mandag den 25. april 2011

VM 2011 forudsigelser - Damer

Damernes podium ved VM 2007. Yuna Kim, Miki Ando og Mao Asada er igen favoritter til at tage medalje i 2011.

Damernes kvalifikationsrunde finder sted i morgen. Top 12 (ud af 26) vil slutte sig til de 18 direkte deltagere i det korte program.

Vi har i år tre storfavoritter til podiet, og de er alle tidligere verdensmestre. Den første er Miki Ando, som har haft en utrolig solid sæson med 4 sejre ud af 5. Hendes spring har været utrolig pålidelige, hvilket hun især viste ved 4CC, hvor hun leverede to helt rene programmer og opnåede sæsonens højeste score. Der er derfor måske ikke så megen plads til forbedring, så hvis andre også skøjter fejlfrit, kan de muligvis slå hende, med mindre Ando vælger et (endnu) sværere springlayout.

Den regerende verdensmester Mao Asada er langsomt blevet bedre og bedre som sæsonen har skredet frem, og med denne måneds forsinkelse har hun haft endnu mere tid til at arbejde med springene. Modsat sine konkurrenter forsøger hun en triple axel i det korte program og 7 triple spring i det lange, og dette giver hende en større basisværdi - så hendes placering kommer nok an på hvor mange fejl, hun laver.

Den olympiske mester Yuna Kim gør sin store sæsondebut, hvilket måske kan være til hendes fordel. Alle de andre damer har haft en lang sæson og er måske udbrændte, mens hun stadig selv er frisk. Kim har dog også andre fordele: hun er den eneste dame, som solidt udfører en triple-triple kombination i begge programmer, hun får høje GOE'er og programkomponenter, og så har hun aldrig i sin karriere endt ude for podiet!

De amerikanske damer er ikke medaljefavoritter, men de kan måske nappe bronze, hvis de skøjter fejlfrit og andre laver fejl. Deres største mål er dog måske at genvinde de 3 startpladser. Grand Prix Finale mesteren Alissa Czisny har haft sit livs bedste sæson, men hendes historik ved VM tæller en skuffende 15.- og 11. plads. Som altid er springene det store spørgsmålstegn: vil hun lande dem eller ej? Rachael Flatt virker på rette bane igen med sit nye korte program, men hun får brug for at lande en triple-triple kombination for at kunne være konkurrencedygtig.

Fra Europa er det største medaljehåb Carolina Kostner, som har haft en mere solid sæson end ellers. Kostner får altid høje programkomponenter, men hendes lettere springlayout betyder, at hun for at lande på podiet skal skøjte fejlfrit, hvilket hun aldrig gør. Hun har fornylig re-introduceret sin triple flip, hvilket har betydet lavere springstabilitet. Finske Kiira Korpi har også alle elementerne i sine programmer til at være en medaljetrussel, men indtil videre har hun lavet alt for mange fejl til at være en faktor. Hold også øje med Viktoria Helgesson samt Elene Gedevanishvili (der nu træner under Nikolai Morozov). Alle piger har en top 10 placering på deres resumé.

Kanako Murakami gør sin VM-debut, og jeg tænker at hun sagtens kan være et wildcard til bronze. Hendes spring er blevet mere stabile, og for nylig leverede hun to rene programmer ved en regional konkurrence. Hold også øje med canadiske Cynthia Phaneuf, som endte på en 5. plads sidste år. Denne sæson har været ret svingende, men hun har brug for at holde sammen på nerverne, hvis hun sammen med Amélie Lacoste skal fastholde Canadas to startpladser.

På hjemmebane har vi Ksenia Makarova og Alena Leonova, som ikke er medaljefavoritter, men en top 10 placering burde være mulig. Begge piger har været utrolig upålidelige med deres spring denne sæson, så de har brug for at bevise, at de kan konkurrere - især med de unge russiske talenter der er på vej. Dette kan meget vel være deres sidste VM-optræden.

Danmark er repræsenteret af Karina Johnson, som endte på en 35. plads sidste år.

Mine forudsigelser
GULD - Yuna Kim KOR
SØLV - Mao Asada JPN
BRONZE - Miki Ando JPN

Se flere detaljer på isuresults.com

VM 2011 - Kozuka dominerer kvalifikationsrunden

Takahiko Kozuka udfører sit lange program til "Piano Concerto No. 1". (Foto: Getty Images)

Ikke overraskende vandt den japanske mester Takahiko Kozuka herrernes kvalifikationsrunde, og han gjorde det meget overbevisende. Udover en underroteret quad tåloop udførte han 8 rene triple spring og tre level 4 piruetter. Dette gav ham en score på hele 165.00 point - kun fem point lavere end sit personlige bedste. En lignende fremførelse under den rigtige konkurrence kan meget vel betyde en medalje.

Alexander Majorov leverede også over forventning, da han udførte et program med 8 triple spring og dermed opnåede et nyt personlig bedste på 136.64 point. Michal Brezina ser stadig ikke ud til at være i topform, da han faldt to gange og singlede et par spring. Han blev nr. 3 i kvalifikationsrunden med en score på 130.87 point.

Danske Justus Strid endte på en 14. plads og er dermed ikke videre. Kun top 12 går videre til det korte program, som finder sted i overmorgen.

