søndag den 25. marts 2012

Laura Lepistö stopper karrieren

En sørgelig, men måske ikke overraskende nyhed: Laura Lepistö har valgt at stoppe sin karriere.

Den 23-årige finne har ikke konkurreret i to sæsoner pga. skade i achilleshæl, ryg og fod. Lepistö fortæller at det er en manglende passion for sporten (medført af skader), som er årsagen til stoppet, men hun vil stadig deltage i isshows. Derudover vil hun fortsætte sine studier i økonomi.

Lepistö er Finlands hidtil mest succesfulde skøjteløber med tre EM-medaljer, deriblandt guld i 2009, og VM bronze i 2010. Hendes bedste fremførelse var uden tvivl ved Vinter OL 2010, hvor hun endte på en samlet 6. plads.

Kilde: www.yle.fi (finsk)

VM 2012 forudsigelser - Damer


Yndige damer, men hård konkurrence.

Kun i damernes disciplin har vi ikke den regerende guld- og sølvvinder i feltet, så der er kommet mere plads i toppen. Pointmæssigt har topdamerne scoret i nærheden af hinanden, så der er potentiale til et tæt løb.

Italienske Carolina Kostner er nok det nærmeste vi kommen en guldfavorit. Den regerende VM bronzevinder har haft en stærk sæson med GPF og EM guld, hvilket kan tilskrives til hendes nye selvtillid og stabile spring. Kostner har ikke det sværeste springlayout planlagt i sine programmer, men hun er nok den, som mest sandsynlig vil kunne udføre det rent. Sammenlagt med stærkt grundløb og innovativ koreografi ser hun ud til at kunne tage sin fjerde VM-medalje, selvom historie dikterer, at hun kun klarer sig godt ved VM hvert tredje år.

To gange verdensmester Mao Asada haft en solid sæson med top 2 placeringer ved alle sine konkurrencer, men dårlige fremførelser de forgående sæsoner har betydet, at hun ikke længere har forspring i programkomponenterne. Til gengæld forsøger hun de langt sværeste spring - deriblandt triple axelen - men hun virker stadig en smule usikker med den nye teknik. At undgå underrotationer bliver nøglen.

Ashley Wagner har haft sin break-out sæson med en national og Four Continents sejr, så mange ser hende som den første amerikanske dame, der kan ende på VM podiet siden 2006. Wagner har de svære spring og solid koreografi, men det er uvist hun kan klare spotlyset. Ved sin eneste VM optræden i 2008 endte hun nemlig på en skuffende 16. plads.

Landsmanden Alissa Czisny startede sæsonen solidt ud, men dernæst er det gået ned af bakke, senest med en nedsmeltning ved International Challenge Cup. Czisny får gode point for piruetter og programkomponenter, men det vil ikke holde hende oppe, hvis alle springene fejler. Hun får brug for at skøjte solidt, hvis USA endelig skal (gen)skaffe de tre VM startpladser.

Vi har ikke set Akiko Suzuki konkurrere siden december, så hun går ind til konkurrencen som underdog. Med top 2 placeringer (deriblandt GPF sølv) hele sæsonen har dommerne givet udtryk for, at de kan lide hvad de ser, men Suzuki skal levere både et solidt kort og langt program for at ende på podiet.

Landsmanden Kanako Murakami har til gengæld haft en lidt mere moderat sæson. Hun har på det seneste været stærk i det korte program, men underrotationer og flops har plaget hende i det lange program.

Rusland sender en trio af damer, som har været lidt op og ned. Alena Leonova havde en stærk Grand Prix sæson med bronze ved Finalen, men hun skuffede ved EM, da hun med sin 7. plads blev den lavest placerede russiske dame. Med nogenlunde rene spring burde hun dog kunne ende i top 10 uden besvær.

Polina Korobeynikova gør sin VM debut, og hun har potentiale til at placere højt, da hun har et særdeles svært springlayout planlagt. Det korte program har været hendes nemesis, så hun skal undgå de store fejl her, hvis hun ikke skal være for langt bagud før det lange program.

Til sidst er der Ksenia Makarova, der har haft en svær sæson, men hun udviste forbedring ved sit testløb. Hun har et stærkt kort program, men koreografi og manglen på en solid triple flip og lutz vil trække hende ned i det lange program.

Elene Gedevanishvili har udvist solide forbedringer under Brian Orser, og det er senest blevet belønnet med EM bronze. Manglen på triple flip og loop betyder også, at hun skal undgå for mange fejl for at ende i top 10.

