tirsdag den 16. februar 2010

Vinter OL forudsigelser - Herrerne

Herrernes felt er stopfyldt med mulige guldmedalister: der er omkring 10 mænd der kunne vinde guld, hvis de skøjtede deres bedste. Det er bare så ærgerligt, at der kun er tre pladser på podiet.

The One to Beat:

Evgeni Plushenko (RUS) – Der er sikkert en hel del herrer, der ærgrer sig over, at den regerende OL-guldmedalist Plushenko besluttede sig for at gøre et comeback denne sæson, da dette sandsynligvis betyder en plads mindre på podiet. Plushenko er hr. pålidelig hvad angår spring, da han ikke har tabt en konkurrence siden EM 2004, hvor han måtte ”nøjes” med sølv. Plushenko planlægger en quad i begge programmer (evt. to quads i sit lange program). Der er mange herrer, der kunne slå Plushenko hvis de skøjtede til deres potentiale; problemet er bare, at de sjældent gør det. For mig bliver det mere spændende at se om, Plushenko vil forsøge nogle forbindende trin i sit program efter al kritikken den seneste tid.

De andre guldfavoritter:

Evan Lysacek (USA) – Det anses for lidt af en forbandelse at være den regerende verdensmester i herrernes disciplin, da denne ikke har vundet guld ved det efterfølgende Vinter OL siden 1984. På den positive side for Lysacek kan jeg sige, at sidste gang det skete, var det en amerikaner der gjorde det, nemlig Scott Hamilton. Lysacek har offentliggjort, at han ikke vil forsøge en quad i sit lange program (han faldt på sit eneste quadforsøg i sæsonen ved de nationale mesterskaber). I stedet vil han satse på et rent program, hvilket indtil videre har fungeret for ham, da han ikke har endt udenfor podiet siden VM 2007.

Stephane Lambiel (SUI) – Den regerende OL-sølvmedalist er den anden comebacker i herrernes disciplin, og ligesom Plushenko har hans sæson også været succesfuld (sølv ved EM). Lambiel er den bedste herre hvad angår koreografi, trinsekvenser og PIRUETTER, men springene kan drille. Lambiels nemesis er tripel axelen, som han endnu ikke har landet i sæsonen, og denne svaghed vil klart forhindre i at placere i toppen efter det korte program. Dette kompenserer han dog med ved at udføre quads: det rygtes at han vil tilføje en quad salchow i sit lange program, hvilket betyder at han planlægger hele 3 quad i det lange! Risikabelt, men sikkert nødvendigt.

Brian Joubert (FRA) – Joubert har ikke haft sin ideelle sæson, da han skadede sin fod i decembers og måtte opereres. Ved EM vandt han kun bronze, og han skal gøre det meget bedre for at ende på podiet her. Især hans lange program, har han haft svært ved at udføre rent, så derfor har han skrottet sin spring layout ved EM og satser i steder på to quad tåloops og to tripel axeler, hvilket jeg mener er en god strategi. På trods af han uforudsigelig sæson plejer Joubert normalt at være ret pålidelig ved de store konkurrencer, da han er den eneste mand i konkurrencen, der har været på VM-podiet de sidste fire år.

Patrick Chan (CAN) – Den regerende VM-sølvmedalist med det gode grundløb har heller ikke haft sin bedste sæson, da han endte på en chok 6. plads ved Skate Canada. Det gik bedre ved de nationale mesterskaber, som han vandt med solide omend fejlfyldte programmer. Chan har ikke en quad, men han scorer normalt meget for programkomponenter, især når han befinder sig i Canada, hvilket OL gør.

Nobunari Oda (JPN) – Vinter OL-debutanten Oda har indtil videre haft sin gennembrudssæson, da han vandt begge sine Grand Prix’er og vandt sølv ved Grand Prix Finalen. Han ser dog til at have mistet noget momentum, da han ikke formåede at forsvare sin nationale titel. Efter sigende vil Oda forsøge en quad i sit lange program, selvom han indtil videre ikke har udført det succesfuldt denne sæson. Jeg håber bare, at han ikke (IGEN) udfører for mange springkombinationer i sit lange program.

Jeremy Abbott (USA) – Abbott får nok mindst opmærksomhed af de tre amerikanske mænd, på trods af at han er den regerende nationale mester. Det kan synes lidt mærkeligt at kalde Abbott guldfavorit, når han aldrig har placeret top 10 ved VM, men ser du hans programmer fra de nationale mesterskaber (SP og LP), forstår du hvorfor. Abbott har en quad og har også tilføjet endnu en tripel axel i sit lange program, så er han fejlfri, vil en podieplads være hans.

