lørdag den 27. februar 2010

Trænerne bag guldet

Nej, kunstskøjteløbere hopper ikke bare på isen og lærer at skøjte af sig selv. Gode resultater kræver en god træner, hvilket er noget som Vinter OL-guldmedalisterne i hvert fald ikke manglede.


Xue Shen og Hongbo Zhao reagerer ekstatisk på deres lange program score, mens deres træner Bin Yao (t. v.) bevarer fatningen.

I 80'erne var Bin Yao selv engang parløber (med Bo Luan der også idag er partræner), men tidens Kina var et lukket samfund, så parret måtte selv lære elementerne ved at studere billeder. Ved VM 1980 blev de det første par til at repræsentere Kina, men det var en ydmygende oplevelse. Ifølge Yao lo publikum af deres skøjteløb, og parret endte da også på en sidsteplads. Efter sin tilbagetrækning i 1984 svor Yao, at han ville skabe verdens bedste parløbere, hvilket sidenhen er gået i opfyldelse. I Torino 2006 fik hans tre par sølv, bronze og en 4. plads. Ved dette OL havde de samme tre par igen succes: Shen/Zhao vandt guld, Pang/Tong vandt sølv, mens Zhang/Zhang endte på en 5. plads.


Evan Lysacek krydser fingre for et godt resultat, mens koreografen Lori Nichol og træner Frank Carroll (t. h.) forbliver rolige.

71-årige Frank Carroll har længe været kendt som den bedste træner, der ikke havde trænet en kunstskøjteløber til OL-guld. Han var tæt på i 1980 med Linda Fratianne, som fik sølv, og i 1998 med Michelle Kwan, der også fik sølv. I 2002 fik hans elev Timothy Goebel bronze. Lidt overraskende blev det Evan Lysacek, som vandt OL-guldet, og Lysacek har heller ikke været sky med at give Carroll æren: "I'd say today was 99 percent him and one percent me". Der kan dog være mere OL-guld i vente, da Lysacek ikke har udelukket Sochi (eller var han sarkastisk?). Carrolls anden elev Mirai Nagasu kunne også ligne den næste stjerne.

P.S. Den canadiske koreograf Lori Nichol har også haft stor succes ved dette OL, da hendes programmer har vundet 2 guld (Shen/Zhao og Lysacek) og en bronze (Joannie Rochette).


Marina Zoueva (t.v.) og Igor Shpilband (t.h.) klapper af deres elever Tessa Virtue og Scott Moir, der lige har vundet guld i isdans.

Marina Zoueva og Igor Shpilband er begge tidligere isdansere (ikke sammen), der repræsenterede Sovjetunionen, og Shpilband vandt faktisk junior VM i 1983. Siden hoppede Shpilband over til USA, og Zoueva flyttede til Canada, og de begyndte at træne sammen og koreografere for isdansere i 2001. Duoen havde allerede succes ved sidste OL, da deres tidligere elever Tanith Belbin og Benjamin Agosto vandt sølv (de er sidenhen rykket til Natalia Linichuk). I år vandt deres elever Virtue og Moir guld samt Davis og White fik sølv ved deres første OL! Zouva og Shpilbands elever har virkelig defineret det nye bedømmelsessystem: atletik kombineret med førhen uset stil og ynde. Duoen har sagt, at de håber, at begge deres par fortsætter til Sochi 2014, men de skal dog ikke fortvivle, hvis de vælger at stoppe. Duoen træner også mange andre unge talenter, deriblandt de regerende junior VM-guld og sølvmedalister.


Yuna Kims træner Brian Orser ved selv, hvor nervepirrende det kan være at vente på scores.

Canadiske Brian Orser var ikke engang træner, men Yuna Kim og hendes mor insisterede på at få ham. Til sidst måtte han give efter, og Yuna Kim flyttede til Canada. Orser selv tilskriver megen af Kims succes med den måde han mentalt forbereder hende, da han som en af de få ved, hvordan det er at stå på isen. Orser var selv favorit til at vinde OL-guld i 1984 og 1988, men måtte "nøjes" med sølv begge gange. Nu har han dog endelig vundet OL-guld, denne gang som træner og med sin allerførste elev (Kim er selvfølgelig et specialtilfælde).

Zzzzzzz!


Hvis bare man boede i Sydkorea og arbejdede i en elektronikforretning. Så kunne man se kunstskøjteløb i arbejdstiden.

Gab! Hvor er jeg træt. Pga. tidsforskellen er min søvnrytme forrykket sig flere timer, og det var ikke unormalt, at jeg stod op ved 14-tiden eller senere i løbet af de sidste to uger (så er man heldig, at man har sabbatår).

Husk dog at vi stadig mangler gallafremvisningen i nat kl. 01.30.

Medaljeræset


Øv! Vinter OL er næsten slut, og der er først fire år til Sochi. Men før det hele slutter, skal vi lige se på, hvem der vandt medaljeræset i kunstskøjteløb, og svaret er simpelt: INGEN.

Intet land vandt mere en to medaljer, og ingen vandt mere en én guldmedalje. Dette skyldes formentlig, at Rusland ikke er så dominerende som de plejer at være, men det viser også hvordan magten er rykket til Asien og Nordamerika.