tirsdag den 25. marts 2014

VM 2014 forudsigelser - Isdans

Isdansernes felt er vidt åbent ved VM 2014.

Både Meryl Davis og Charlie White samt Tessa Virtue og Scott Moir vil ikke deltage, og det betyder at vi for første gang i fire år har et VM i kunstskøjteløb, hvor de to toppladser i isdans er vidt åbne.

Guldfavoritterne

De nykronede OL-bronzvindere Elena Ilinykh og Nikita Katsalapov vil være favoritter til at tage guldet, og pres er ikke altid noget, de altid har klaret godt. Ikke desto mindre løb de tre stærke programmer ved OL på hjemmebane, og lignende fremførelser burde i det mindste skaffe dem deres første VM-medalje. Russerne har dog ikke råd til dyre fejl, hvis de vil have guld.

Franske Nathalie Pechalat og Fabian Bourzat har også øjnene på guldet, og på neutral grund er chancen uden tvivl større. Parret har haft en solid sæson, men de er blevet slået af Ilinykh/Katsalapov begge gange denne sæson, så de skal måske håbe på en fejl eller to fra russerne for at tage guld.

Bronzekandidaterne

De regerende VM-bronzevindere Ekaterina Bobrova og Dmitri Soloviev har haft en svingende sæson, og ved OL blev det kun til en 5. plads. Dårlig modtagelse af deres programmer har hovedsageligt været årsagen, men de har nu haft mere tid til at genindøve deres fridans, hvilket kan højne deres medaljechancer.

Europamestrene Anna Cappellini og Luca Lanotte har nok haft deres hidtil bedste sæson, men ikke desto mindre vil de nok blive slået af en håndhuld løbere i dette felt, såfremt konkurrenterne løber rent. Italienerne får nemlig ikke helt samme høje programkomponenter, så deres levels skal være i orden, hvis de vil toppe deres 4. plads fra forrige år.

Canadiske Kaitlyn Weaver og Andrew Poje tog en tæt 6. plads efter italienerne ved OL. Parret er solide dansere, men de skal nok også håbe på nogle fejl fra favoritterne for at komme på podiet. De skal minimere fejlene i deres korte dans, som denne sæson har været deres svaghed.

Long shots

Madison Chock og Evan Bates har allerede udvist potentialet til at være et toppar de næste fire år med en stærk 8. plads ved OL. Amerikanerne løber med meget power og har de store tekniske trick - med fejl fra nogle af favoritter kan de måske overraske.

Landsmænd Maia Shibutani og Alex Shibutani har ikke oplevet samme stigning i deres scores og resultater, men man kan normalt regne med solide løb fra søskendeparret. Igen skal levels være i orden, da deres programkomponenter har været en smule faldende.

Top 10 materiale

EM-bronzevindere Penny Coomes og Nicholas Buckland fortsatte deres stærke sæson med en 10. plads ved OL. Briterne har ikke så stærkt grundløb som de andre par i feltet, men de gør op for det med akrobatiske løft.

Piper Gilles og Paul Poirier kom ikke til OL, og det kan måske give dem et boost pga. mere træningstid og mere energi. Canadierne tog senest sølv ved Four Continents, og især deres fridans har fået god feedback.

Danske Laurence Fournier Beaudry og Nikolaj Sørensen gør deres VM-debut som par. De to senest en 18. plads ved EM.

Mine forudsigelser
1. Elena Ilinykh / Nikita Katsalapov RUS
2. Nathalie Pechalat / Fabian Bourzat FRA
3. Ekaterina Bobrova / Dmitri Soloviev RUS
4. Anna Cappellini / Luca Lanotte ITA
5. Kaitlyn Weaver / Andrew Poje CAN
6. Madison Chock / Evan Bates USA
7. Maia Shibutani / Alex Shibutani USA
8. Penny Coomes / Nicholas Buckland GBR
9. Piper Gilles / Paul Poirier CAN
10. Nelli Zhiganshina / Alexander Gazsi GER

Se flere detaljer her.

VM 2014 forudsigelser - Damer

Podiet er langtfra bestemt i damernes disciplin ved VM 2014.

Kontroversen omkring damernes resultat ved Vinter OL er endnu ikke stilnet helt af, men med både guldvinder Adelina Sotnikova og sølvvinder Yuna Kim fraværende ved VM 2014 i kunstskøjteløb, kan fokus forhåbentlig være andetsteds.