Daisuke Takahashi (JPN) – VM-sølvmedalisten fra 2007 er indehaveren af rekorden for det lange program samt for den samlede score, men siden hans comeback fra knæoperation denne sæson, har Takahashi ikke formået at genskabe samme solide resultater: han har stadigvæk god koreografi og stærke trinsekvenser, men hans spring har været upålidelige, især hans quad, som han endnu ikke har landet denne sæson. Han vandt dog de nationale mesterskaber, så forhåbentligt peaker han ved OL.

Underdogs:

Johnny Weir (USA) - I Torino 2006 var Weir på en andenplads efter det korte program, men missede bussen til det lange program, så han kom sent til arenaen. Dette medførte et middelmådig langt program og en samlet 5. plads. Denne fejl gør Weir nok ikke igen, og denne sæson har han set solid ud, dog ikke spektakulær. Han endte kun på en 3. plads ved de nationale mesterskaber, så han må slet ikke lave fejl i sine programmer samt maksimere sine springelementer. Det rygtes, at han planlægger en quad i sit lange program, på trods af at han aldrig har landet et rent før i international konkurrence.

Takahiko Kozuka (JPN) - Kozuka har haft en dårlig sæson sammenlignet med sidste sæson, da han denne gang ikke formåede at kvalificere sig til Grand Prix Finalen og kun endte på en 3. plads ved de nationale mesterskaber. Hans styrke ligger helt klart i hans gode grundløb, men han mangler stadig at kunne performe foran publikum. Kozuka planlægger efter sigende også en quad i sit lange program.

Tomas Verner (CZE) - Han har alle elementer (inkl. en quad) til at være den bedste, men da nedsmeltninger er mere reglen end undtagelsen, sætter jeg kun hans status som underdog. Verner har sagt, at en slem influenza før Skate Canada var skyld i hans dårlige konkurrence, men tiden har ikke gjort det bedre, og senest endte han på en katastrofal 10. plads ved EM. Vil Verner endelig skøjte et rent langt program ved OL?

Hold også øje med:
Michal Brezina (CZE) der endte på en solid 4. plads ved EM. Florent Amodio (FRA) der vandt de franske nationale mesterskaber og kvalificerede sig til Vinter OL. Samuel Contesti endte på en 5. plads ved EM, og sidste år endte han også på en 5. plads ved VM. Denis Ten (KAZ) har ikke haft en god sæson, siden han endte på en imponerende 8. plads ved VM.

Mine forudsigelser:
Guld - Evgeni Plushenko
Sølv - Evan Lysacek
Bronze - Nobunari Oda

Se hele listen af herrer her.

Drømmepodiet



Ikke det podium jeg havde forudsagt, men helt sikkert det jeg havde drømt om...

Vinter OL - Shen og Zhao vinder guldet!

Wow! Parrenes lange program var en spændende affære, selvom de fleste toppar ikke formåede at skøjte fejlfrit.


Xue Shen og Hongbo Zhao skøjtede et solidt men ikke helt fejlfrit langt program, som var nok til at give dem guldet, hvilket er Kinas første guldmedalje i kunstskøjteløb. De startede solidt ud med at lande begge deres side-om-side spring, nemlig tripel tåloops og en 2axel+2axel sekvens, og det var første gang i sæsonen de landede begge spring rent. Overraskende nok skete programmet eneste fejl ved deres lassoløft, da deres hænder gled fra hinanden, og Shen måtte sættes ned tidligt (heldigvis faldt hun ikke, men løftet var kun level 1). Resten af programmet var rent og inkluderede to solide kast (ikke så gode som de plejer at være). Deres lange program scorede dem et nyt personligt bedste på 139.91 point, og deres samlede score på 216.57 point er en ny verdensrekord. En velfortjent sejr (nu kan jeg ånde lettet op)! Det eneste sørgelige ved denne sejr er, at de formentlig trækker sig tilbage (igen)...


Det var en succesfuld dag for kineserne, da Qian Pang og Jian Tong løb med sølvet. Som det eneste par skøjtede de et fejlfrit program, der bl.a. indeholdt en solid side-om-side 2axel+axel sekvens samt tripel tåloops og to kast timet perfekt til musikken. Ved programmets slutning rejste publikum sig og gav stående ovationer, mens Tong kyssede isen. Parret blev da også belønnet for deres program, det dette scorede dem et nyt personligt bedste på 141.81 point, hvilket er en verdensrekord for det lange program. Pang og Tong vandt altså det lange program! Den samlede score var et nyt personligt bedste på 213.31 point, hvilket trak dem op fra en 4. plads til en samlet andenplads.


