tirsdag den 9. februar 2010

Vil Moder Rusland slå til igen?

For bare ét år siden lignede det, at Vancouver 2010 ville blive Ruslands hidtil mindst succesrige Vinter OL hvad angik kunstskøjteløb. Der var ingen arvtager efter Evgeni Plushenko og Irina Slutskaya i hhv. herrernes og damernes disciplin. Kina og Tyskland dominerede parløb, og selvom russiske par vandt EM og VM i isdans sidste sæson, har de langtfra været så dominerende, som de plejede at være.

Spol et år frem og tingene har ændret sig en smule (ok, en del faktisk) ...

Herrer
Rusland har vundet guld i herrernes disciplin ved Vinter OL de sidste 4 gange, men siden Plushenkos pension efter Torino 2006 har ingen russisk mand været på podiet ved EM eller VM. Disse katastrofale resultater motiverede Plushenko til at gøre et comeback - og hvilket et comeback det var! Nemme sejre ved Rostelecom Cup, de nationale mesterskaber og til sidst EM. Hans koreografi er ikke er ikke til alles smag, men han har pålidelig spring inkl. en quad i begge programmer, hvilket er mere end de fleste mænd kan bryste sig af. Plushenko ligner en stor favorit til at blive den først herre, der forsvarer sin guldmedalje ved OL siden Dick Button i 1948 og 1952.

Damer
I Torino 2006 var damernes disciplin den eneste disciplin, hvori Rusland ikke vandt guld (Irina Slutskaya vandt "kun" bronze), og igen ser det ud til være det svageste led hos russerne. De to russiske damer Alena Leonova og Ksenia Makarova endte på en hhv. 7. og 9. plads ved dette års EM i et ikke særligt konkurrencedygtigt felt, så de skal håbe på at have deres livs bedste skøjteløb samt nedsmeltninger fra deres konkurrenter i håb om en medalje. (Nej, jeg tror at Ruslands håb om den første dame-guldmedalje ligger ved næste OL i Sochi, Rusland. Har du set de russiske baby ballerinaer?! Hvis puberteten er blid mod dem, vil de blive den næste supermagt.)

Parløb
Før EM lignede det, at kampen om OL-guld ville være mellem det kinesiske par Xue Shen og Hongbo Zhao og tyskerne Aliona Savchenko og Robin Szolkowy. Russiske Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov meldte sig dog som seriøse guldfavoritter, da de vandt EM med en rekordsættende score for det lange program (deres score var dog en smule opblæst. Over 10 point mere i programkomponenterne ift. Grand Prix Finalen. Ja, de var bedre her, men ikke så meget bedre). Hvis Kavaguti og Smirnov er fejlfri ved OL, mens de andre laver fejl, ser guld i hvert fald ikke umulig ud. Denne guldmedalje vil i så fald være Ruslands 13. OL-guldmedalje i træk!

Isdans
Rusland har vundet 7 OL-guldmedaljer ud de 9 gange, isdans har været på programmet ved Vinter OL. Oksana Domnina og Maxim Shabalin er de regerende VM- og EM-mestre, men begge sejre har været en smule kontroversielle, og deres score ville i hvert fald ikke være nok til nok til at give dem guld ved OL. Man skal dog aldrig sige aldrig, for russerne har det med at peake ved OL.

Domnina og Shabalin skifter kostumer

Så er det bekræftet. Oksana Domnina og Maxim Shabalin tager ingen chancer og har besluttet at ændre deres originaldanskostumer. Jeg kan slet ikke vente med at se dem.

Vil de ligne Danielle O'Brien og Greg Merrimans kostumer ved 4CC (se billede)? Det australske isdansepar har også en aboriginal dans, og deres kostumer skulle angiveligt være ret autentiske.

(kilde: vancouver2010.com)

Alissa Czisny dropper træner

Alissa Czisny og hendes forhenværende træner Julie Berlin reagerer på Czisnys korte program score ved Skate Canada 2009, hvor hun opnåede et nyt personligt bedste på 63.52 point. (Foto: daylife.com)

Der ser ud til, at sæsonens træner-skifte hurlumhej ikke er overstået endnu. Alissa Czisny har ifølge icenetwork valgt at droppe sin træner gennem mere end 10 år, Julie Berlin, men hun har endnu ikke besluttet hvem der skal være hendes nye træner (så hun fortsætter næste sæson? Juhuu!). Måske hun skulle overveje Yuka Sato, der også træner den nationale mester Jeremy Abbott i Detroit.

Czisny har altid været et såkaldt head-case (= upålidelig mht. til springene). Hun vandt de amerikanske nationale mesterskaber sidste år, men placerede kun nr. 11 ved VM, hvilket betød at USA kun kan sende 2 damer til Vinter OL. Ved dette års nationale mesterskaber placerede hun kun nr. 10 og kvalificerede sig dermed ikke til Vinter OL.

I tilfælde af du ikke ved hvem Czisny er, så er hun den dame pt. med de bedste piruetter (mener jeg). Dommerne er i hvert fald ikke blege med at give hende nogle +3'ere. Se hendes korte program fra denne sæsons Skate Canada her: