torsdag den 24. juni 2010

Musik update: Shibutani/Shibutani

Det nuttede amerikanske isdansepar Maia og Alex Shibutani er vist de første, der afslører deres musik til den nye korte dans. Denne bliver til "Carousel Waltz" (husk at mønsterdansen er en vals, nemlig Golden Waltz) fra Roger og Hammersteins musical Carousel. Maia har altid gerne ville skøjte til musikken, og koreograf Marina Zoueva beretter, af skøjteparret vil portrættere karaktererne og historien fra Carousel.

Deres fridans vil blive til Charlie Chaplins "Smile" og Irving Berlins "Let's Face the Music and Dance", der begge er fremført af Nat King Cole. Da reglerne i den fortkommende sæson kræver glade og lette fridanse, har de valgt foxtrot og quickstep til fridansen.

Søskendeparret rykker op til seniorniveau næste sæson og skal deltage i efterårets Grand Prix'er, Skate America og NHK Trophy.

(kilde: icenetwork.com)

ISU offentliggør ændringer

ISU har nu udgivet lidt flere detaljer vedrørende de mange ændringer foretaget ved ISU Kongressen i Barcelona. Her er de i en forkortet version:

ISU Communication 1619 - Singles og parløb
Ændringer i tekniske regler:

1. Singles og parløb (Jr & Sr)

a) Et half-loop udført i en springsekvens/kombination vil få værdien svarende til en loop (1Lo). Det vil sige, at spring+half-loop+salchow/flip vil være en 3-springskombination (og dermed få 100% af samlet basisværdi i stedet for 80%).

b) I piruetter med kun én basisposition samt springpiruetter: den afsluttende oprette position ved piruettens afslutning vil ikke blive anset som en anden position uanset antallet af omdrejninger, så længe den oprette position er udført uden level features.

2. Det korte program for singles (Jr & Sr)

a) Det korte program består af syv (7) obligatoriske elementer, før var det 8.
b) Herrer udfører kun én (1) trinsekvens.
c) Damer behøver ikke at udføre en spiralsekvens. Udførelsen af spiraler vil blive bedømt under "Transitions".
d) Senior damer må udføre enten en dobbelt axel ELLER triple axel.
e) Senior herrer må udføre to forskellige kvadrupel spring (quads) - den ene i kombination og den anden som solospring.
f) Senior herrer: springpiruetten og piruetten i én position skal udføres i to forskellige basispositioner (fx. FCSp og CSSp)

3. Det lange program for singles (Jr & Sr)

a) Højst to (2) dobbelt axeler må udføres i det lange program (enten som solospring eller som del af sekvens/kombination)
b) Senior herrer: den anden trinsekvens vil have en fast basisværdi og kun blive evalueret af dommerne mht. GOE.
c) Senior damer: spiralsekvensen vil også have en fast basisværdi og kun blive evalueret af dommerne mht. GOE. I denne sekvens skal der enten udføres 2 spiralpositioner, der varer mindst 3 sekunder hver, eller én spiralpostion, der varer mindst 6 sekunder. Opfyldes kravene ikke, tildeles sekvensen ingen point.

4. Det korte program for parløb (Jr & Sr)

a) Det korte program består af syv (7) obligatoriske elementer, også før 8.
b) Side-om-side solopiruetten og parpiruetten vil skiftevis udføres fra år til år. Sæson 2010/11 vil starte med solopiruetten.
c) En trinsekvens vil udføres i det korte program hver sæson.

5. Det lange program for parløb (Jr & Sr)

a) Springkombinationen må bestå af to (2) ELLER tre (3) spring.
b) Dødsspiralen SKAL være af en anden type end den, der blev udført i det korte program.
c) Spiralsekvens vil udføres i det lange program hver sæson (ellers samme regler som i damernes LP).

6. Ulovlige elementer: Hvis der er en ulovlig bevægelse under udførelsen af et hvert element, vil der forekomme et fradrag for et ulovligt element (-2.0). Elementet vil blive tildelt level 1, hvis kravene til mindst level 1 er opfyldt. Ellers vil elementet ikke modtage nogen level.

