mandag den 7. december 2009

Grand Prix Finalen - Den nuværende kurs

Så er første halvdel af skøjtesæsonen overstået, og sikke en overraskende halvdel det har været: mange uforudsete nedsmeltninger, men heldigvis også nogle programmer indimellem (specielt fra comeback'erne). Jeg synes, at det kunne være sjovt at se på, hvordan Grand Prix finalisternes kurs har faldet eller steget siden sæsons start.

Damerne

Yuna Kim KOR
Er stadig den største favorit til guldet ved OL, men er støt og roligt blev mindre overbevisende. Vandt Trophée Eric Bompard med en margin på 36.04 point, dernæst Skate America med 13.07 point og til sidste finalen med kun 2.92 point. Landede desuden ikke sit normalt solide 3-3 kombination ved finalen, og hendes tripel flip har ikke være solid siden TEB. Lignende fremførelser vil klart være mulige at slå ved OL.

Miki Ando JPN
Er blevet bedre som sæsonen skred frem og opnåede sit sæsons bedste ved finalen, hvor hun vandt sin allerførste Grand Prix Finale medalje. Hun er sikret en tur til OL, hvor hun formentlig vil være den japanske dame med størst chance for medalje. Skal dog lande sin 3lutz-3loop samt 2axel-3tåloop kombination i håb om at slå Kim.

Akiko Suzuki JPN
Er endnu ikke sikret en tur til OL, men hun er formentlig favorit til plads på landsholdet foran Yukari Nakano og Fumie Suguri (og Mao Asada?). Hun er dog kun underdog til OL bronze, og dertil skal andre nok kludre i det. Desuden giver dommerne hende ikke en særlig god score for programkomponenter, og hun har indtil videre aldrig skøjtet godt i Canada.

Ashley Wagner USA
Endte på en respektabel fjerdeplads ved finalen, hvor de fleste forudså hun ville ende sidst. Er heller ikke sikret en tur til OL og skal formentlig placere top 2 ved de nationale mesterskaber i håb om at komme med.

Joannie Rochette CAN
Startede sæsonen ud med et fejlfrit program ved Japan Open og lignede en sikker favorit til OL sølv. Derefter er det kun gået nedad, og hun har endnu ikke formået at skøjte to nogenlunde acceptable programmer i én konkurrence. Ved finalen var begge hendes programmer mindre katastrofer.

Alena Leonova RUS
Har aldrig været favorit til medalje ved OL, men finalen var et uventet lavpunkt for Leonova, der har haft et mindre gennembrud siden sidste EM. Er dog formentlig sikret en tur til OL, fordi hendes russiske landskvinder er for unge til at deltage.

Mændene

Evan Lysacek USA
Lysaceks utrolige pålidelighed er kun slået af Evgeni Plushenkos. Hans sejr ved finalen har cementeret hans status som en af guldfavoritterne til OL, men jeg mener, at der stadig er mange mænd, der er i stand til at slå ham, hvis de skøjter til deres potentiale (de er dog til gengæld totalt upålidelige). Meget skal gå galt ved de nationale mesterskaber, for at Lysacek ikke bliver sendt til OL.

Nobunari Oda JPN
Selvom han ikke vandt finalen som han var spået til, mener jeg stadig at hans kurs er steget. Han er nu for første gang definitivt Japans nr. 1, og lader han være med at single sin axeler, ville han formentlig være i stand til at vinde en medalje ved OL, måske guld. Er sikret en tur til OL, hvilket han sikkert er lettet over (set i betragtning til forrige OL).

Johnny Weir USA
Har langsomt forbedret sig i løbet af sæsonen, selvom de fleste havde afskrevet ham, og to rene programmer er en sjældenhed disse dage. Er kun underdog til medalje ved OL, men en plads på landsholdet ville være en sejr nok for ham, når man ser på hans sidste sæson. Forhåbentlig har Weir lært fra sine fejl fra sidste sæson og passer ekstra godt på sit helbred indtil de nationale mesterskaber.

Jeremy Abbott USA
Dette er kun et lille kursfald, da han trods alt var den andenbedste i det lange program. Men han endte lavest af de amerikanske mænd, og han har igennem sæsonen vist, at han stadig ikke har opnået en større pålidelighed i forhold til sidste sæson.

