fredag den 6. november 2009

Du bedes at komme til rektors kontor...

...Mao Asada.

Junior VM sølv- og guldmedaljevinder. Senior VM sølv- og guldmedaljevinder. 2 gange Grand Prix Finale-vinder. Første kvinde til at lande 2 tripel-axeler i ét program. Den japanske nationalhelt 19-årige Mao Asada har opnået meget i sin karriere, men på det seneste har resultaterne været knap så imponerende.

Det startede ved seneste VM, hvor hun endte på en 4. plads hvilket var første gang i hendes internationale karriere hun ikke stod på podiet. Denne sæson endte hun nr. 2 og 5 ved sine Grand Prix'er, og hun kvalificerer sig for første gang IKKE til finalen (sandsynligvis).

Da Mao som bare 15-årig i 2005/06 sæsonen vandt Grand Prix Finalen, vakte det stor furore i Japan at hun ikke kunne sendes til Vinter OL pga. sin alder, selvom hun allerede havde slået Shizuka Arakawa, Sasha Cohen og Irina Slutskaya (de fremtidige OL-medalister) ved konkurrencer selvsamme sæson. Nu synes det pludseligt realistisk at hun ikke ikke engang vil kvalificere sig til det japanske landshold til Vinter OL i februar, da hendes landsmænd Miki Ando, Yukari Nakano og især Akiko Suzuki klarer sig godt ved Grand Prix'erne.

Derfor har formanden for JSF (den japanske skøjteunion) indkaldt Asada til møde, hvor de skal drøfte hendes tilstand og muligheder for forandring. Mange har spekuleret på, om han vil af med Asadas træner, russiske Tatiana Tarasova, som beskyldes for at give hende for "russiske" programmer (dystre og dramatisk). Desuden sås der tvivl om strategien vedr. de tre 3axelforsøg i hendes programmer, da hun indtil videre kun har landet 1 ud af 8 i sæsonen.

Mao Asada har dog stadig 1½ måned indtil de nationale mesterskaber til at forbedre sig. Hun skal nok placere top 3 for at komme til Vinter OL. JSF kan dog vælge at sende hende alligevel selvom hun placerer uden for top 3; de tager nemlig tidligere resultater i betragtning, når de skal udpege landsholdet.

Hvis de gør, må man dog håbe på, at det ikke bliver en gentagelse a la Miki Ando Vinter OL 2006: hun placerede kun nr. 6 ved de nationale mesterskaber, men blev alligevel sendt til OL, hvor hun kun kom på en 15. plads. Hun var derefter genstand for STOR kritik af de japanske medier.

(Foto: daylife.com, kilde: Japan Times)

NHK Trophy - Dag 2

I morgen begynder anden dag af NHK Trophy, og programmet ser således ud hvis jeg ikke har regnet forkert (dansk tid, GMT +1):

kl. 4.40 - Originaldans
kl. 6.15 - Parrenes lange program
kl. 7.55 - Mændenes lange program
kl. 10.45 - Damernes lange program

Forhåbentlig viser Justin TV det. Jeg vil forsøge at stå op lidt i kl. 7 for at tjekke, om det bliver vist.

NHK Trophy - Damernes korte program skuffer

Føreren efter det korte program Ashley Wagner udfører den obligatoriske flyversekvens (Foto: daylife.com)

Damernes korte programmer var ikke noget nær så gode som mændenes, idet ingen formåede at score over 57 point.

Ashley Wagners spring inkluderede en 3flip-2tåloop kombination, en solo 3(f)lutz og en dobbeltaxel, som dog blev nedgraderet. Hun fører med 56.54 point. Se hendes program her.

Guldmedaljefavoritten Miki Ando havde problemer med to af sine spring, da hun landede på to fødder på lutzen i sin 3lutz-2loop kombination og faldt på sin solo 3flip. Desuden blev hendes himmelpiruette kun tildelt level 1, og Ando sidder på en skuffende andenplads.

Hendes landsmand Yukari Nakano havde også problemer med et spring: i sin kombination underroterede hun sin 3lutz efterfulgt af et step-out, og hun kunne derfor ikke tilføje en 2tåloop. Alle 3 piruetter blev dog tildelt level 4. Hun sidder pt. på en tredjeplads.

