onsdag den 29. marts 2017

Medvedeva tager forventet føring ved VM 2017

Russiske Medvedeva udfører sit korte program i Helsinki.

Jeg har lige tilbragt 12 timer i Hartwall Arena, og jeg kan fortælle at stemningen var god, og det medførte måske hvorfor niveauet var så højt i damernes korte programmer ved VM 2017 i kunstskøjteløb.

Favorit Evgenia Medvedeva gjorde det igen, altså leverede et ganske fejlfrit program. Hendes lette løb havde både triple flip-triple tåloop, triple loop og double axel i anden halvdel, og trin og piruetter blev tildelt level 4. Med en score på 79.01 point indtager den forsvarende mester føringen.

Canadiske Kaetlyn Osmond fremviste igen et stærkt kort program, da hun løb rent. Highlights var den eksplosive triple flip-triple tåloop og triple lutz samt den store præsentationen. Løbet blev belønnet med et nyt personligt bedste på 75.98 point, hvilket giver hende en andenplads.

De næste fem pladser er adskilt af kun 3.15 point, så kampen om bronze (og måske sølv) bliver tæt. Canada havde en god dag, da også Gabrielle Daleman løb fejlfrit, her med en enorm triple tåloop-triple tåloop og triple lutz. En score på 72.19 point giver hende en foreløbig tredjeplads.

Forsvarende bronzevinder Anna Pogorilaya var den sidste dame på isen, og hun holdte sammen på nerverne og landede sine spring rent, her med triple lutz-triple tåloop og triple loop. Spring og piruetter var måske ikke så skarpe som top 3, men med en score på 71.52 point er hun i medaljejagt med sin 4. plads.

Dagens overraskelse kom fra Karen Chen, som mod forventning løb fejlfrit. Hun fik kendt sin triple lutz-triple tåloop roteret, og triple loop og double axel i anden halvdel var fine. Highlights var dog hendes spiral og piruetter. Et nyt personligt bedste på 69.98 point giver hende en 5. plads.

Den tredje russer runder top 6 af. Maria Sotskova havde måske ikke så meget power, som ovenstående damer, men hun leverede et teknisk svært program med både triple lutz-triple tåloop og triple flip. Hun modtog en score på 69.76 point.

Regerende sølvvinder Ashley Wagner var måske en smule tæt med sin triple flip-triple tåloop, men kombinationen blev kendt ren af det tekniske panel. Resten af hendes løb var også rent, men lidt lavere GOE betyder, at hun trods en flot score på 69.04 point er nede på en 7. plads.

Italienske Carolina Kostner lagde godt ud med triple tåloop-triple tåloop, men hun måtte kæmpe lidt for både triple flip og double axel. Den største fejl var dog en usikker springpiruette i parallel, som så kun modtog level 1. Trods fejlene er scorede hun 66.33 point, hvilket giver hende en 8. plads.

Top 24 går videre til de lange programmer, som finder sted fredag aften.

VM 2017 forudsigelser - Isdans

Virtue/Moir, Shibutani/Shibutani og Papadakis/Cizeron er favoritter i isdans.

Vi har det dybeste felt i lang tid hos isdanserne ved VM i kunstskøjte World Figure Skating Championships 2017. Syv par i konkurrencen har før vundet VM-medalje(r), og det betyder at nogle må se sig ende langt fra podiet i år.

Favoritter må være olympiske mestre og to gange verdensmestre Tessa Virtue og Scott Moir, som indtil videre har haft en fantastisk comeback sæson. Canadierne er ubesejrede denne sæson, og de har med enorme scores vundet GPF og 4CC. Især deres kort dans har scoret væsentlig bedre end konkurrenterne, og med deres sædvanlige løb vil de formentlig løbe med titlen.

To gange forsvarende verdensmestre Gabriella Papadakis og Guillaume Cizeron går en hård kamp i møde, hvis de vil forsvare deres titel. Franskmændene har senest vundet deres tredje EM-titel, men ved deres to opgør med Virtue/Moir denne sæson er de begge gange blevet slået med en god margin. Parret er favoritter til sølv, men de kan godt falde lavere, hvis de bliver ved med at lave dumme småfejl i deres korte dans.

Regerende VM-sølvvindere Maia Shibutani og Alex Shibutani har haft en flot sæson med bronze ved GPF og sølv ved 4CC. Det amerikanske søskendepar har virkelig fundet deres stil, og på isen kan man let se deres selvsikkerhed. I dette felt får de svært ved at tangere forrige års placering, men de har en chance med solide løb.

Landsmænd Madison Chock og Evan Bates har taget medaljer ved de to forrige verdensmesterskaber, men denne gang bliver selv en 4. plads svær at opnå. Duoen skiller sig ud med deres rockede stil denne sæson, men det er formentlig ikke nok til at komme på podiet. Stærke løb kombineret med fejl fra favoritterne er deres bedste chance.

De tidligere verdensmestre Anna Cappellini og Luca Lanotte kvalificerede sig ikke engang til GPF denne sæson, men dommerne har endnu ikke tabt begejstringen for italienerne, da de kunne tage sølv ved EM trods fejl. Duoen er ikke favoritterne til at lande på podiet, men de plejer dog altid at peake ved VM.

Ekaterina Bobrova og Dmitri Soloviev deltager ved VM for første gang siden 2013, hvor de tog bronze. Parret har solidt båret russiske isdans i en tid, hvor Rusland ikke længere dominerer, og man kan altid regne med solide løb fra parret. Duoen har ikke samme lethed i deres løb som topparrene, men de har power og opnår solide levels til at placere højt.

To gange VM-medaljevindere Kaitlyn Weaver og Andrew Poje skuffede med en 5. plads ved forrige VM, og trods et trænerskifte i off-sæsonen har de endnu ikke formået at genvinde deres topplads, da de senest måtte nøjes med en 5. plads ved 4CC. Canadierne har dog lavet småfejl ved de fleste konkurrencer, så med rene løb kan de måske overraske.

Amerikanske Madison Hubbell og Zachary Donohue tog en fin 6. plads ved forrige VM, og denne sæson har de bygget videre på dette med to GP-sølvmedaljer, en tur til Finalen og en 4. plads ved 4CC. Som USAs tredjepar er de ikke medaljefavoritter, men de kan uden tvivl placere højt.

Piper Gilles og Paul Poirier tog en solid 8. plads ved forrige VM, og selvom de har leveret fine løb denne sæson, er deres resultater som følge af det dybere felt bare blevet en tak lavere. Det kreative par skiller sig fra mængden, men de må ikke lave dumme tekniske fejl, hvis de vil i top 8 igen.

Danmark har sin eneste repræsentation ved dette VM med isdanserne Laurence Fournier Beaudry og Nikolaj Sørensen. Parret tog en 13. plads ved forrige VM og som sagt bliver det svært for dem at tangere denne placering. Ikke desto mindre har de lige opnået deres karrieres bedste EM-placering, hvor de tog en 7. plads.