fredag den 7. maj 2010

Nye, nye og atter nye regler! - Underrotation og basisværdier

Vil de nye regler hjælpe eller skade Mao Asada? Vi får see... (Foto: Getty Images)

Puhaa! Det er ligesom, at man skal have en universitetsgrad og/eller besidde en umenneskelig stor hukommelse for at kunne huske alle regler inden for kunstskøjteløb.

Nå, men ISU har udgivet endnu et dokument ang. de nye regler til næste sæson. Denne gang er de store overskrifter spring, og hvordan de bliver bedømt:
  • Der er nu forskel på termerne "underroteret" og "nedgraderet". Et underroteret spring mangler mellen en 1/4 og en ½ rotation, og denne vil blive markeret som "<" i protokollerne; dommerne vil igen blive vist tegnet. Et underroteret spring vil modtage 70% af basisværdien af det forsøgte spring (GOE's vil blive påført som normalt).
  • Et nedgraderet spring mangler over en ½ rotation og vil blive markeret som "<<" i protokollerne. Det vil modtage basisværdien for det spring, der har én mindre rotation fx. et triple-spring bliver nedgraderet til en double (ligesom det var i sæson 08/09 og før det).
Ydermere har de ændret på basisværdien på springene. Her er de vigtigste (navn - ny basisværdi):
2Axel - 3.3
3Tåloop - 4.1
3Salchow - 4.2
3Loop - 5.1
3Flip - 5.3
3Lutz - 6.0
3Axel - 8.5
4Tåloop - 10.3
4Salchow - 10.5
4Loop - 12.0
4Flip - 12.3
4Lutz - 13.6
4Axel - 15.0
Generelt vil spring med under 3 rotationer blive sænket i basisværdi, mens spring med mere end 3 rotationer øges i basisværdi. De negative GOE's sænkes også.

Koreografi trin- og spiralsekvenser i det lange program får en basisværdi på 2.0 point (en level 3 har en basisværdi på 3.3, mens level 4 er 3.9). +GOE's er dog forhøjet til det dobbelte, så kvalitet vil blive belønnet.

Mine tanker
Wow! Jeg er stadig lidt i chok, men overordnet set tror jeg at folk vil blive glade for det (det kan i hvert fald ikke blive værre). Skøjteløbere som Yukari Nakano (desværre pensioneret) eller Mirai Nagasu vil ikke få en lorte score for superbe programmer, der indeholdte nogle underroterede spring, som kun var synlige i slow-motion. Skøjteløbere som Laura Lepistö derimod vil ikke kunne vinde medaljer med kun double-spring.

Det kan betale sig at prøve de svære spring, da straffen ikke er så høj mere. En umiddelbar "ren" men underroteret triple axel har en basisværdi på 6.0 point, mens basisværdien på en dobbeltaxel er 3.3 point. Dommerne vil dog kunne se "<"-tegnet, så de vil nok begynde at give - GOE's igen for underroterede spring. Skøjteløbere som Brian Joubert og Evgeni Plushenko jubler nok af glæde, da quad'en får en højere basisværdi (og mindre straf for fald/underrotation).

Det vil ikke undre mig, hvis vi ser flere 3-3 kombinationer og triple axeler fra damerne og quads fra herrerne i fremtiden.