Ændringer i de specielle regulationer:

1. I "formildende omstændigheder" må en teknisk specialist fra værtsnationen godt fungere som en assisterende tekniske specialist.
2. Et fradrag på -2.0 vil ikke længere blive påført ved "ny start" af programmet, men dommerne må godt sænke programkomponenterne pga. dette.
3. Kostume-, rekvisit- og musikovertrædelser (-1.0) vil blive afstemt af referee'en og dommerpanel. Der skal være flertal for fradrag, før 1 point bliver fratrukket.
4. Den tekniske kontrollør og tekniske specialist afstemmer om fradrag for fald og ulovlige elementer. Der skal være flertal, før der kommer et fradrag.


5. Deltagelse ved ISU Mesterskaber:

Skøjteløberen/parret skal have opnået en minimums teknisk score ved en ISU anerkendt konkurrence, enten i den igangværende eller forrige sæson. For sæson 2010/11:
Herrer: SP (20) og FS (35)
Damer: SP (15) og FS (25)
Parløb: SP (17) og FS (30)

Ingen minimumsscore er påkrævet for deltagelse ved Junior VM.

ISU Communications 1621 - Isdans
Dette er et 19 siders langt dokument, som indeholder mange regelændringer vedr. den korte dans, nye basisværdier, programkomponenter mm. Jeg vil nøjes med kort forklare reglerne vedr. den nye korte dans.

Den korte dans

Varighed: 2 min. 50 sek. +/- 10 sek.

Den korte dans har en bestemt rytme og/eller tema, der bestemmes af den Tekniske Komité for Isdans, og denne skifter fra sæson til sæson. Isdanserne må selv vælge musikken (vokal tilladt), men musikken under det obligatoriske dansesekvens skal være i et bestemt tempo.

Der er 5 obligatoriske elementer for seniorer i sæson 2010/11:
2 obligatorisk elementer i mønsterdansen (eng. Pattern Dance): Goldens Waltz del 1 og del 2 (dette er to elementer). En mønsterdans er inddelt i to sektioner: del 1 og del 2. Disse skal udføres back-to-back, men man må selv bestemme, om man starter med del 1 og derefter del 2, eller visa versa. Skøjteløberne bestemmer selv, hvornår mønsterdansen skal udføres i programmet.
3 obligatoriske elementer i den kreative del:
- Kort løft (der må udføres et ekstra løft, som bedømmes under "koreografi").
- Midline Not-touching Step Sequence (da. midtlinje trinsekvens uden hold?)
- Et sæt twizzles.

For juniorer i sæson 2010/11
Mønsterdansen: 2 mønstre Viennese Waltz udført back-to-back (dette er to elementer). Skøjteløberne bestemmer selv, hvornår sekvenserne skal udføres i programmet.
Den kreative del:
- Kort løft (her må også udføres et ekstra løft)
- Midline Not-touching Step Sequence
- Et sæt twizzles.

Under den kreative del skal musikkens rytme være den samme som den obligatoriske mønsterdans (her vals) eller til en eller to af følgende rytmer: Foxtrot, Quickstep og Tango.

Scott Hamilton undergik hjerneoperation

Den olympiske mester i herrernes disciplin fra 1984 og fire gange verdensmester, amerikanske Scott Hamilton, undergik i onsdags hjerneoperation for at få fjernet en godartet tumor nær hypofysen. Operationen var gudskelov succesfuld, og det forventes, at han kommer sig helt.

Den nu 51-årige Hamilton opdagede tumoren tilbage i 2004, hvorefter han fik strålebehandling for at skrumpe tumoren. Desværre voksede den igen, hvilket gjorde det nødvendig med denne operation.

Hamilton er heldigvis en sejlivet fyr, da han overvandt testikelkræft tilbage i 1997.

(kilde: msnbc)