onsdag den 12. februar 2014

Vinter OL 2014 forudsigelser - Herrer

Herrernes konkurrence ved Vinter OL 2014 i Sochi begynder i morgen, og som altid virker det som den mest uforudsigelige af disciplinerne. Den tekniske ambitiøse niveau er højere end nogensinde, og vi kan forvente både storslåede løb eller nedsmeltninger.

Guldfavoritterne


Patrick Chan (CAN) - På papiret må canadieren virke som en favorit, da han er den tre gange regerende verdensmester og har både quadruple springene samt grundløbet og koreografien med tilhørende høje programkomponenter, der skal til for at score højt. Han har løbet solidt denne sæson, men hans korte programmer har de seneste gange været plaget af adskillige fejl. Ved Vinter OL vil synlige fejl som fald straffes hårdere, og han skal (formentlig) som minimum holde sig på benene for at snuppe guld.

Yuzuru Hanyu (JPN) - Den unge japanske herre har modvind denne sæson med sejre ved både Grand Prix Finalen, de japanske mesterskaber og seneste det korte program ved OL-holdkonkurrencen. Han har stærk præsentation, men hans styrke er uden tvivl de ubesværede store spring - på dette punkt trumfer han alle de andre medaljefavoritter. Han har dog en historie med at kikse sit korte program ved VM, men måske OL vil være anderledes...

Bronzefavoritterne

Evgeni Plushenko (RUS) - De fleste tvivlede på Plushenko før Legene, men han overraskede alle med sejre i både det korte program og lange program ved holdkonkurrencen. Her løb han dog med mange medaljefavoritters fravær, og lignende løb vil formentlig ikke give ham en sejr i den individuelle. Hjemmebanefordel vil formentlig hjælp på scoren, men han skal stadig lande de store spring - noget som virker som et større spørgsmålstegn, da rapporter om rygsmerter og dårlig træning er kommet til efter holdkonkurrencen.

Javier Fernandez (ESP) - Den spanske herre har ikke haft den bedste start på sæsonen, men han så ud til at vende skuden ved EM, hvor han fik forsvaret sin titel. Han løb solide løb, men havde stadig en del usikre landinger - noget han ikke har råd til ved OL. Med sine mange planlagte quad spring (3 i det lange) har han en solid medaljechance med rene løb.

Tatsuki Machida (JPN) - Han får mindst opmærksomhed af den japanske trio, men han har løbet solidt hele sæsonen og har opnået overraskende gode resultater. Det blev "kun" til en 3. plads i det lange program ved holdkonkurrencen, men med rene løb har han medaljechancer - især hvis et par herrer bukker under for presset.

Long Shots

Daisuke Takahashi (JPN) - Den regerende OL-bronzevinder har måske den bedste præsentation i feltet, men pålideligheden på springene har været støt nedadgående pga. skade, og senest tog han en skuffende 5. plads ved de japanske mesterskaber. På dette tidspunkt håber han vist bare at udføre løb, som han kan være stolt af, men i det lille tilfælde af rene løb har han stadig chance for medalje.

Jeremy Abbott (USA) - Der er ikke så meget at sige udover, at forventninger til den amerikanske mester er styrtdykket efter nedsmeltningen i holdkonkurrencen. Abbott er kendt for choke ved de store konkurrencer, men ikke desto har han medaljechance, hvis han mod forventning løber rent - chancen er dog ikke for høj.

Denis Ten (KAZ) - Den regerende VM sølvvinder har døjet med skade denne sæson, og følgelig har resultaterne også været skuffende. Ligesom de to ovenstående herrer har han også elementerne til at tage medalje, men han skal nok håbe på en kombination af sit livs løb samt fejl fra konkurrenterne i håb om medalje.

Kevin Reynolds (CAN) - Canadierne løb overraskende godt ved holdkonkurrencen, hvor han fik landet tre quads i sit lange program. Manglen på både høje GOE på spring samt høje programkomponenter betød dog stadig en score, som formentlig ikke vil sætte ham i medaljerækkevidde med mindre adskillige herrer fejler springene.

Hold også øje med


Han Yan (CHN) - Med sit finurlige koreografi, store spring og gode fart over isen har unge Yan chancer for måske en top 6 placering. Fejl har dog tendens til at hobe sig op i det lange program, hvilket vil holde ham nede.

Jason Brown (USA) - Han har ikke sværhedsgraden (ingen quad) til at true til medaljer, men han har chance til en top 10 placering baseret på sine ellers stabile løb denne sæson.

Hold også øje med Brian Joubert og Tomas Verner, som formentlig løber deres sidste konkurrence, og som virkelig kunne bruge et solidt OL (de har begge bombet ved deres to forrige deltagelser). Deres respektive landsmænd Florent Amodio og Michal Brezina har også chance for top 10 med solide løb, omend de skal løbe betydeligt bedre, end de har gjort denne sæson indtil videre.

Mine forudsigelser
1. Yuzuru Hanyu JPN
2. Patrick Chan CAN
3. Evgeni Plushenko RUS
4. Javier Fernandez ESP
5. Tatsuki Machida JPN
6. Kevin Reynolds CAN
7. Daisuke Takahashi JPN
8. Han Yan CHN
9. Denis Ten KAZ
10. Jason Brown USA

Se flere detaljer her.

Parløbernes Vinter OL 2014 podium

V-H: Stolbova/Klimov (bronze), Volosozhar/Trankov (guld) og Savchenko/Szolkowy (GER) på parløbernes podium ved Vinter OL 2014
Blomsterceremonien efter parløbernes individuelle konkurrence (foto: Getty).

Medaljerne bliver først uddelt i morgen, men ikke desto mindre skal I ikke snydes for et podium med parløberne i deres kostumer. Uniformer er fine, men kostumer er stadigvæk bedre...