Aliona Savchenko og Robin Szolkowy faldt til den samlet tredjeplads, da deres program desværre indeholdt nogle fejl. Savchenko doublede den anden tåloop i deres side-om-side 3tåloop+3tåloop sekvens, og Szolkowy faldt på deres dobbeltaxel. Deres kast og løft var dog solide. Deres lange program scorede 134.64 point og samlet scorede de 210.60 point. Ligesom deres træner Ingo Steuer vinder de også "kun" bronze på trods af, at de er regerende verdensmestre.

Der blev skrevet historie i kunstskøjteløb, da et russisk par for første gang siden 1960 IKKE stod på podiet til Vinter OL. De russiske favoritter Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov havde et meget usikkert program, som kun blev bedømt til aftenens syvendebedste lange program, og dette trak dem ned til en 4. plads. Kavaguti tøvede på deres kast quad salchow, som kun blev til en tripel med hånden på isen. Smirnov faldt på sin dobbeltaxel og fuldførte dermed ikke deres springsekvens, og til slut faldt Kavaguti på deres kast tripel loop. Programmet scorede 120.61 point.

De regerende OL-sølvmedalister Dan Zhang og Hao Zhang formåede ikke at avancere fra deres femteplads efter det lange program. Den eneste fejl i programmet var, da Hao næsten væltede ind i banten på deres side-om-side 2axel-3tåloop kombination. Deres lange program scorede 123.06 point.

Canadiske Jessica Dubé og Bryce Davison var også usikre i deres program, da Dubé igen faldt på deres side-om-side tripel salchows og havde et stepout på kast tripel lutz. Deres program scorede 121.75 point og var nok til at holde dem på en 6. plads.

Maria Mukhortova og Maxim Trankov avancerede en plads til en samlet 7. plads med et langt program, der blev bedømt som aftenens femtebedste. De havde dog problemer med begge deres springelementer, da Mukhortova faldt på tripel salchowen, og Trankov havde hånden på isen på tripel tåloopen.

Der var ingen større overraskelser i Tatiana Volosozhars og Stanislav Morozovs program, da Morozov som sædvanligt havde problemer med side-om-side springene. Som sædvanligt var deres kast og løft gode. Programmet scorede 119.64 point, hvilket lod dem avancere en plads op.

Anabelle Langlois og Cody Hay faldt fra 7. pladsen til en samlet 9. plads. Langlois faldt på deres side-om-side tripel salchows, parret var usikre på 3tåloop-2tåloop kombinationen, og Langlois landede på to fødder på kast tripel lutz.

Top 10 blev rundet af med amerikanske Amanda Evora og Mark Ladwig, hvilket er ret godt, når man tager i betragtning, at dette var deres første store konkurrence.

Resultat
GULD - Xue Shen and Hongbo Zhao CHN – 216.57
SØLV - Qing Pang and Jian Tong CHN – 213.31
BRONZE - Aliona Savchenko and Robin Szolkowy GER – 210.60
4. Yuko Kavaguti and Alexander Smirnov RUS – 194.77
5. Dan Zhang and Hao Zhang CHN – 194.34
6. Jessica Dube and Bryce Davison CAN – 187.11
7. Maria Mukhortova and Maxim Trankov RUS – 185.79
8. Tatiana Volosozhar and Stanislav Morozov UKR – 181.78
9. Anabelle Langlois and Cody Hay CAN – 179.97
10. Amanda Evora and Mark Ladwig USA – 171.92
11. Vera Bazarova and Yuri Larionov RUS – 163.50
12. Nicole Della Monica and Yannick Kocon ITA – 161.60
13. Caydee Denney and Jeremy Barrett – 158.33
14. Vanessa James and Yannick Bonheur FRA – 145.10
15. Anais Morand and Antoine Dorsaz SUI – 144.42
16. Stacey Kemp and David King GBR – 139.94
17. Maylin Hausch and Daniel Wende GER – 138.74
18. Joanna Sulej and Mateusz Chruscinski POL – 125.82
19. Maria Sergejeva and Ilja Glebov EST – 124.90
20. Ekaterina Kostenko and Roman Talan UKR – 120.98

Se flere detaljer på vancouver2010 og ISU.