Hold også øje med Viktoria Helgesson, som endte på en solid 5. plads ved EM, og Valentina Marchei, der med solide spring tog sølv ved Internationale Challenge Cup.

Mine forudsigelser
1. Carolina Kostner ITA
2. Mao Asada JPN
3. Ashley Wagner USA
4. Akiko Suzuki JPN
5. Alena Leonova RUS
6. Polina Korobeynikova RUS
7. Kanako Murakami JPN
8. Elene Gedevanishvili GEO
9. Alissa Czisny USA
10. Viktoria Helgesson SWE

Se flere detaljer her.

VM 2012 forudsigelser - Isdans

Vil denne trio af isdansepar indtage podiet ved VM 2012 i Nice?

For en gangs skylds ser det umuligt ud at forudsige de kommende verdensmestre i isdans, da løbet mellem de to toppar er virkeligt tæt. Også resten af feltet vil kæmpe om at få en høj placering i top 10.

De ene favoritter til at tage guld er selvfølgelig de regerende verdensmestre Meryl Davis og Charlie White. Det amerikanske par har haft en imponerende stime af sejre, hvor de med lethed fremviste deres styrker som fart, teknisk præcision og atletiske løft.

Davis og White blev dog slået i fridansen af med-favoritterne Tessa Virtue og Scott Moir ved Grand Prix Finalen, og ved Four Continents overtog canadierne dem totalt med et par point. Virtue og Moir har døjet med efterdønningerne af Virtues skade, men de er langsomt halet ind på amerikanerne, og i øjeblikket er de to lige hvad angår programkomponenter. Sejren vil nok blive bestemt af, hvilket par der kan opnå de vigtige levels.

For andet år i træk er Nathalie Pechalat og Fabian Bourzat bronzefavoritter. Forrige år fejlede de, men med VM på hjemmebane er de nok ekstra motiverede, og med GPF bronze og EM guld denne sæson burde bronze være mulig med stærke programmer. Pechalats brækkede næse stiller dog tvivl om, hvorvidt parret har den fornødne træning og attack til at opnå dette.

Franskmændene har ikke råd til mange fejl, for vi har nok 2-3 par som ånder dem i nakken. Det første er Kaitlyn Weaver og Andrew Poje, som er undergået en vidunderlige transformation denne sæson. Den nye koreografi og forbedrede pålidelighed på teknikken har betydet en break-out sæson med tre GP sølvmedaljer og Four Continents bronze.

Maia Shibutani og Alex Shibutani er de regerende VM bronzevindere, men de skal nok håbe på småfejl fra nogle af de ovenstående par for at gentage deres podieplads. Søskendeparret har ikke opnået meget mere modenhed eller forandring i deres præsentation, men man kan altid stole på deres skarpe og præcise teknik.

Ruslands største medaljehåb er Ekaterina Bobrova og Dmitri Soloviev, som for andet år i træk går ind til konkurrencen som EM sølvvindere. Parret har potentialet til at score højt med rene programmer, men deres lidt gammeldags koreografi og ustabilitet på de tekniske elementer har holdt parret nede.

Landsmændene Elena Ilinykh og Nikita Katsalapov har siden deres Junior VM sejr kæmpet med at leve op til deres potentiale, med i januar løb de endeligt nogle stærke programmer, og dette blev belønnet med bronze. Parret kan til tider også have problemer med de tekniske elementer.

Hold også øje med Anna Cappellini og Luca Lanotte, som har de charmerende programmer, men stadig mangler det ekstra skub for at nå toppen. Kig også efter Ekaterina Riazanova og Ilia Tkachenko. Begge par var kun en brøkdel af point efter Ilinykh og Katsalapov ved EM.

Mine forudsigelser
1. Meryl Davis / Charlie White USA
2. Tessa Virtue / Scott Moir CAN
3. Nathalie Pechalat / Fabian Bourzat FRA
4. Kaitlyn Weaver / Andrew Poje CAN
5. Maia Shibutani / Alex Shibutani USA
6. Ekaterina Bobrova / Dmitri Soloviev RUS
7. Elena Ilinykh / Nikita Katsalapov RUS
8. Anna Cappellini / Luca Lanotte ITA
9. Ekaterina Riazanova / Ilia Tkachenko RUS
10. Pernelle Carron / Lloyd Jones FRA

Se flere detaljer her.