tirsdag den 29. marts 2016

VM 2016 forudsigelser - Parløb

Duhamel/Radford, Volosozhar/Trankov, Sui/Han og Stolbova/Klimov er favoritter i parløb.

Generelt har vi et VM 2016 i kunstskøjteløb med utrolige mange frontløbere, og parløb er ingen undtagelse. På papiret ser jeg fire solide guldkandidater, så selv en podieplads bliver svær at opnå.

De olympiske mestre Tatiana Volosozhar og Maxim Trankov har døjet med småskader denne sæson, men ikke desto mindre har de vundet alle deres konkurrencer, senest deres fjerde EM-titel. Parret har ingen quads eller 3-3 planlagt, men de scorer derimod højt på kvalitet og programkomponenterne. Derfor kan rene løb måske være nok til at snuppe deres anden VM-sejr, men russerne har dog haft småproblemer med kast triple flip, og fejl på denne kan åbne døren.

Regerende sølvvindere Wenjing Sui og Cong Han har også lidt med skader, men de virkede i topform ved 4CC, som de vandt med store scores. Her udførte de både quad twist og quad kast salchow i det lange program, og denne tekniske sværhed kan give dem overhånden i det lange program. Til tider er side-om-side springene lidt usikre, men de har i hvert fald teknikken og præsentationen til at snuppe guldet.

De regerende mestre Meagan Duhamel og Eric Radford virkede uovervindelige forrige år, men denne sæson har de kæmpet med pålideligheden på deres triple lutzer, både spring og kast. De måtte derfor give afkald på deres GPF-titel - hvor de stadig tog stadig sølv - og ved 4CC måtte de trække sig efter et skuffende kort program (hun døjede dog med sygdom). Deres teknisk svære programmer med side-om-side triple lutz og kast quad salchow betyder dog, at de stadig er i guldjagten med rene løb.

Ksenia Stolbova og Fedor Klimov havde en usikker sæsonstart, men de virkede knivskarpe ved GPF, hvor de som det første par landede en side-om-side triple-triple kombination og vandt. I topform er duoen kendt for deres præcise udførelse af høj kvalitet, men hans skulderskade gør dem lidt af et spørgsmålstegn. De måtte trække sig fra EM, og rygtet lyder at skulderen ikke er 100% endnu.

Det nye par Aliona Savchenko og Bruno Massot gør deres VM-debut, og det tyske par kunne udgøre en medaljetrussel. Duoens eksplosive elementer betød høje scores fra dommerne ved EM, hvor de kunne tage sølv trods adskillige dyre fejl. Nøglen bliver især kast og løft, som de har virket lidt ustabile med. Især kastene plejer at blive landet på to fødder.

Evgenia Tarasova og Vladimir Morozov tog en flot 6. plads ved deres VM-debut forrige år, og denne sæson gentog de deres EM-bronze. Parret har rene og eksplosive elementer, men mangler måske lidt mere iøjefangende præsentation. Hvis de kan undgå småfejl på spring og kast, kan de måske opnå en top 6 placering igen.

Kinesiske Cheng Peng og Hao Zhang har et godt resumé ved VM, men deres sæson har været blandet med bl.a. en skuffende 6. plads ved GPF, og ved deres fravær ved 4CC hørte man rygter om et muligt split. Parret har stærke parelementer inklusiv quad twist (og måske kast quad salchow), mens hendes ustabilitet på side-om-side springene plejer at trække dem ned. Duoen erstattede Yu/Jin i VM-truppen grundet stærke fremførelser ved nogle testløb, så måske formen peaker her i slutningen af sæsonen.

Parløb er historisk set USA's svageste disciplin, men de har måske et toppar i Alexa Scimeca og Chris Knierim, som kvalificerede sig til GPF. Duoen har store parelementer inklusiv quad twist, men som altid er side-om-side springene er risikomoment for begge. Ved 4CC fremviste de dog rene løb, så hvis de formår at gentage dette på hjemmebane, kan de måske forbedre deres 7. plads fra forrige år.

Mine forudsigelser
1. Tatiana Volosozhar / Maxim Trankov RUS
2. Wenjing Sui / Cong Han CHN
3. Meagan Duhamel / Eric Radford CAN
4. Ksenia Stolbova / Fedor Klimov RUS
5. Aliona Savchenko / Bruno Massot GER
6. Alexa Scimeca / Chris Knierim USA
7. Cheng Peng / Hao Zhang CHN
8. Evgenia Tarasova / Vladimir Morozov RUS
9. Tarah Kayne / Daniel O'Shea USA
10. Vanessa James / Morgan Cipres FRA

Se flere detaljer her.

VM 2016 forudsigelser - Damer

Medvedeva, Miyahara, Gold og Radionova er blandt favoritterne hos damerne.

Også hos damerne ved VM 2016 i kunstskøjteløb har vi et dybt felt, hvor omkring seks damer har potentiale til at tage titlen. Dagsformen vil afgøre slaget, men indtil videre har de stabile løbere overhånden.

Kun hos damerne er den regerende mester ikke til stede, men ikke desto mindre har Rusland en god chance for at gentage titlen. Regerende juniorverdensmester Evgenia Medvedeva gør sin VM-debut efter en fænomenal sæson med senest guld ved GPF og EM. Hun er en all-round løber med pålidelige og backloadede spring, flotte piruetter, elegant præsentation og ikke mindst: stabile nerver. Det gør den 16-årige russer favorit til en medalje, særligt guld hvis hun kan undgå fejl på den til tider lumske double axel.

Satoko Miyahara er den regerende sølvvinder, men hun er gang på gang blevet overskygget af andre mere flashy løbere. Den japanske dame har dog imponeret med sin stabilitet, og hendes scores er støt og roligt steget siden hun tog sølv ved GPF og senest guld ved 4CC. Med sin pålidelighed på springene er hun også et sikkert bud på en podieplads, men andre løbere kan true hende, hvis de løber til deres potentiale.

Den regerende bronzevinder Elena Radionova har gennemgået noget af et væksspurt denne sæson, men hun har stædigt gang på gang landet sine spring. Hendes ekstroverte præsentation får hende til at skille sig ud, men hun skal sørge for at få mere kvalitet på sine landinger for ikke at komme bagud på den tekniske score. Ligesom landsmand Medvedeva har hun også taget medaljer ved alle sine konkurrencer denne sæson, så hun er også spået til en høj placering.

Det er nu 10 år siden, at en amerikansk dame har taget VM-medalje, så der pres og forhåbning om, at denne tørke nu kan brydes på hjemmebane. Den amerikanske mester Gracie Gold er nok det bedste bud, da hun på papiret har alt hvad der skal til for at vinde - med undtagelse af stabilitet. Senest blev det til en skuffende 5. plads ved 4CC, men Gold plejer normalt at klare sig bedre ved VM. Dog har hun endnu ikke løbet back-to-back rene programmer, og det har forhindret hende i at tage medalje.

Landsmand Ashley Wagner havde en flot sæsonstart med en sejr ved Skate Canada, men sidenhen er hun vendt tilbage til at skøjte sjuskede korte programmer fulgt op med et stærkt langt program. I dette felt har hun ikke råd til samme fejl, og ligesom Gold bliver nøglen at løbe et fejlfrit kort program. Hos Wagner vil det måske allerede blive afgjort på hendes åbning med triple-triple kombination, som plejer at give hende problemer.

25-årige Mao Asada er veteranen i feltet, og hun vil gøre sin 9. VM-optræden. Hendes fremførelser denne sæson har været blandede grundet sygdom og udmattelse, men den tre gange verdensmester har det teknisk sværeste layout planlagt pga. sin triple axel i begge løb. Chancen for at hun udfører dette rent (uden underrotationer) er lille, men hvis hun gør, har hun en stor fordel i et felt, hvor resten planlægger nogenlunde samme sværhed.

Hold også øje med Anna Pogorilaya og Rika Hongo, som tog bronze ved henholdsvis EM og 4CC. Pogorilaya har store flotte spring, men hun tager til tider adskillige dramatiske fald i sine løb. Hongo har også en fin chance for en top 10 placering grundet sin stabilitet, men hun er endnu ikke en medaljetrussel grundet problemer med sin triple-triple og lidt sløsede holdning.

Som følge af Polina Edmunds tilbagetrækning vil Mirai Nagasu gøre sin første VM-deltagelse siden hendes debut i 2010. Hun har langsomt kravlet sig op af rækkerne, og hun overraskede de fleste med sølv ved 4CC. Hun kan dermed blive den højst placerede amerikaner, hvis hendes spring ikke bliver kendt underroterede i hobevis.

Mine forudsigelser
1. Evgenia Medvedeva RUS
2. Satoko Miyahara JPN
3. Elena Radionova RUS
4. Gracie Gold USA
5. Mao Asada JPN
6. Ashley Wagner USA
7. Rika Hongo JPN
8. Mirai Nagasu USA
9. Anna Pogorilaya RUS
10. Elizabet Tursynbaeva KAZ

Se flere detaljer her.