Resultat - Top 12
FPl.NameNationPointsFS
1Takahiko KOZUKA

JPN
165.001
2Alexander MAJOROV

SWE
136.642
3Michal BREZINA

CZE
130.873
4Peter LIEBERS

GER
129.894
5Viktor PFEIFER

AUT
123.225
6Paolo BACCHINI

ITA
122.296
7Joey RUSSELL

CAN
118.377
8Kim LUCINE

MON
117.788
9Maxim SHIPOV

ISR
116.429
10Jorik HENDRICKX

BEL
109.5910
11Misha GE

UZB
109.3911
12Min-Seok KIM

KOR
98.6712

Går ikke videre til det korte program
13Mark WEBSTER

AUS
95.8413
14Justus STRID

DEN
95.1614
15David RICHARDSON

GBR
93.2015
16Tigran VARDANJAN

HUN
91.1616
17Mikael REDIN

SUI
90.7917
18Kutay ERYOLDAS

TUR
86.6018
19Stephen Li-Chung KUO

TPE
85.7119
20Bela PAPP

FIN
83.4720
21Harry Hau Yin LEE

HKG
82.3921
22Vitali LUCHANOK

BLR
81.5122
23Sarkis HAYRAPETYAN

ARM
77.2523
24Georgi KENCHADZE

BUL
73.7224

Se flere detaljer på isuresults.com

Flere VM 2011 træningsvideoer

Nikolai Morozovs elever træner: Anna Cappellini/Luca Lanotte, Florent Amodio, Miki Ando.


Japansk nyhedsklip om de japanske løbere: Nobunari Oda, Daisuke Takahashi, Miki Ando (hun lander 3S-3Lo!), Takahiko Kozuka, Mao Asada, Kanako Murakami SAMT Yuna Kim:


Yuna Kim fuldfører et komplet gennemløb af sit korte program. Dronningen er tilbage!

VM 2011 forudsigelser - Isdans

Pechalat/Bourzat, Davis/White og Virtue Moir er medaljefavoritter ved VM 2011. Her er de ved Grand Prix Finalen 2009-10. (Foto: Getty Images)

Isdanserne har deres kvalifikationsrunde i morgen. Her vil top 10 (ud af 17) fortsætte til den korte dans med 15 andre par.

I isdansernes disciplin er der ret stor enighed om, hvem medaljefavoritterne er. Meryl Davis og Charlie White er ubesejrede denne sæson, så de er meget tæt på at blive de første amerikanske verdensmestre i isdans. De har hele pakken: de svære elementer, koreografien og stabiliteten, men en ting som nogle fans måske er lidt kede af, er at deres programmer ikke er helt så "wow" i forhold til de forrige sæsoner. Skulle alt gå galt, burde de stadig gå med sølvet.

De regerende verdensmestre Tessa Virtue og Scott Moir er lidt et par spørgsmålstegn. De slog Davis og White i den korte dans ved 4CC, men trak sig under fridansen, som endnu ikke er blevet fuldført til ende i konkurrence denne sæson. Den ekstra måneds træningstid burde være til deres fordel, så hvis de skøjter fejlfrit, vil de formentlig slå Davis og White.

Europamestrene Nathalie Pechalat og Fabian Bourzat er favoritter til bronze, men de kan muligvis tage sølv, hvis Virtue og Moir laver fejl eller trækker sig. Deres programmer har fået god respons, og så virker de mere stabile på de tekniske elementer.

På hjemmebane har vi Ekaterina Bobrova og Dmitri Soloviev samt Elena Ilinykh og Nikita Katsalapov. EM-sølvvinderne Bobrova/Soloviev endte på en 8. plads forrige år, og de har faktisk opnået sæsonen tredjebedste samlede score, så de er et wildcard til bronze, hvis andre laver fejl. Ilinykh/Katsalapov gør deres VM-debut, og de ser ud til at peake mod slutningen af sæsonen, så en top 5 placering er skam mulig. Det vigtigste for begge par er at udvise forbedring mod Sochi, hvor de til den tid måske er blevet medaljefavoritter, samt generobre tre startpladser.

Fra USA gør Maia Shibutani og Alex Shibutani samt Madison Chock og Greg Zuerlein deres VM-debut. Shibutani'erne tog sølv ved 4CC med en høj score, så de har også en chance for bronzemedaljen. Chock/Zuerlein burde opnå en top 10 placering, men uanset hvad så er USA sikret tre startpladser til næste år.

Canadiske Vanessa Crone og Paul Porier samt Kaitlyn Weaver og Andrew Poje burde også ende i top 10, men medaljer virker usandsynlige. Crone/Poirier endte på en 7. plads sidste år, og i år startede de sæsonen stærkt, men tingene er gået lidt ned af bakke, især ved 4CC hvor de blev slået af Shibutani'erne. Weaver/Poje har tendens til at lave fejl, men de skulle gerne forbedre deres 17. plads fra 2008.

Hold også øje med Anna Cappellini og Luca Lanotte, som vender tilbage efter at have skiftet trænere og fået ny fridans. De er nu Italiens par nr. 1, så presset er på, at de endelig kan placere højere end en 10. plads.

Danmark er repræsenteret af Katelyn Good og Nikolaj Sørensen, som endte på en 24. plads sidste år. Ungarske Nora Hoffmann og Maxim Zavozin har trukket sig pga. sygdom (Hoffmann).

Mine forudsigelser
GULD - Meryl Davis/Charlie White USA
SØLV - Tessa Virtue/Scott Moir CAN
BRONZE - Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat FRA

Få flere detaljer på isuresults.com

VM 2011 træningsvideoer

Der er dukket et par klip op af de officielle træningssessioner.

Yuna Kim øver sit korte program "Giselle". Hun lander 3Lz-3T, 3F og 2A fejlfrit!


De japanske herrer øver deres lange programmer: Takahashi lander 4T, Oda lander 4T-3T og Kozuka lander 4T og 2A.