søndag den 4. januar 2015

Kunstskøjteløb på GIF: Dødsspiralen

Wenjing Sui og Cong Han udfører en baglæns udvendig dødsspiral ved GPF 14-15 (foto: Getty).

Der er gået for lang tid siden det sidste GIF-indlæg, men nu skal det være. Denne gang handler det unikke parelement: dødsspiralen eller death spiral, som det hedder på engelsk.

En dødsspiral er, hvor manden holder damen i én arm og pivoterer dvs. drejer hende i en cirkel om sin egen akse med sin tåhak i isen. Det drabelige navn kommer muligvis af damens tætte - nærmest parallelle - position til isen med hovedet lænet bagud.

Ifølge wiki blev dødsspiralen (baglæns udvendig) opfundet af Charlotte Oelschlägel og Curt Neumann tilbage i 1928, mens den mere moderne-udseende version blev udviklet i 1940'erne af Suzanne Morrow og Wallace Diestelmeyer.


Vinter OL 1968 De tre andre typer dødsspiraler blev opfundet af Liudmila Belousova og Oleg Protopopov; de fire slags dødsspiraler kan identificeres ved retning (for-/baglæns) og skær (ind-/udvendig). Her udfører Protopopov'erne en baglæns indvendig dødsspiral, som de kaldte "cosmic spiral".

Vinter OL 1976 Skøjtelegende Irina Rodnina var kendt som mesteren af dødsspiralen. Her udfører hun med partner Alexander Zaitsev en baglæns udvendig dødsspiral, "death spiral". De udvendige dødsspiraler anses som sværere end indvendige og har da også en højere basisværdi i det nuværende system. Oftest vil damen ikke være så tæt på isen og have et mere bøjet skøjteben, så klingen ikke skrider under hende.

EM 1980 Rodnina og Zaitsev kunne selvfølgelig også udføre en smuk baglæns indvendig dødsspiral.

VM 1993 Den forlæns udvendige "love spiral" er den allersværeste af dødsspiralerne, og Isabelle Brasseur og Lloyd Eisler havde en særdeles god en. Det er meget sjældent, at damen kan komme så tæt på isen i denne version.

Vinter OL 1994 Ekaterina Gordeeva og Sergei Grinkov udfører her en baglæns udvendig dødsspiral i deres korte program. Nu til dags er én dødsspiral per kort og lange program et krav, men dengang havde Gordeeva/Grinkov to forskellige i deres lange program.

VM 2007 Som sagt er den sværeste af dødsspiralerne er den forlæns udvendige, og måske af den grund roterer den ikke som en af de obligatoriske i det korte program. Faktisk skulle jeg tilbage til VM 2007 for at finde den senest udførte ved Verdensmesterskaberne. Xue Shen og Hongbo Zhao udførte her en med masser af tilbehør som flyver indgang, catch-foot og skift af hånd.

EM 2010 Catch-foot dødsspiralerne var i en overgang særligt populære, men ofte ikke særlig æstetisk pæne. Yuko Kavaugti og Alexander Smirnov udførte en interessant version i forlæns indvendig "life spiral", men det fik måske bægeret til at flyde over, da catch-foot som level feature blev fjernet efter 2009-10.

VM 2012 Dødsspiraler anses ofte ikke som et risiko-element for parløberne, men engang imellem kan fejl på denne koste dyrt. Tatiana Volosozhar og Maxim Trankov faldt på en "nemmere" forlæns indvendig dødsspiral, men det kom til at koste dem guldet.
 
VM 2014 Et par, som dog kan udføre en nogenlunde catch-foot version, er Cheng Peng og Hao Zhang. Her udfører de en baglæns indvendig dødsspiral i deres korte program.

VM 2014 Deres catch-foot forlæns indvendige dødsspiral i det lange program var dog den pæneste. Jeg må indrømme, at det først var forrige sæson, at jeg lærte at identificere dødsspiralerne fra hinanden. Tricket er at se på damens skøjteklinge (duh!). Forlæns = tåhak i drejeretning, indvendig = indvendig skær (hint: "øverste" ben bruges, position er tæt på isen). Visa versa for baglæns og udvendig.

GPF 2014/15 En trio af forlæns invendige dødsspiraler fra Peng/Zhang, Duhamel/Radford og Seguin/Bilodeau. Denne sæson har dødsspiralerne et ret klassisk udseende, men de er stadig ligeså fængende.