Daisuke Takahashi JPN
Har potentialet til at være den bedste, og dommerne er også villige til at belønne hans skøjteløb. Men skader ser stadig ud til at nage ham, da hans spring (især quad'en) og piruetter ser usikre ud. Ender med stor sandsynlighed også på landsholdet til OL, men en medalje der virker noget usikkert.

Tomas Verner CZE
Stadigvæk verdens mest upålidelige skøjteløber (flashback til det lange program VM 2008). Og ligesom man troede, at han havde forbedret sig...

Parrene

Xue Shen og Hongbo Zhao CHN
Er det eneste ubesejrede par i sæsonen, og så bliver de samtidig ved med at sætter rekorder til højre og venstre. De var i starten af sæsonen de sentimentale favoritter til OL guldet, men parret har bevist, at de er i stadig er i stand til at skøjte bedre end alle andre efter mere end et årti i kunstskøjteløb.

Qing Pang og Jian Tong CHN
Har vundet begge deres Grand Prix'er og slog alle forrige VM-medalister ved finalen. Er ikke favoritter til OL guld, men en medalje der er i hvert fald ikke umulig. Forhåbentlig har de ikke 'toppet' endnu som de gjorde sidste sæson.

Aliona Savchenko og Robin Szolkowy GER
To dårlige konkurrencer ud af tre betyder, at de regerende verdensmestre ikke længere er storfavoritter til OL guld. Deres upålidelighed gør det svært at spå, hvor de vil ende på podiet i Vancouver. Men isen er glat, og parret har stadig potentialet til at vinde guld, hvis de har to gode dage ved OL.

Maria Mukhortova og Maxim Trankov RUS
Har på en eller anden måde formået at skøjte hele tre fejlfrie lange programmer denne sæson, hvilket er tre mere end sidste sæson. De er dermed rykket op som Ruslands par nr. 1, og man kan aldrig undervurdere de russiske par ved OL. De ser også endelig ud til at kunne enes, hvilket var åbenbart efter deres kys efter det lange program ved finalen.

Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov RUS
De regerende VM bronzemedalister er rykket ned som Ruslands nr. 2, da de kun har formået at skøjte nogle jævne programmer hidtil i sæsonen.

Dan Zhang og Hao Zhang CHN
Deres programmer passer dem slet ikke denne sæson, og Dan ser nærmest som ud, at hun heller ville være et andet sted. De regerende OL sølvmedalister har kun en minimal chance for at forsvare deres titel til februar.

Isdans

Meryl Davis og Charlie White USA
At være det første amerikansk par til at vinde finalen må være godt for deres selvtillid. Deres scores i sæsonen har desuden været en del højere end landsmændene Tanith Belbin og Benjamin Agostos, som hidtil har været anset som USAs nr. 1. Men det er svært at spå, om de kan vinde en medalje ved OL, da en del topisdansepar har været ude i starten af sæsonen.

Tessa Virtue og Scott Moir CAN
Står nærmest lige med Davis og White, da de har modtaget nærmest samme score for deres programmer. Med OL på hjemmebane er de formentlig Canadas største håb om en medalje i kunstskøjteløb.

Nathalie Pechalat og Fabian Bourzat FRA
Har indtil videre haft deres karrieres bedste sæson. Deres scores vil sandsynligvis ikke være nok til at vinde en OL medalje, men de er pt. Frankrig nr. 1 (indtil Delobel og Schoenfelder vender tilbage).

Sinead Kerr og John Kerr GBR
Har også haft deres karrieres bedste sæson. En forbedring fra deres tiendeplads ved sidste OL virker meget mulig.

Anna Cappellini og Luca Lanotte ITA
Har ligeledes haft karrierens bedste sæson, hvor de vandt sølv ved begge Grand Prix'er. De har også indtil videre opnået bedre resultater end deres landsmænd Federica Faiella og Massimo Scali, italiens nr. 1 isdansepar.

Vanessa Crone og Paul Poirier CAN
At være i stand til at deltage i finalen var en sejr nok for dette unge isdansepar. De er formentlig favoritter til den anden plads på Canadas landshold til OL.

Ang. mine egne forudsigelser:
Gættede damernes podium rigtigt, men gættede kun 2 af mændenes medalister rigtig og så i den forkerte rækkefølge. Mændenes disciplin er stadig den mest svære at forudse...Gættede dog 1.-6. pladsen rigtigt både i parløb og isdans.