mandag den 23. november 2009

Og Grand Prix finalisterne er...

Så er alle seks Grand Prix'er overstået, og vi mangler kun Grand Prix Finalen, før første halvdel af skøjtesæsonen er overstået. I år bliver Grand Prix Finalen afholdt fra den 3. - 6. december i Tokyo, Japan. Top 6 i hver disciplin kvalificerer sig til finalen.

Reglerne ang. kvalifikation til finalen er ikke så svære at forstå. Alle topskøjteløber har som regel deltaget i to Grand Prix'er, og en 1. plads giver 15 kvalifikationspoint, en 2. plads giver 13 point, en 3. plads giver 11 point osv. Dem med flest point i alt kvalificerer sig. Har nogle skøjteløbere samme antal point, afgøres deres stilling via forskellige tie-breakere bl.a tæller højest placering mest (fx er 1. og 4. plads bedre end 2. og 3. plads). Den næste tie-breaker vindes af den med højst samlede score ved de to Grand Prix'er. Der er 7 tie-breakere i alt.

Nå, nok kedelig snik snak. Finalisterne er (i rækkefølge af kvalifikation)...

Mænd
1. Nobunari Oda JPN - 30 (TEB 15, CoC 15)
2. Evan Lysacek USA - 28 (CoC 13, SA 15)
3. Brian Joubert FRA - 24 (TEB 9, NHK 15)
4. Jeremy Abbott USA - 22 (NHK 7, SC 15)
5. Daisuke Takahashi JPN - 22 (NHK 9, SC 13)
6. Johnny Weir USA - 22 (RC 9, NHK 13)

Damer

1. Yuna Kim KOR - 30 (TEB 15, SA 15)
2. Miki Ando JPN - 30 (RC 15, NHK 15)
3. Joannie Rochette CAN - 26 (CoC 11, SC 15)
4. Alena Leonova RUS - 24 (RC 11, NHK 13)
5. Ashley Wagner USA - 24 (RC 13, NHK 11)
6. Akiko Suzuki JPN - 22 (CoC 15, SC 7)

Parløb
1. Xue Shen/Hongbo Zhao CHN - 30 (CoC 15, SA 15)
2. Qing Pang/Jian Tong CHN - 30 (RC 15, NHK 15)
3. Maria Mukhortova/Maxim Trankov RUS - 28 (TEB 15, SC 13)
4. Aliona Savchenko/Robin Szolkowy GER - 26 (TEB 11, SC 15)
5. Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov RUS - 26 (RC 13, NHK 13)
6. Dan Zhang/Hao Zhang CHN - 24 (CoC 13, SA 11)

Isdans
1. Meryl Davis/Charlie White USA - 30 (RC 15, NHK 15)
2. Tessa Virtue/Scott Moir CAN - 30 (TEB 15, SC 15)
3. Tanith Belbin/Benjamin Agosto USA - 30 (CoC 15, SA 15)
4. Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat FRA - 26 (TEB 13, SC 13)
5. Anna Cappellini/Luca Lanotte ITA - 26 (RC 13, SA 13)
6. Sinead Kerr/John Kerr GBR - 24 (TEB 11, NHK 13)

Virtue og Moir er overbevisende i fridansen og tager guldet

Tessa Virtue og Scott Moir udfører deres signaturløft kaldet "Gåsen" i deres fridans. (Foto: daylife.com)

Det var en god dag for canadierne, da hele to canadiske isdansepar endte på podiet.

Tessa Virtue og Scott Moir leverede en romantisk fridans til musikken "Adagietto Symphony No.5" af Gustav Mahler og vandt overbevisende konkurrencen i isdans. Alle deres løft samt piruetten blev tildelt level 4, og begge trinsekvenser blev tildelt level 3. Parret udførte hvert element med så høj kvalitet, at de hovedsageligt modtog +2 i GOE fra dommerne. Deres fridans scorede 103.12 point, og samlet set var deres score på 204.38 point; begge scores er de højeste opnået af et isdansepar i sæsonen. Virtue og Moir kvalificerer sig til finalen.

Franskmændene Nathalie Pechalat og Fabian Bourzat modtog de sammel levels på deres elementer som Virtue og Moir, men udførte ikke tingene i samme kvalitet. Deres fridans blev bedømt som aftenens andenbedste med en score på 93.47 point. Med deres anden Grand Prix-medalje i sæsonen kvalificerer de sig også til finalen.

Kaitlyn Weaver og Andrew Pojes fridans til "The Phantom of the Opera" blev bedømt som aftenens fjerdebedste, men de formåede at holde sig på tredjepladsen.

Faktisk havde Ekaterina Bobrova og Dmitri Soloviev den tredjebedste fridans, men den var kun nok til at rykke dem op fra femtepladsen til en samlet fjerdeplads. Dermed skubbede de Emily Samuelson og Evan Bates ned på en femteplads.