Guldfavoritterne

Hjemmefavorit Mao Asada havde en stærk start på sæsonen, men en nedsmeltning i det korte program ved OL fjernede alt medaljehåb trods hendes livs løb i det lange. Derfor har hun nok noget at bevise ved dette VM, og på hjemmebane taler statistikken for at hun vil løbe bedre. Nøglen bliver det korte program, hvor hun denne sæson endnu ikke har udført sin triple axel rent.

Lidt overraskende har OL-bronzevinder Carolina Kostner valgt at deltage trods sin karrieres bedste to løb i Sochi. Italieneren har stået på VM-podiet de tre seneste gange, og med sin nyfundne pålidelighed burde solide løb være nok til en medalje. Hun har til tider ikke helt samme sværhedsgrad som de andre damer, så skal hun have en chance for guld, er nær rene løb et must.

VM-debutant Julia Lipnitskaia har været bundsolid hele sæson med undtagelse af den individuelle konkurrence ved OL, hvor hun faldt en gang i hvert program. Dette var nok grundet det store pres efter holdkonkurrencen, og hvis vi kender hende ret, vil hun være stålsat på at løbe rent her. Hendes pålidelighed giver hende en god medaljechance - måske endda for guld - da de to ovenstående damer til tider kan lave fejl.

Bronzekandidaterne

Gracie Gold har endnu aldrig vundet en international seniorkonkurrence, men ikke desto mindre har hun på det seneste imponeret med sin stabilitet, der gav hende en 4. plads ved OL. Momentum er med hende, og hun har sværhedsgraden - kun præsentationen mangler lidt finpudsning. Ved et post-olympisk VM kan favoritterne været plaget af udmattelse, og det er nu hun skal udnytte dette.

Landsmand Ashley Wagner er nu ikke længere USAs #1 dame, og det har kunne mærkes i hendes scores; hun løb solidt ved OL og tog en samlet 6. plads. Wagners svaghed er manglen på en stabil triple-triple, og hun får formentlig brug for at lande springet, hvis hun endelig vil på podiet.

Den japanske mester Akiko Suzuki skuffede med urene spring og en 8. plads ved OL. Hun har den stærke præsentation og grundløb, men på det seneste har hendes spring manglet den gode højde. En medalje ved hendes sidste VM vil formentlig kræve en fremførelse på kaliber med de nationale mesterskaber.

Også landsmand Kanako Murakami løb under niveau ved OL, hvor det blev en 12. plads, og det var særlig skuffende set i lyset af, at hun altid har formået gode placeringer ved VM. Hun har ikke helt den rene springteknik, men hjemmebanefordel burde betyde bedre fremførelser.

Resten af top 10

Russiske Anna Pogorilaya gør sin VM-debut, og hun burde kunne klare en top 10 placeringer efter en stærk Grand Prix sæson, hvor hun kvalificerede sig til Finalen. Hun har de svære spring, og hun får brug for disse, da præsentationen stadig mangler noget arbejde.

Lignende gør Polina Edmunds også sin VM-debut efter en solid 9. plads ved OL. Hun forsøger også blandt de sværeste spring i feltet, men i programkomponenterne vil hun knap være så konkurrencedygtig.

Kaetlyn Osmond har døjet med efterdønningerne af sin skade, og ved OL blev det kun til en 13. plads. Hun har dog oppet sværhedsgraden i sit korte program, og med rene løb har hun chancen for slå sin 8. plads fra forrige år.

Også Zijun Li har kæmpet med skader og tog derfor kun en 14. plads ved OL trods en flot 7. plads ved forrige VM. Hun har de svære spring, men mangler stadig power i sit løb til at slå de andre damer med lignende layout.

Hold også øje med

Både Mae Berenice Meite og Valentina Marchei løb over forventning ved OL og tog en henholdsvis solid 10.- og 11. plads.

Danmark repræsenteres af Anita Madsen, som senest tog en 29. plads ved EM.

Mine forudsigelser
1. Mao Asada JPN
2. Julia Lipnitskaia RUS
3. Carolina Kostner ITA
4. Gracie Gold USA
5. Ashley Wagner USA
6. Akiko Suzuki JPN
7. Kanako Murakami JPN
8. Anna Pogorilaya RUS
9. Polina Edmunds USA
10. Kaetlyn Osmond CAN

Se flere detaljer her.