tirsdag den 12. marts 2013

VM 2013 forudsigelser - Damer



Damernes felt ser stærkere ud, end det har gjort i lang tid. Vi har tre tidligere verdensmestre samt et hav af talentfulde up-and-comers.

Guldfavoritter
Favoritterne til titlen er alle tidligere verdensmestre - de var også på podiet sammen tilbage i 2008 - men forudsigelser er svære, da ingen af dem endnu har mødt hinanden denne sæson!

Den regerende verdensmester Carolina Kostner startede sæsonen lidt sent, men indtil videre er hun ubesejret, senest med sin femte sejr ved EM hvor hun dog havde et par alvorlige fejl i begge programmer. Hun har klogt tilføjet mere sværhedsgrad, som hun får brug for, men det uvist om hun kan holde på nerverne, nu hvor hun ulig forrige år virkelig får noget hård konkurrence.

Mao Asada endte på en skuffende 6. plads de to forrige år, men denne sæson har hun set meget stærkere ud. Underrotationer har plaget hende, men det ambitiøse springlayout med triple axel, og 8 triple spring i det lange program, som hun viste ved Four Continents betyder at hun har råd til nogle fejl - dog ikke for mange.

Rival Yuna Kim er ligesom de to andre favoritter også ubesejret denne sæson, men hun har ikke haft reel kamp ved sine konkurrencer. Kim har lidt mindre sværhedsgrad i det lange program end både Kostner og Asada, så nøglen bliver nok et stærkt kort program. Stabiliteten og kvaliteten på hendes spring - især triple-triple kombinationerne - er uovertruffen, så det er intet under at hun aldrig er endt uden for podiet i sin karriere.

Underdogs
Den regerende VM bronzevinder Akiko Suzuki har haft en ganske solid sæson. Til tider kan hun godt lave dyre fejl i enten det korte eller lange program, men ved Four Continents leverede hun i begge programmer og tog sølv. Hun er dog ikke på helt samme niveau som guldfavoritterne, så hun skal nok håbe på fejl fra disse for at ende på podiet igen.

Landsmand Kanako Murakami har løbet solide programmer hele sæsonen, men hendes scores har ikke altid være gode pga. underrotationer. Hun må ordne disse (eller håbe på et venligt teknisk panel), hvis hun vil toppe sin 5. plads fra forrige år. 

Alena Leonova er den regerende VM sølvvinder, men hun har slet ikke skøjtet som en denne sæson. Senest ved Russia Cup Final, hvor hun tjente sin VM-billet, havde hun usikre landinger på de fleste spring, og det var endda hendes bedste fremførelse i sæsonen. Hendes eneste fordel virker til at være, at hun plejer at peake ved VM.

Amerikanske Ashley Wagner kom tæt på podiet forrige år, og hun startede også denne sæson stærkt ud, men der er kommer flere usikkerheder frem; Ved de to sidste konkurrencer havde hun to fald i det lange program, og ved VM kan hun ikke tåle samme fejl og stadig placere højt. Hun er den eneste blandt top 10 kandidaterne, som endnu ikke har landet en triple-triple kombination denne sæson - et element hun måske får brug for, hun vil opnå tre startpladser til Vinter OL.

VM-debutanter
De unge russere er endelige gamle nok til VM. Adelina Sotnikova har præsentationen og elementerne til at placere højt, omend hun kan være lidt usikker på nogle af springene. Den nykronede EM sølvvinder skal især få landet sin triple flip for at score godt.

Landsmand Elizaveta Tuktamysheva har de mere stabile spring, men det svagere grundløb vil holde hendes programkomponenter nede. Det korte program har givet EM bronzevinderen lidt problemer denne sæson, så hun må undgå fejl her for at ikke komme for langt bagud.

I Kaetlyn Osmond har Canada endelig en dame med top 10 potentiale. Hun begyndte sæsonen med adskillige sejre, men ved Four Contients blev det kun til en 7. plads. Hjemmebanefordel vil måske hjælpe, men hun skal stadig skøjte bedre her for at opnå den ønskede top 10 placering.

Der var store forhåbninger til amerikanske Gracie Gold før sæsonen begyndte, men disse er nu aftaget pga. svingende fremførelser, senest en 6. plads ved Four Continents. Gold har de store spring til at placere højt, men chancen for en nedsmeltning er omkring 50/50.

Zijun Li er måske ikke medaljekandidat (endnu), men hun har støt og sikkert leveret solide fremførelser denne sæson. Senest overraskede hun med en 5. plads ved Four Continents, så en top 10 placering er ganske mulig.

Hold også øje med
Valentina Marchei og Viktoria Helgesson, som endte på en hhv. solid 4.- og 5. plads ved EM. Især Helgesson håber på en top 10 placering, så både hun og søsteren kan komme til Vinter OL.

Mine forudsigelser
1. Yuna Kim KOR
2. Mao Asada JPN
3. Carolina Kostner ITA
4. Akiko Suzuki JPN
5. Ashley Wagner USA
6. Adelina Sotnikova RUS
7. Elizaveta Tuktamysheva
8. Kanako Murakami JPN
9. Kaetlyn Osmond CAN
10. Zijun Li CHN

Se flere detaljer her.