onsdag den 13. januar 2010

Kunstskøjteløb er et mareridt...

Den seneste dommerskandale? Russiske Oksana Domnina og Maxim Shabalin vandt guld i isdans ved sidste VM, en sejr mange synes/syntes var ufortjent. (Foto: daylife.com)

... med hensyn til bedømmelsen.

Selv blandt den allermindst kunstskøjteløbs-interesserede er der formentligt ingen tvivl om, at kunstskøjteløb er den sport, der er sværest at bedømme. Der er uendeligt og atter uendeligt mange ting i et program, der skal tages i betragtning før resultatet kan spyttes ud på skærmen, og til dette har dommerne kun et par minutter. Nærmest alt er subjektivt, og så er der selvfølgelig muligheden for bestikkelse.

Alt dette har nu fået IOC medlem Dick Pound til at kalde kunstskøjteløb en "mareridtssport", og han er bekymret for, at en ny dommerskandale, en lignende til den der fandt sted ved Vinter OL 2002 i Salt Lake City, vil finde sted. Pound mener ikke, at det nye bedømmelsessystem er en forbedring, da dommernes scores er anonyme (under 6.0 kunne man se hvilket dommer, der havde afgivet hvilken score), og de kan derfor ikke stå til ansvar for (mistænkelige) resultater. Han er også utilfreds med, at det er de enkelte landes skøjtefederationer, der skal udbyde dommere til de internationale konkurrencer. Ifølge Pound burde ISU alene være ansvarlige for udvælgelsen.

Men ingen holdning uden en modstridende holdning: Skate Canadas administrerende direktør William Thompson mener, at Pounds kommentarer udviser stor uvidenhed indenfor sporten. For ISU kan faktisk tjekke hvilken dommer, der gav hvilken score, hvis de finder resultaterne mistænkelige. Og Thompson var dommer ved kunstskøjteløb i Torino 2006 (det eneste Vinter OL, hvor man har brugt det nye bedømmelsessystem), og ved denne konkurrence var der ingen skandale eller uenigheder hvad angik resultatet.

Så fat det dog! Intet bedømmelsessystem i kunstskøjteløb vil nogensinde være perfekt.

(kilde: canada.com og The Canadian Press)