tirsdag den 22. marts 2022

VM 2022 forudsigelser - Isdans

Franske Papadakis/Cizeron er favoritter på hjemmebane.

Vi har et dybt felt hos isdanserne ved ISU World Figure Skating Championship 2022, da ingen toppar har valgt at skippe konkurrencen efter OL (med undtagelse af russerne, men de blev udelukket). 

Favoritterne er selvfølgelig de nykronede olympiske mestre Gabriella Papadakis og Guillaume Cizeron, som måske eller måske ikke gør deres sidste konkurrence deltagelse på hjemmebane. Franskmændene har været i en liga for sig denne sæson, så det er svært at forestille sig et scenarie, hvor andre par kan true dem på guldet.

Madison Hubbell og Zachary Donohue har allerede bebudet, at dette VM bliver deres sidste konkurrence. Det amerikanske par har haft en særdeles stærk og stabil sæson, og ved OL kunne de tage bronze efter to stærke danse. Hvis de kan skøjte til deres potentiale, så er de uden tvivl favoritter til at forsvare deres VM-sølv.

Landsmænd Madison Chock og Evan Bates har været i hælene på Hubbell/Donohue hele sæsonen, og ved de nationale mesterskaber slog de dem faktisk. Det blev dog til en 4. plads ved Vinter OL efter en lille fejl i rytmedansen, så parret er nok mest favoritter til bronze. Sølv kan dog blive en realitet, hvis ovenstående laver nogle fejl.

De regerende VM-bronzevindere Piper Gilles og Paul Poirier havde et lidt halvskuffende Vinter OL, hvor de pga. nogle fejl endte på en samlet 7. plads. Det canadiske par har derfor brug for fejlfri løb plus måske fejl fra deres nærmeste rivaler, hvis de vil have en chance for at komme på VM podiet igen.

Italienske Charlene Guignard og Marco Fabbri har haft deres hidtil stærkeste sæson med bronze ved EM og en særdeles flot 5. plads ved Vinter OL. Med de rette fremførelser parret måske udgøre en trussel til podiet. Hvis ikke nu, så måske senere - de har i hvert fald bebudet, at dette ikke bliver deres sidste sæson.

Mine forudsigelser
1. Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron FRA
2. Madison Hubbell / Zachary Donohue USA
3. Madison Chock / Evan Bates USA
4. Charlene Guignard / Marco Fabbri ITA
5. Piper Gilles / Paul Poirier CAN
6. Olivia Smart / Adrian Diaz ESP
7. Laurence Fournier Beaudry / Nikolaj Sørensen CAN
8. Lilah Fear / Lewis Gibson GBR
9. Kaitlyn Hawayek / Jean-Luc Baker USA
10. Marjorie Lajoie / Zachary Lagha CAN

Se flere detaljer her.

VM 2022 forudsigelser - Herrer

Vinter OL-medaljetagerne Shoma Uno og Yuma Kagiyama er også medaljefavoritter i Montpellier.
 
Med både Nathan Chen og Yuzuru Hanyu ude med skade ved ISU World Figure Skating Championships 2022 er feltet vidt åbent, og vi får med sikkerhed en ny verdensmester. Lad os bare håbe at konkurrencen ikke bliver en nedsmeltning, som den var i 2018...

Guldfavorit må være den regerende VM- og OL-sølvvinder Yuma Kagiyama. Den stadig kun 18-årige herre har allerede oplevet meget succes, men det er første gang han deltager i en konkurrence hvor han er de factor favorit. I sit repertoire har han både quad salchow, tåloop og loop, og generelt er kvaliteten af hans landinger og grundløb som smør. Med rene løb burde han have skæbnen i egen hånd.

Landsmand Shoma Uno kan dog uden tvivl være et stærk trussel til guldet, da han faktisk forsøger højere sværhed - han laver så typisk bare flere fejl på disse, og det var også tilfældet ved Vinter OL, hvor han tog bronze på trods af nogle fejl. Med sine sædvanlige løb burde han dog ikke have svært ved at tage sin tredje VM-medalje.

Bronze virker meget mere åbent, da en håndfuld herrer har potentialet til at tage medaljen - til gengæld er de en del mere utilregnelige. Et godt bud er sydkoreanske Junhwan Cha, som har skøjtet særdeles godt på det seneste: det blev til guld ved 4CC og senest en flot 5. plads ved Vinter OL. Præsentationen og kvaliteten er i top, men hans sværhed er en lille smule lavere end de nærmeste rivalers.

USA sender en trio uforudsigelige herrer, og af disse har Vincent Zhou nok den bedste medaljechance, omend hans seneste konkurrencer ikke har forløbet som ønsket; covid-19 forhindrede ham i at deltage i den individuelle event ved OL. VM-bronzevinderen fra 2019 har utrolig høj sværhed planlagt (5 quads i friløbet), men når det går galt for ham, så kan det godt gå rigtigt galt. 

Den canadiske topherre Keegan Messing har været lidt svingende denne sæson (især i friløbet), men han formåede at tage en hæderlig 11. plads ved Vinter OL. Messing har en god eksplosivitet i sit løb, og rygtet siger at han vil tilføje en quad lutz til sit friløb - hvilket kan gå både godt og skidt - men hvis han lander springet, har han måske en chance for en medalje.

VM-debutant Ilia Malinin brillerede ved de amerikanske mesterskaber, hvor han tog sølv efter to flotte løb med i alt seks quads! Internationalt har den 17-årige herrer dog aldrig skøjtet nær så godt, så det er uvist om han er i stand til at gøre det ved VM, hvor presset er så meget højere. Med sin planlagte sværhed kan han dog uden tvivl ende på podiet, hvis han skøjter til sit potentiale.

Italienske Daniel Grassl har haft sin hidtil bedste sæson med sølv ved EM og en flot 7. plads ved Vinter OL. Han har både forbedret sin præsentation og stabiliteten/rotationerne på sine quads, og det har virkelig boostet hans placeringer. Hvis nogle af favoritterne fejler, kan han måske snige sig på podiet med to stærke løb.

Den tredje japaner Kazuki Tomono gør sin anden VM-optræden efter han endte på en flot 5. plads tilbage i 2018. Han har ikke helt samme stabilitet eller sværhedsgrad som sine landsmænd, men denne sæson er det stadig blevet til GP-bronze og sølv ved 4CC. I forrige uges Coupe du Printemps tog han guld, omend han havde en del dyre fejl i begge løb.

På hjemmebane har vi Kevin Aymoz, som måske kunne være en underdog til en medalje. Han har komponenterne til at score meget højt, men en skade en starten af sæsonen har gjort ham ustabil på springene, og i forvejen var hans sværhedsgrad lavere end de nærmeste rivaler. Hans 12. plads ved Vinter OL var dog lovende.

Mine forudsigelser
1. Yuma Kagiyama JPN
2. Shoma Uno JPN
3. Junhwan Cha KOR
4. Vincent Zhou USA
5. Daniel Grassl ITA
6. Keegan Messing USA
7. Ilia Malinin USA
8. Morisi Kvitelashvili GEO
9. Kevin Aymoz FRA
10. Kazuki Tomono JPN

Se flere detaljer her.