tirsdag den 23. marts 2021

VM 2021 kunstskøjteløb - Herrer forudsigelser

Chen, Hanyu, Kolyada og Uno er blandt favoritterne i herrernes disciplin.

Herrernes podier fra de seneste tre verdensmesterskaber er til stede ved dette World Figure Skating Championships 2021, så vi har et godt kendskab til vores topkandidater. Igen er to visse herrer storfavoritter til guldet, men resten af feltet er som sædvanligt yderst uforudsigeligt; for en stor håndfuld herrer er en top 5 placering lige så mulig som en placering uden for top 16.

Den to gange regerende verdensmester Nathan Chen har været ubesejret i snart 3 år, og hvis han vinder dette VM, så bliver det så faktisk 3 år. I dette felt kommer ingen i nærheden af hans tekniske layout - Chen vil forsøge to quads i det korte program og nok forsøge fem quads i sit friløb - og kombineret med hans kølige stabilitet har han en lille overhånd mod sin tredje titel. Denne sæson er forløbet uden slinger i valsen, da han vandt både Skate America og de amerikanske mesterskaber med en stor margin.

Yuzuru Hanyu er to gange olympiske vinder og to gange verdensmester, men ved det seneste VM i 2019 blev det "kun" til sølv. Hans rivalisering med Chen højner spændingen i herrernes disciplin, og den blev ikke mindsket af, at Hanyu gjorde sin sæsondebut ved de japanske mester og vandt titlen med to overraskende flotte løb. Hvis han kan gentage disse fremførelser, kan det blive en yderst tæt kamp om guldet.

Landsmand Shoma Uno er to gange VM-sølvvinder, men de seneste par sæsoner har været lidt svingende. Formen virker dog til at være på vej op igen, og ved sæsonens eneste konkurrence - de japanske mesterskaber - blev det til sølv med to solide løb. Uno har både svære spring og god præsentation, så hvis han kan skøjte rent, er han en af favoritterne til bronze.

Russiske Mikhail Kolyada tog VM-bronze tilbage i 2018, men sidenhen har resultaterne taget et dyk, og han konkurrerede slet ikke i 2019/20 pga. en sinusinfektion. Et trænerskifte til Alexei Mishin har dog gjort en forskel, og han har bl.a. taget sejre ved Rostelecom Cup, de russiske mesterskaber og Challenge Cup denne sæson. Grundet lavere sværhedsgrad - hans eneste quad er pt. tåloop, måske salchow - skal han løbe uden fejl, hvis han vil på podiet igen.

Også Vincent Zhou er en tidligere VM-bronzevinder (fra 2019), som vi ikke så så meget til i 2019/20, da han valgte at koncentrere sig om universitet, og så kom corona. Denne sæson har budt på solide resultater med sølv ved både Skate America og de amerikanske mesterskaber, men der var stadig en del forbedring at hente. Zhou har høj sværhedsgrad planlagt, men han kan stadig godt miste en del point på underrotationer.

Den tredje forhenværende VM-bronzevinder i feltet er Boyang Jin, som vandt sine bronzemedaljer tilbage i 2016 og 2017. Han har sidenhen kæmpet med at vedligeholde stabiliteten på sine quads, mens rivalerne har indhentet ham på det tekniske aspekt. Jin har dog fået forbedret sine komponenter, og vi har set glimt af hans nye potentiale for nyligt; senest ved Cup of China som han vandt med en behagelig margin.

VM-debutanten to-watch er 17-årige Yuma Kagiyama, der havde sit gennembrud sidste sæson med bl.a. bronze ved både de japanske mesterskaber og Four Continents, selvom han hovedsageligt var junior. Den unge japaner har fortsat sin opadgående bane denne sæson med guld ved NHK Trophy og bronze ved de japanske mesterskaber. Med både quad tåloop og quad salchow i sit arsenal er han i stand til at true til bronze, hvis han løber til sit potentiale.

Hold også øje med franske Kevin Aymoz, som med sin bronzemedalje ved GPF 2019/20 beviste, at han også kan kæmpe med i toppen. Desværre havde han en nedsmeltning ved EM 2020 (hvor han ikke kvalificerede sig til friløbet), og med et aflyst VM 2020 kunne han ikke vise, hvorvidt det var en engangsforeteelse eller ej. Han virkede dog i hæderlig form ved de franske mesterskaber i start februar.

