham dyrt, især i det korte program. Lambiel vil i vanlig stil debutere et nyt langt program, her til musikken fra Verdis opera "La Traviata".

Tomas Verner vandt EM i 2008, men har sidenhen været plaget af MEGET svingende resultater. Sidste gang var ved Grand Prix Finalen, hvor han endte på en sidsteplads efter at lavet en "Verner" (aka udføre en quad og et par tripelaxeler, derefter single resten af springene). Til hans forsvar led han af influenza, så måske han er blevet bedre nu. Hans landsmand Michal Brezina slog ham faktisk ved de nationale mesterskaber, hvilket straks gør Brezina til underdog til en medalje.

Samuel Contesti og Kevin van der Perren vandt hhv. sølv og bronze sidste år, men med dette dybe felt virker en medalje meget usandsynlig. Franske Yannick Ponsero er også underdog til medalje, hvis han dog kunne udføre to solide programmer i én konkurrence.

Mine forudsigelser
Guld - Evgeni Plushenko
Sølv - Brian Joubert
Bronze - Stephane Lambiel

Se resten af deltagerne her.

EM forudsigelser - Parløb


De regerende medalister i parløb (v-h): Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov (sølv), Aliona Savchenko og Robina Szolkowy (guld) og Maria Mukhortova og Maxim Trankov (bronze).

Favoritterne til medaljerne er de samme medalister som sidste år, hvor de to gange regerende verdensmestre Aliona Savchenko og Robin Szolkowy er guldfavoritter. Parret har vundet EM de sidste tre år og burde tage deres fjerde titel, med mindre de oplever en større nedsmeltning lignende til den, de oplevede ved Trophée Eric Bompard. Savchenko har lige lidt af en alvorlig influenza (som man først troede var mononukleose), så parret vil formentlig ikke være i topform endnu.

De to andre favoritter er russerne. Maria Mukhortova og Maxim Trankov har haft deres hidtil bedste sæson, der inkluderede guld ved Trophée Eric Bompard og en 4. plads ved Grand Prix Finalen. Parret har overraskende nok fundet det, der ligner pålidelighed i det lange program, men ved de nationale mesterskaber gik det bagud, da de kun fik sølv. Lad os håbe på, at det ikke er et tegn på, hvad der vil ske til EM.

De regerende VM bronzemedalister Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov virkede lidt kluntede ved Grand Prix'erne, men kom stærkt igen ved de russiske mesterskaber og vandt deres tredje titel der.

Underdogs til en medalje er det ukrainske par Tatiana Volosozhar og Stanislav Morozov, der har endt på en 4. plads ved de to foregående EM. Morozov skal lande de forbidstrede side-om-side spring i håb om en medalje.

Mine forudsigelser:
Guld - Aliona Savchenko/Robin Szokowy
Sølv - Maria Mukhortova/Maxim Trankov
Bronze - Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov

Se resten af deltagerne her.

EM forudsigelser - Isdans


De regerende EM-medalister i isdans (v-h): Sinead Kerr og John Kerr (bronze), Jana Khokhlova og Sergei Novitski (guld) og Federica Faiella og Massimo Scali (sølv).

EM starter med isdans i morgen uden en helt klar favorit til guldet, da de fleste favoritter har døjet med skade eller sygdom.

De regerende verdensmestre og EM 2008-mestre Oksana Domnina og Maxim Shabalin lyder på papiret som sikre favoritter, men Shabalins knæskade(r) har holdt parret ude af de internationale konkurrencer indtil videre i sæsonen. Ved de russiske mesterskaber så parret særdeles uforberedte ud, og mange var "?!" over deres aboriginale originaldans og undrede sig over gyldigheden af de såkaldte 'bælteløft' i fridansen. Førhen har dommerne dog altid kunnet lide deres stil og belønnet den gavmildt, så det bliver spændende, hvordan de vil modtage isdanseparret i morgen (og lad os håbe, at de færdiggør konkurrencen. Sidste år trak de sig ud efter den obligatoriske dans).

Deres landsmænd Jana Khokhlova og Sergei Novitski har heller ikke haft den bedste sæson: de regerende EM-mestre startede solidt med sølv ved Cup of China, men endte på en skuffende 4. plads ved Skate America. Parret trak sig ud af Grand Prix Finalen og de nationale mesterskaber pga. hhv. sygdom og skade, og så vil de tilmed debutere en ny fridans (musik: "Ildfuglen").

Nathalie Pechalat og Fabian Bourzat er de eneste franske medaljefavoritter efter Isabelle Delobel og Olivier Schoenfelder trak sig ud. Franskmændene endte på en 4. plads sidste, og denne sæson var de de eneste europæere, der vandt en medalje ved Grand Prix Finalen (bronze).

De regerende sølvmedalister Federica Faiella og Massimo Scali vandt bronze ved Cup of China, men trak sig ud af Skate Canada pga. skade. Parret slog dog landmændene Anna Cappellini og Luca Lanotte ved de italienske mesterskaber, selvom Cappellini og Lanotte havde haft en bedre sæson. Det rygtes dog, at Faiella og Scali stadig er plaget af skader, da de trak sig ud af en uofficiel fremvisning i USA.

Søskendeparret Sinead Kerr og John Kerr vandt bronze sidste år og endte på en 4. plads ved Grand Prix Finalen. Hvis de andre par fejler pga. skader, burde en medalje ikke være uden for rækkevidde.

Alexandra Zaretsky og Roman Zaretsky endte kun på en 11. plads sidste år, men vandt lidt overraskende bronze ved Skate America i år. Yderligere forbedringer er måske på vej.

