fredag den 31. december 2021

Godt nytår! Kostumer, farver og fyrværkeri

Eva Lotta Kiibus, Kaori Sakamoto, Ekaterina Kurakova, Ekaterina Ryabova
 
Snart to år med coronavirus-pandemien af budt på en utal af aflysninger af konkurrencer, og derfor er vi desværre blevet frarøvet en masse kunstskøjteløbsoplevelser, deriblandt at se (og bedømme) kostumerne på isen. 

Efteråret var et lyspunkt med mange konkurrencer, men året slutter på en note med masser af uvished: kommer forårets mesterskaber som EM, Vinter OL og VM til at finde sted? Men lad os prøve at slutte på en positiv note og nyde de mange stilfulde og kreative kostumer.

Sort

Alena Kostornaia, Kailani Craine, Josefin Taljegård, Anna Shcherbakova

Sort er en klassiker uden for isen, men den i hvert fald også meget populær på isen. Farven er flatterende for alle, giver god kontrast til isen, og den tillader usædvanlige snit og detaljer at komme til sin ret.

Sort & Rød

Maiia Khromykh, Eunsoo Lim, Yuhana Yokoi, Kamila Valieva
 
En måske større klassiker er kombinationen af sort og rød, som vi har set mange gange i år. Ikke overraskende dukkede farvekombinationen op til programmer med spansk/latin tema: ovenstående tæller El Tango de Roxanne (x2), Malagueña og Bolero.

Sort & hvid
Alexandra Trusova, Isabeau Levito, Lindsay Thorngren, Ksenia Sinitsyna

Sort og hvid signalerer noget helt andet: det er stilrent, moderne og køligt. Denne sæson er farvekombinationen gået igen i programmer som et bogstaveligt nik til karakteren og dennes historie: Cruella de Vil, en døende svane og Queen's Gambit (x2). Død (især en forælders) er et tema, som går igen.

Lyseblå

Haein Lee, Alysa Liu, Seoyeong Wi, Ekaterina Kurakova

Lyseblå signalerer noget mere ubekymret og klassisk. Denne sæson har vi set lyseblå i meget forskellige variationer og nuancer, og det giver mening, da de tilhørende programmer også har været meget forskellige.

Blå

Saki Miyake, Sofia Samodurova, Yelim Kim, Karen Chen

Den klare blå nuance er måske den mest klassiske farve af dem alle i kunstskøjteløb - den er dog ikke så populær som i forrige årtier, og de seneste OL og VM-vindere har ikke båret farven. Måske fordi den er blevet fortyndet af den allestedsværende ombre-tendens?

Mørkeblå

Kaori Sakamoto, Alexia Paganini, Mariah Bell, Lara Naki Gutmann

Mørkeblå er uden tvivl den mest populære af de blå nuancer, og det har den været et stykke tid. Det er også forståeligt; den mørke farve signalerer styrke og elegance, og så er den yderst flatterende.

Tyrkis

Elizaveta Tuktamysheva, Hengxin Jin, Nicole Schott, Jenni Saarinen

Tyrkis er heldigvis blevet et nogenlunde fast indslag på isen, omend den selvfølgelig ikke kan matche nogle af de blå nuancers popularitet. Skøjteløbere der tør at bruge den tyrkis farve, har også en tendens til at være mere modige i deres design.

Grøn

Marin Honda, Seoyeong Wi, Anastasia Shabotova, Mako Yamashita

Grøn er desværre faldet bagud, og vi ser ikke den nuancen særlig tit på den internationale scene. Når vi dog ser den, så bliver farven brugt i nogle meget interessante og usædvanlige farve- og materialekombinationer.

Brun

Eunsoo Lim, Natasha McKay, Mai Mihara, Gerli Liinamäe

Brun virker umiddelbart ikke som en glamourøs farve, som passer godt ind i kunstskøjteløb - og derfor bliver den måske kun brugt, når man skal signalere nogen eledighed i sit program. Men ombre og glimmer kan ophøje enhver farve.

Blush/nude

Rino Matsuike, Daria Usacheva, Loena Hendrickz, Starr Andrews

Den hudfarvede nuance er set en del gange denne sæson, måske fordi den giver illusionen af (tusindvis) diamanter direkte på huden. Så gælder det bare om at matche stoffarven med sin hudtone - en kunst i sig selv. Eller eventuelt justere til med spraytan.

Orange

Wakaba Higuchi, Sofia Muravieva, Anna Shcherbakova, Kamila Valieva

Orange er ikke en farve man ser mange gå med i hverdagen, og det er heller ikke en farve, som man ser tit på isen. Farven kan være svær at bære (tror man), men man skiller sig i hvert fald fra mængden.

Hvid

Wakaba Higuchi, Haein Lee, Mana Kawabe, Ksenia Sinitsyna

I den modsatte grøft har vi den hvide farve, der matcher isen - glimtende sten og ombre detaljer forhindrer dog skøjteløberne i at forsvinde. Denne sæson (og mange andre sæsoner) er hvid blevet brugt meget i lyriske og lette programmer.

Grå

Young You, Rinka Watanabe, Clare Seo, Emily Bausback

Grå lyder måske som en kedelige farve, men ikke i kunstskøjteløb. Del alsidige ikke-farve falder ikke i ét med isen, men den tillader andre design detaljer at træde frem. Og den passer både til klassiske og mere moderne programmer.

Lilla

Isabeau Levito, Kamila Valieva, Anastasia Zinina, Mana Kawabe

Lilla er måske it-farven denne sæson, og jeg mindes at have set hele podier med lutter lilla kostumer. Selvom farven kan noget i sig selv, så har damerne ikke været bange for at kombinere den med andre farver og usædvanlige snit.

Sort & Lilla

Sofia Samodelkina, Adelia Petrosyan, Nana Araki, Yi Zhu

Faktisk er lilla så populært denne sæson, at kombination med sort er blevet spottet ofte - særligt blandt de lidt yngre løbere. Måske fordi kombinationen signalerer modenhed uden at blive for gammel-damet?

Lavendel

Karen Chen, Mai Mihara, Anastasia Zinina, Marin Honda

Den lysere lilla nuance er blevet lidt sjældnere på isen, måske fordi lidt mørkere og dystre temaer er mere in for tiden? Ombre er dog en tendens, man ofte så lavendel sammen med.

Pink/lyserød

Tzu-Han Ting, Satoko Miyahara, Daria Usacheva, Mone Chiba

Lyserød anses (måske stereotypt) som den meste pigede og prinsessede farve over dem alle. Denne sæson har vi set den i adskillige nuancer og design, så dens alsidighed sikrer den altid noget plads på isen.

Rød

Loena Hendrickx, Alexandra Trusova, Rion Sumiyoshi, Alysa Liu

Klassikeren rød symboliserer mange ting: krig, kærlighed med mere, og det er derfor ikke overraskende at mange skøjteløbere vælger farven til deres kostume. De fleste programmer omhandler til en vis grad om død eller romantik - eller måske begge ting på samme tid!

Mørkerød

Mariah Bell, Satoko Miyahara, Elizaveta Tuktamysheva, Alysa Liu

Mørkerød indeholder mange af de samme kvaliteter som den almindelige (knald)røde nuance, men den emmer måske af lidt mere elegance. Denne sæson er farven tit blevet set sammen med asymmetriske snit.

Godt nytår!