mandag den 22. marts 2021

VM 2021 i kunstskøjteløb - Damer forudsigelser

Shcherbakova, Kihira, Trusova og Tuktamysheva er blandt favoritterne i damernes disciplin.

Selvom vi ikke har set nogle af de store nationer head-to-head denne sæson, kan vi stadig se frem til en teknisk opvisning af højt niveau ved dette World Figure Skating Championships 2021, idet vi har flere damer i feltet, som vil forsøge triple axler og/eller quads.

Rusland (eller 'Figure Skating Federation of Russia', FSR) sender hele tre medaljekandidater, men deres sikreste bud er nok VM-debutant Anna Shcherbakova, som er tre gange russisk mester. Den 16-årige russer har døjet med lungebetændelse denne sæson, men man kan som regel regne med solide løb fra hende. Hun har ikke en triple axel i sit repertoire endnu, så hun skal holde sig tæt i toppen efter det korte program - i det lange program vil potentialt tre quads kunne rykke hende op.

Landsmand Alexandra Trusova kan i teorien vinde denne konkurrence med en stor margin, da hun har både triple axel og fire forskellige quads i sit arsenal. Denne høje sværhed betyder dog, at hun sjældent løber rent, og det har faktisk også været kilden til mindre nedsmeltninger: ved Rostelecom Cup blev det til en kun 4. plads efter adskillige fald. Skader har dog tvunget hende til at skære ned på ambitionerne, men ved de russiske mesterskaber betød dette, at hun løb fejlfrit (med "kun" to quad luzter). Så det bliver en balancegang for hende at satse alt for at få guld, eller spille sikker og måske nøjes med en anden farve medalje.

Det største medaljehåb uden for Rusland er japanske Rika Kihira, som tog en 4. plads ved sin VM-debut i 2019. Hendes styrke er den stabile triple axel, som kan give hende et stort forspring i det korte program. Dette forspring skal hun udnytte, da andre damer kan indhente hende i friløbet. Det er nok derfor at har hun tilføjet quad salchow, som hun landede for første gang ved de japanske mesterskaber i december.

Veteranen Elizaveta Tuktamysheva gør sin retur til VM for første gang siden 2015, hvor hun vandt titlen i Shanghai. Den 24-årige årige russers styrke er sin triple axel og generelle gode springteknik, men hun har det med at smide point væk pga. svagt layout, piruetter og koreografi. Hun har dog arbejdet hårdt på at optimere dette denne sæson, og det har ledt til nogle gode resultater denne sæson bl.a. en sejr ved Rostelecom Cup.

Japanske Kaori Sakamoto har ikke et såkaldt ultra-c element (triple axel, quad) i sit arsenal, mens hendes eksplosive spring og utrolige hurtige fart over isen bliver belønnet med høje scores, når hun løber rent. Denne sæson har indtil videre været flot med en sejr ved NHK Trophy og sølv ved de japanske mesterskaber.

Amerikanske Bradie Tennell har en 6. og 7. plads på resuméet fra sine to VM-deltagelser, men hun stræber nok efter højere, hvis USA skal håbe op på opnå tre OL-pladser. Den amerikanske mester er en stabil løber, som typisk løber uden de store fejl. I dette felt kan har hun chancen for at forbedre sin hidtidige VM-placeringer, hvis hun kan undgå underrotationer på sine kombinationer og i anden halvdel af programmet.

Den tredje japaner Satoko Miyahara er (udover Tuktamysheva) den eneste dame i feltet med en VM-medalje på resuméet, da hun tog sølv i 2015 og bronze i 2018. Hun scorer højt med sit gode grundløb, piruetter og detaljerede koreografi, men hendes små spring er altid på vippet til at blive kendt underroterede.

Den stærkeste ikke-russiske europæer i feltet er nok Loena Hendrickx, som gør sit comeback efter en skade forhindrede hende i at konkurrere i 2019/20-sæsonen. Hun har alle basis triple springene samt en triple-triple i sit repertoire, og med rene løb kunne hun tage en top 10-placering. Denne sæson har hun snuppet guld ved Budapest Trophy og Challenge Cup.

Hold også øje med amerikanske Karen Chen, som tog en 4. plads ved VM tilbage i 2017. Sidenhen har hun ikke helt formået at leve op til dette resultat, men hun har et højt scoringspotentiale grundet sit stærke grundløb og piruetter. Som altid bliver nøglen at undgå alt for mange underrotationer, som har været et kronisk problem for hende i noget tid.

Mine forudsigelser
1. Anna Shcherbakova FSR
2. Rika Kihira JPN
3. Alexandra Trusova FSR
4. Kaori Sakamoto JPN
5. Bradie Tennell USA
6. Elizaveta Tuktamysheva FSR
7. Satoko Miyahara JPN
8. Loena Hendrickx BEL
9. Yelim Kim KOR
10. Haein Lee KOR
11. Karen Chen USA
12. Eva Lotta-Kiibus EST

Se flere detaljer her.

World Figure Skating Championships 2021 - tidsplan

 
Det har været en meget mærkelig sæson med mange aflysninger pga. corona-pandemien, men indtil videre er VM 2021 i kunstskøjteløb stadig på skemaet: ISU World Figure Skating Championships 2021 vil blive afholdt den 22.-28. marts 2021 i Stockholm, Sverige. Der vil blive konkurreret i alle fire discipliner på senior niveau.

Ifølge planen er VM 2021 stadig den olympiske kvalifikationskonkurrence for hoveddelen af nationspladserne til Vinter OL 2022 i Beijing - resten vil blive fordelt ved Nebelhorn Trophy 2021 til september.

I fordums tid (pre-corona) havde jeg selvfølgelig planlagt at være til stede i Stockholm for at se skøjteløberne performe live, men pga. corona vil hele konkurrencen være uden tilskuere. Desuden vil alle deltagende befinde sig i en bobble under konkurrencen og løbende blive testet for covid-19.

Tidsplan, dansk tid (CET)

Onsdag den 24. marts
10:00-15:56 - Damer: kort program
17:30-18:15 - Åbningsceremoni
18:30-22:50 - Parløb: kort program

Torsdag den 25. marts
11:30-16:22 - Herrer: kort program
18:10-21:54 - Parløb: langt program

Fredag den 26. marts
10:52-15:55 - Isdans: rytmedans
18:00-21:55 - Damer: langt program

Lørdag den 26. marts
11:00-14:55 - Herrer: langt program
17:00-20:19 - Isdans: fridans

Søndag den 27. marts 
14:30-17:00 - Gala opvisning

Se det på TV eller internet?
I Danmark har NENT-gruppen rettighederne til VM, og det vil sige at du skal have Viaplay Sport for at kunne se konkurrencen på online live stream - et abonnement er dog ret pebret til hele 449 kr/md. ISU har en artikel om "Where to Watch ISU World Figure Skating Championships 2021", hvor du læse om mulighederne i andre lande fx bliver VM live streamet gratis i lande uden tv-rettigheder via Skating ISU Youtube kanal.

Se flere detaljer her.