Mine forudsigelser
1. Nathan Chen USA
2. Yuzuru Hanyu JPN
3. Shoma Uno JPN
4. Mikhail Kolyada FSR
5. Vincent Zhou USA
6. Yuma Kagiyama JPN
7. Jason Brown USA
8. Boyang Jin CHN
9. Kevin Aymoz FRA
10. Keegan Messing CAN
11. Junhwan Chan KOR
12. Han Yan CHN

Se flere detaljer her.

VM 2021 kunstskøjteløb - Parløb forudsigelser

Sui/Han, Tarasova/Morozov og Boikova/Kozlovskii er blandt favoritterne i parløb.
 
Parløbskonkurrencen ved World Figure Skating Championships 2021 kan blive neglebidende tæt, da fire par har chancen for guldet, og ingen af disse er overvældende favoritter over de andre par. Teknisk er de fire par utrolig tætte, så den mindste fejl på dagen kan koste dem en plads på podiet.

Hvis man kun kigger på papiret, så er kinesiske Wenjing Sui og Cong Han måske favoritter, idet de er to gange verdensmestre (2017, 2019) og de regerende OL-sølvvindere. Duoen har hele pakken med flotte kast og god kemi, men deres side-om-side triple salchow er altid et spørgsmålstegn. Parret gør deres sæsondebut i Stockholm, da parret trak sig fra Cup of China grundet Hans hofteoperation over sommeren. Så spørgsmålet er: deltager de fordi de faktisk er i god form, eller er det fordi de er presset til at opnå OL-pladser til Vinter OL på hjemmebane? Uanset hvad, så har de god erfaring med at skøjte flotte løb trods skader og lidt sæsonerfaring.

Rusland sender tre guldkandidater, som alle har slået hinanden internt i Rusland over sæsonen. De to gange regerende VM-sølvvindere Evgenia Tarasova og Vladimir Morozov er i topform efter en lidt lunken 2019/20-sæson, men denne sæson er det blevet til en sejr ved de russiske mesterskaber og senest Challenge Cup. Duoen har vidunderlige parelementer med ren teknik, men de kan til tider lave småfejl på springene.

Europamestrene fra 2020, Aleksandra Boikova og Dmitrii Kozlovskii, endte på en 6. plads ved deres VM-debut i 2018, men denne gang er de favoritter til podiet. Duoen er også kendetegnet med rene og skarpe tekniske elementer, og deres komponenter er nu også i topklasse. Denne sæson er det blevet til en sejr ved Rostelecom Cup og en tæt sølvmedalje ved de russiske mesterskaber.

Det tredje russiske par Anastasia Mishina og Aleksandr Galliamov gør deres VM-debut, og de har også potentialet til at stå på toppen af podiet. Parret har store og iøjefangende elementer, men de er måske en smule mindre pålidelige end deres landsmænd; ved de russiske mesterskaber blev det "kun" til en 4. plads, men de var fænomenale ved de nylige Russian Cup Final, som de vandt (de to ovenstående par deltog dog ikke).

Det andet kinesiske par i feltet er Cheng Peng og Yang Jin, som tog en 4. plads ved VM 2019. Det bliver en svær kamp at tangere denne placering, men intet er umuligt, og de var i god form ved Cup of China, som de vandt med en høj score. Som altid er duoens svaghed hendes side-om-side spring, som hun ofte falder eller popper på.

Det nye par Alexa Knierim og Brandon Frazier er måske USAs nye og længe ventede håb i parløb, idet de i deres første sæson sammen har vundet både Skate America og de amerikanske mesterskaber med overbevisende løb. Duoen har dog aldrig konkurreret internationalt endnu, så det er svært at forudse om de knækker under det høje pres.

Hold også øje med canadiske Kirsten Moore-Towers og Michael Marinaro, som har tre top 8-placeringer ved VM på resuméet. Parret har til tider kæmpet med deres parelementer, men de har formået at forbedre sig på disse. Denne sæson har de dog ikke haft chancen for at konkurrere meget, og ved de virtuelle Skate Canada Challenge havde de en del fejl (selvom de vandt).

Mine forudsigelser
1. Wenjing Sui / Cong Han CHN
2. Aleksandra Boikova / Dmitrii Kozlovskii FSR
3. Evgenia Tarasova / Vladimir Morozov FSR
4. Anastasia Mishina / Aleksandr Galliamov FSR
5. Cheng Peng / Yang Jin CHN
6. Alexa Knierim / Brandon Frazier USA
7. Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro CAN
8. Ashley Cain-Gribble / Timothy LeDuc USA
9. Nicole Della Monica / Matteo Guarise ITA
10. Miriam Ziegler / Kiefer Severin AUT

Se flere detaljer her.