Som forudset så har farven gul betydet held denne sæson, og mon ikke derfor Tatiana Volosozhar valgte at løbe i en gul version af sin tidligere hvide kjole? Hun matcher i hvert fald Maxim Trankovs bukser perfekt!

Volosozhar/Trankov tager olympisk guld på hjemmebane

Parløbernes konkurrence sluttede ved Vinter OL 2014 sluttede i dag med de lange programmer, og som så ofte endte det med både tårer af glæde og skuffelse.

Volosozhar og Trankov prøver at holde glædestårerne tilbage efter deres lange program (foto: Getty)

Fører og favoritter Tatiana Volosozhar og Maxim Trankov virkede en smule nervøse og koncentrerede, men de holdte sammen på nerverne. De lagde ud med triple twist, side-om-side triple salchow og triple tåloop-double tåloop, og dermed var guld så godt som sikret. Alle elementer modtog level 4, men de havde småproblemer med deres kast, da hun havde en hånd på triple loop og måske en smule to fødder på triple salchow - god højde sikrede dem positiv GOE. Sejren var deres, og efter løbet måtte Trankov ned på knæ, og han kunne næsten ikke holde tårerne tilbage. En FS score på 152.69 point var dagens bedste, og de regerende verdensmestre tog OL-sejren.

Stolbova og Klimov udfører en spiral i deres koreografiske sekvens (foto: Getty).

Det var en god dag for Rusland, da Ksenia Stolbova og Fedor Klimov måske havde dagens program. Deres underholdende program var fejlfrit, og highlights var triple twist, kast triple flip, side-om-side triple tåloop-double tåloop-double tåloop samt en sen double axel og så selvfølgelig deres afsluttende kast triple salchow. Et nyt personligt bedste på 143.47 point rykkede dem op på sølv, og Rusland tog dermed de to øverste trin på podiet.

Savchenko og Szolkowy kæmper med side-om-side triple tåloops (foto: Getty).

Det var Vancouver 2010 deja-vu for Aliona Savchenko og Robin Szolkowy, der var det allersidste par på isen. Indenfor 30 sekunder gled både guld- og sølvhåb ude af deres hænder, da han faldt på side-om-side triple tåloop i planlagt sekvens. Mange andre elementer i programmet var solide med bl.a. kast triple flip, triple twist og side-om-side double axel. Måske i håb om sølv forsøgte tyskerne til slut kast triple axel, som hun desværre faldt på. En score på 136.14 point var dagens fjerdebedste, men samlet kunne de (skuffende) tage deres anden Vinter OL-bronzemedalje.

Kinesiske Qing Pang og Jian Tong lagde skidt ud, da de begge singlede og havde usikker landing på deres andet spring i deres planlagte double axel-double axel sekvens. De kom dog godt igen og fik akkurat landet side-om-side triple tåloop, og derefter kunne de slappe af og løb rent med bl.a. triple twist og kast triple salchow og loop. Deres score på 136.58 point var dagens tredjebedste, men samlet forblev de på en 4. plads.

Kirsten Moore-Towers og Dylan Moscovitch løb et stærkt program med highlights som triple twist, to triple tåloops i sekvens og kast triple loop og triple salchow. Den eneste fejl kom, da han doublede på en planlagt triple salchow. En score på 131.18 point rykkede dem en plads op, og lidt overraskende blev de det canadiske toppar med en 5. plads.

Det tredje russiske par Vera Bazarova og Yuri Larionov havde igen usikre side-om-side spring, og derudover havde hun hånd på kast triple loop. Både løft og kast triple flip var dog solide. En FS score på 129.94 point rykkede dem op på en 6. plads.

Meagan Duhamel og Eric Radford landede nogle stærke side-om-side triple lutzer, men hun faldt på side-om-side triple salchow i planlagt kombination. Derudover havde hun hånd på kast triple lutz, og deres side-om-side piruetter var noget usynkrone. De faldt til en lidt skuffende 7. plads.

Kinesiske Cheng Peng og Hao Zhang faldt til en 8. plads, da hun kiksede begge side-om-side spring. De fik dog udført en fin quad twist. Hos Marissa Castelli og Simon Shnapir havde hun også problemer med side-om-spring, men de var tæt på at lande kast quad salchow, som dog var på to fødder. De forblev på en 9. plads.


Samlet resultat
FPl.NameNationPointsSPFS
1VOLOSOZHAR Tatiana / TRANKOV Maxim

RUS
236.8611
2STOLBOVA Ksenia / KLIMOV Fedor

RUS
218.6832
3SAVCHENKO Aliona / SZOLKOWY Robin

GER
215.7824
4PANG Qing / TONG Jian

CHN
209.8843
5MOORE-TOWERS K / MOSCOVITCH D

CAN
202.1065
6BAZAROVA Vera / LARIONOV Yuri

RUS
199.6086
7DUHAMEL Meagan / RADFORD Eric

CAN
199.5357
8PENG Cheng / ZHANG Hao

CHN
195.7278
9CASTELLI Marissa / SHNAPIR Simon

USA
187.8299
10JAMES Vanessa / CIPRES Morgan

FRA
179.431011
11BERTON Stefania / HOTAREK Ondrej

ITA
179.081110
12ZHANG Felicia / BARTHOLOMAY Nathan

USA
167.211412
13WENDE Maylin / WENDE Daniel

GER
166.251213
14LAWRENCE Paige / SWIEGERS Rudi

CAN
161.981314
15DAVIDOVICH A / KRASNOPOLSKI E

ISR
147.731515
16DELLA MONICA N / GUARISE M

ITA
137.861616

Se flere detaljer her.