onsdag den 4. september 2013

Musik update: Elena Ilinykh & Nikita Katsalapov

Russiske Elena Ilinykh og Nikita Katsalapov tog EM-sølv forrige sæson, men isdanserne kunne ikke fortsætte momentum og skuffede med en 9. plads ved VM 2013. Med et Vinter OL 2014 i hjemlandet kan det unge par forhåbentlig levere deres bedste.

Forrige sæsons programmer var ikke særlig vel-modtagede, så de er gået til klassikerne denne sæson. Deres korte dans til Finnstep og Foxtrot er til "Bei Mir Bist Du Schön", "Sixteen Tons" og den kendte "Sing, Sing, Sing".

Deres fridans er til balletten Svanesøen af den russiske komponist Tchaikovkovsky. Vi ved alle, at Elena ser smuk ud i et balletskørt, så parret er måske på rette vej. Koreografi er af træner Nikolai Morozov.

Parret præsenterede deres programmer i bidder for nylig:

Kort dans


Fridans part 1


Fridans part 2


Fridans part 3


Kilde: sports.ru (russisk)

Xue Shen og Hongbo Zhao er forældre til en lille pige!

Shen og Zhao er ikke aktive på isen mere, men de går stadig en travl periode i møde.

De kinesiske parløbere Xue Shen og Hongbo Zhao blev i går forældre til en lille pige. Parret begyndte at skøjte sammen tilbage i 1992, offentliggjorde deres forlovelse i 2007 (kan du huske næsten-frieriet-på-isen ved VM 2007?), blev gift i 2008 og trak sig fra konkurrencer i 2010.

Shen og Zhao er det hidtil mest succesfulde par fra Kina, og resuméet tæller bl.a. tre VM-titler og en sejr ved Vinter OL 2010.

Et stort tillykke er vel på sin plads!

Kilde: sina (kinesisk)

Kunstskøjteløb på GIF: Himmelpiruetten

Amerikanske Mirai Nagasu udfører sin himmelpiruette. (Foto: AP)

Vi har haft twisten, men nu til et andet yndlingselement: himmelpiruetten eller layback pirutten, som de kalder den på engelsk. I IJS er forkortelsen LSp.

I dette indlæg vil jeg fokusere på den klassiske layback position uden alle de moderne dikkedarer; dvs. ryggen er lænet lige tilbage (ikke sidelæns), og hænderne rører ikke skøjten.

Ifølge Wikipedia blev himmelpiruetten opfundet af britiske Celia Colledge, der vandt Vinter OL sølv tilbage i 1936 - det har derfor ikke været muligt at finde videoer af hende udføre denne. Så min historiske gennemgang bliver måske lidt på følelse.

Vinter OL 1968 De amerikanske damer har så længe jeg kan huske været kendt for deres himmelpiruetter. Pegge Fleming havde en smuk klassisk en af slagsen.

Senere i karrieren blev Fleming kommentator med Dick Button, og duoen var altid god til at rose en god himmelpiruette, ligeså hurtige de var til at slå hårdt ned på alle, der ikke levede op til deres høje standarder. De hårde ord har effekt den dag i dag.

Vinter OL 1976 Ved dette Vinter OL indgik det korte program for første gang, og himmelpiruetten var fra starten et fast indslag. Her leverer amerikanske Dorothy Hamill en værdig version.

Vinter OL 1980 Denise Biellmann var mest kendt for sin Biellmann-piruette, men hendes klassiske position i himmepiruetten var også smuk i sig selv.

VM 1999 Landsmand Lucindah Ruh var også fabelagtig til piruetter, sikkert verdens bedste. Hastigheden, antallet af rotationer, smidigheden i ryggen og de kreative armpositioner overgik langt de krav, der blev stillet dengang.

US Nats 2002 Angela Nikodinov var kendt for sin klassiske layback position, der i dag nærmest er definitionen på en ærke-amerikansk layback: smidighed i ryggen, højt løftet frit ben (i attitude position) og elegante arme.

VM 2004 Sasha Cohen var ikke kendt for at løbe et rene lange programmer, men piruetterne var i hvert fald ikke en svaghed. Især hendes himmelpiruette fik rosende ord fra de amerikanske kommentatorer.

US Nats 2006 Himmelpiruetten er kun et obligatorisk for damerne, så det er et sjældent syn at se elementet hos herrerne. Rohene Ward havde dog en himmelpiruette, der kunne overgå de fleste damers.

GPF 2007 Caroline Zhang fik mest opmærksomhed pga. perle-piruetten, men hendes klassiske layback position krævede også umenneskelig smidighed; hendes ryg OG det frie ben er nærmest parallelle med isen!

Junior VM 2012 Det er nærmest kun de amerikanske damer, som har det frie ben i en attitude position. Julia Lipnitskaya bøjer ved knæet og sænker langstomt benet for at øge accelerationen.

VM 2013 Hos mange af de yngre asiatiske damer ser man ofte en meget tilbagelænet overkrop kombineret med et sænket frit ben. Zijun Li udfører her et meget pænt eksempel.

JGP Riga 2013 En ny sæson og en nye himmelpiruette gør sin internationale debut. Amerikanske Karen Chen viderefører arven.

Den klassiske himmelpiruette er dog lidt på tilbagegang, især da det er muligt at opnå en level 4 himmelpiruette uden at udføre en (fx sidelæns -> catchfoot -> Biellmann + en af disse i 8 rotationer). Forhåbentlig forsvinder den ikke helt, da jeg aldrig bliver træt af den optiske illusion, der dannes under piruetten.