Mine forudsigelser (vildt skud!)
Guld - Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat
Sølv - Jana Khokhlova/Sergei Novitski
Bronze - Federica Faiella/Massimo Scali

Se resten af deltagere her.

EM!


Yay! EM 2010 i kunstskøjteløb begynder i morgen og slutter den 24. januar. For første gang bliver det afholdt i Estland, nemlig i dets hovedstad Tallinn. 177 skøjteløbere/par fra 38 lande vil deltage og fremføre deres korte program (isdansere vil fremføre obligatorisk og originaldans), og top 20 herrer og damer vil kvalificere sig til det lange program. Top 16 i parløb og isdans vil kvalificere sig til det lange program/fridans.

Tidsplan (dansk tid)

Tirsdag d. 19 januar
12:30 - Obligatorisk dans
17:30 - Åbningsceremoni
18:20 - Parrenes korte program

Onsdag d. 20 januar
10:00 - Herrernes korte program (del 1)
13:30 - Herrernes korte program (del 2)
18:00 - Parrenes lange program 1-4
19:30 - Parrenes lange program 5-16

Torsdag d. 21 januar
12:00 - Originaldans
17:45 - Herrernes lange program 1-6
19:15 - Herrernes lange program 7-24

Fredag d. 22 januar
09:00 - Damernes korte program (del 1)
12:45 - Damernes korte program (del 2)
17:40 - Fridans 1-4
19:00 - Fridans 5-16

Lørdag d. 23 januar
12:30 - Damernes lange program (gr. 1)
14:00 - Damernes lange program (gr. 2-4)

Søndag d. 24 januar
14:30 - Gallafremvisning

(Se flere oplysninger på www.euroskate2010.eu)

Forudsigelser samt TV og internet kommer senere...

De canadiske mesterskaber - Chan vinder sin tredje titel


Patrick Chan udfører sit lange program til "The Phantom of the Opera". (Foto: daylife.com)

Patrick Chan udførte ligesom de andre canadiske guldmedalister også sin sæsons bedste lange program og tog dermed sin tredje canadiske titel i træk. Programmet indeholdte 8 tripelspring, og den eneste fejl var et step-out på den første tripel axel. Han scorede hele 177.88 point og kan nu se frem til sin første tur til OL.

Vaughn Chipeur skøjtede et solidt program, der scorede 143.23 point, og vandt dermed sølv for andet år i træk. På trods af en dårlig sæsonstart vil resultatet her sikre ham en den første tur til OL.

Quadmesteren Kevin Reynolds udførte hele 2 quads og 8 tripelspring og sprang dermed op fra en femteplads til at vinde sin første nationale medalje, nemlig bronze. Shawn Sawyer havde problemer med sine to første springelementer og forblev på en fjerdeplads.

Resultat (top 10)
Guld - Patrick Chan - 268.02
Sølv - Vaughn Chipeur - 222.10
Bronze - Kevin Reynolds - 216.49
4. Shawn Sawyer - 210.35
5. Joey Russell - 202.16
6. Ian Martinez - 184.99
7. Jeremy Ten - 172.95
8. Sébastien Wolfe - 169.15
9. Ronald Lam - 169.13
10. Marc-André Craig - 168.48

Se flere detaljer her.

De amerikanske mesterskaber - Abbott forsvarer titel med et fejlfrit program

Jeremy Abbott udfører sit lange program. (Foto: daylife.com)

Wow, wow og atter wow! Jeg nåede lige at fange de sidste 5 herrer på NBC (via TV Networks), og hvor er jeg glad for det. Jeremy Abbott var den allersidste skøjteløber på isen, men hans program viste intet tegn af nervøsitet. Han udførte en quad og 8 tripelspring deriblandt en 3-3 og en 3-3-2 kombination i hvad, der nok var hans livs bedste program. Dette scorede 175.81 point, og han vandt sin anden titel med en margin på over 25 point. Sejren sikrer ham hans første tur til Vinter OL, så lad os håbe at han kan gentage succesen der.

Evan Lysacek havde ændret sine springelementer siden Grand Prix Finalen, og denne ændring inkluderede en quad, som han desværre underroterede og faldt på. Resten af programmet var solidt med undtagelse af en doublet 3loop, og scoren på 154.94 point var nok til at beholde ham på andenpladsen. Sølvet sikrer ham en anden tur til OL (i 2006 endte han på en 4. plads).

Johnny Weir skøjtede et solidt omend ikke fejlfrit program: han singlede sin anden planlagte tripel axel og havde et step-out på sin 3-3 kombination. Scoren på 148.58 point var faktisk kun aftenens femtebedste, men styrken af hans korte program gav ham bronze, hvilket burde give ham en anden tur til OL (i 2006 endte han på en 5. plads).

Helt nede fra en sjetteplads trak Ryan Bradley sig op på en samlet fjerdeplads med et underholdende program, der inkluderede hele to quads. Programmet scorede 155.34 point, hvilket var aftenens andenbedste, og gav ham tin for andet år i træk.

Adam Rippon havde bedre program end i går, da han fik udført sin Rippon tripel lutz. Desværre havde han step-outs på begge sine tripelaxeler. Rippon endte på en femteplads, hvilket er hans hidtil højeste placering ved de nationale mesterskaber.

Resultat (top 10)
Guld - Jeremy Abbott - 263.66
Sølv - Evan Lysacek - 238.63
Bronze - Johnny Weir - 232.09
Tin - Ryan Bradley - 225.97
5. Adam Rippon - 225.07
6. Brandon Mroz - 201.27
7. Grant Hochstein - 192.73
8. Armin Mahbanoozadeh - 190.98
9. Keegan Messing - 190.35
10. Jason Wong - 186.46

Se flere detaljer her.