tirsdag den 16. januar 2018

EM 2018 forudsigelser - Damer

Medvedeva, Zagitova, Kostner og Sotskova er favoritterne hos damerne.

Igen i år bliver kampen om en podieplads hos damerne ved EM 2018 i kunstskøjteløb mellem tre russere og en italiener.

Favorit må være den to gange forsvarende europamester Evgenia Medvedeva, der dog kommer ind til konkurrencen som lidt af et spørgsmålstegn. Den dominerende løber var ikke fejlfri ved sine GP'er som sædvanlig (hun vandt dog begge), og en fodskade medførte, at hun ikke deltog ved GPF eller de nationale mesterskaber. Hendes stålsatte nerver medfører, at hun aldrig har nedsmeltninger, men nogle fejl kan måske åbne døren til hendes konkurrenter.

Træningsmakker Alina Zagitova gør sin EM-debut efter en fænomenal sæson, hvor hun er ubesejret; hun vandt begge sine GP'er, GPF og de nationale mesterskaber. Teknisk har hun den højeste sværhed i feltet, og hun kan derfor true til titlen, hvis hun er fejlfri. Det skal dog nævnes, at hun endnu mangler at løbe sit korte program rent denne sæson.

Den tredje russer Maria Sotskova håber nok på revanche, efter hun forrige år tog en 4. plads ved EM efter et skuffende friløb. Denne sæson har hun været utrolig stabil og har vundet sølv ved begge sine GP'er, GPF og nationale mesterskaber. Hun har de svære spring, men kan til tider underrotere og/eller modtage lavere GOE, og det gør hende nok til bronzekandidat i dette felt.

Regerende EM-bronzevinder Carolina Kostner tog sølv ved begge sine GP'er før det blev en 4. plads ved GPF. Den italienske veteran ser ud til at blive stærkere og stærkere, og ved de nationale mesterskaber landede hun både triple lutz og triple flip-triple tåloop. Hendes programkomponenter er altid høje, men chancen for rene løb er væsentlig lavere end russernes. Men mon ikke hun satser på at peake ved Vinter-OL ligesom forrige gang?

Resten af feltet er en del bagud og udgør med al sandsynlighed ikke medaljetrusler. Hold øje med de franske damer Mae Berenice Meite og Laurine Lecavelier, som har chance for top 6. Lecavelier tog en 5. plads forrige år, mens Meite har haft de bedre resultater af de to denne sæson.

Af nordisk repræsentation har både de to piger fra Finland og to piger fra Sverige en chance for top 10 placeringer. Dansk repræsentation kommer fra Pernille Sørensen, som gør sin tredje EM-deltagen. Hun tog en 34. plads ved EM-optræden i 2016.

EM 2018 forudsigelser - Parløb

Tarasova/Morozov, Stolbova/Klimov og James/Cipres er medaljefavoritterne i parløb.

De nykronede GPF-mestre Savchenko/Massot har valgt at skippe EM 2018 i kunstskøjteløb for at fokusere på Vinter-OL, og dermed er forventningen om russisk medaljeregn i parløb på hjemmebane blevet så meget større.

Forsvarende europamestre Evgenia Tarasova og Vladimir Morozov havde en god start på sæsonen med to GP-sejre, men de havde en nedsmeltning ved Finalen, hvor de tog en 5. plads. Russerne er kendt for deres rene og eksplosive teknik, men de har på det senest har problemer med især springene i deres friløb. Rene fremførelser vil betyde meget for at øge deres selvsikkerhed mod Vinter-OL.

Landsmænd Ksenia Stolbova og Fedor Klimov har ikke løbet til deres potentiale endnu denne sæson, men grundet deres gode kvaliteter er det stadig blevet til to GP-sølvmedaljer og en 4. plads ved Finalen. Parret har præsentationen til at vinde titlen, men de skal undgå at have adskillige tekniske problemer i deres løb.

Regerende EM-bronzevindere Vanessa James og Morgan Cipres har haft deres hidtil bedste sæson med GP-bronze og sølv. Franskmændene har arbejdet hårdt på at oppe deres præsentation og teknik, og de er nu et sted, hvor de er en trussel til guldet, hvis russerne har en off-day - det bliver dog svært at slå russerne på hjemmebane.

Det tredje russiske par er Natalia Zabiiako og Alexander Enbert, som tog en 5. plads her forrige år. Parret kan godt være lidt anonyme i deres udtryk, men deres rene teknik gør dem i stand til at score højt og måske tage medalje. Parret tog to 4. pladser ved denne sæsons Grand Prix'er.

Hold også øje med de to italienske par Nicole Della Monica og Matteo Guarise samt Valentina Marchei og Ondrej Hotarek, der begge har fremvist solide fremførelser under GP'erne; Della Monica/Guarise tog faktisk bronze i Frankrig. Med gode løb har begge par en chance for at placere i top 5.