Regerende EM-mester Laura Lepistö singlede den sidste tåloop i sin planlagte 3tåloop-3tåloop kombination og sidder nu på fjerdepladsen. Russiske Alena Leonova faldt på sin solo 3lutz og sidder på en femteplads. Sarah Meier doublede sin solo 3flip og sidder på en skuffende ottendeplads.

Mindre en fem point adskiller top 5, og guldet burde gå til den dame der i morgen kan skøjte det mest fejlfrie lange program.

Stillingen efter det korte program:
1. Ashley Wagner USA - 56.54
2. Miki Ando JPN - 56.22
3. Yukari Nakano JPN - 54.92
4. Laura Lepistö FIN - 53.64
5. Alena Leonova RUS - 52.34
6. Yan Liu CHN - 47.64
7. Cynthia Phaneuf CAN - 47.22
8. Sarah Meier SUI - 45.96
9. Annette Dytrt GER - 44.86
10. Shoko Ishikawa JPN - 44.28
11. Oksana Gozeva RUS - 40.66
12. Becky Bereswill USA - 36.26

Se detaljerede resultater her.

NHK Trophy - Herrenes korte program

Brian Joubert udfører sit korte program til musikken "Rise" af Safri Duo. Han fører efter det korte program. (Foto: daylife.com)

Jeg fik kun set første opvarmningsgruppe live på justin tv, men venlige kunstskøjteløbsfans har heldigvis allerede lagt videoer op på YouTube, hvor jeg så top 3. Virkelige mange gode programmer (ingen scorede under 60 point) og desværre kun tre medaljer :-(

Franske Brian Joubert beviser at han stadig er i topform, da han som aftenens eneste mand udførte en quad (en 4tåloop-3tåloop kombination). Hans eneste fejl i programmet var en tretalsvending ud af sin 3lutz, men han opnåede alligevel aftenens bedste tekniske element score (TES) samt sæsonens bedste SP score, 85.35 point. Publikum elskede hans energiske opvisning og klappede med til musikken, og til slut modtog Joubert stående klapsalvere! Se hans program her. Joubert, der ikke har skøjtet et rent program i lang tid, skal holde sit niveau i håb om at bevare føringen og vinde guld.

Den regerende Grand Prix Finale-vinder Jeremy Abbott skøjtede et fejlfrit program, der var spækfyldt med forbindende trin mellem elementerne, og som virkelig demonstrerede hans gode grundløb. Hans program til "A Day in the Life" af The Beatles scorede ham et nyt personlig bedste 83.00 point og landede ham pt. på en andenplads.

På tredjepladsen finder vi Abbott's landsmand Johnny Weir, der ligesom Joubert også skøjtede bedre i sin anden Grand Prix. Hans program var fejlfrit og scorede 78.35 point, hvilket er imponerende i betragtning af, at Johnny Weir blev syg på flyet til Japan.

Daisuke Takahashis comeback var ikke helt så vellykke som håbet, da han havde en usikker landing på sin 3 lutz samt havde et overraskende fald i sin cirkulære trinsekvens. Takashi fik alligevel aftenens højeste score for programkomponenter (PCS), og han er på fjerdepladsen med en score på 78.18 point. Landsmanden Takahiko Kozuka faldt på sin 3axel og er nu på en femteplads. Adam Rippon faldt ligeledes på sin 3axel og sidder på en skuffende ottendeplads.


Stillingen efter det korte program:
1. Brian Joubert FRA - 85.35
2. Jeremy Abbott USA - 83.00
3. Johnny Weir USA - 78.35
4. Daisuke Takahashi JPN - 78.18
5. Takahiko Kozuka JPN - 74.05
6. Michal Brezina CZE - 70.80
7. Artem Borodulin RUS - 69.49
8. Adam Rippon USA - 67.15
9. Daisuke Murakami JPN - 66.78
10. Vaughn Chipeur CAN - 66.55
11. Kristoffer Berntsson SWE - 64.64
12. Jeremy Ten CAN - 61.69

Se detaljerede resultater her.

NHK Trophy - Parrenes korte program


Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov udfører et kast 3loop. De fører efter det korte program (Foto: daylife.com)

Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov havde et meget bedre kort program end ved Rostelecom Cup, idet de her skøjtede et mere eller mindre fejlfrit program. De skøjtede til et remix af Camille Saint-Säens' "Svanen" og udførte bl.a. en side-om-side 3tåloop, et kast 3loop og en tripeltwist, der er forbedret i forhold til sidste år. De scorede selvfølgelig deres sæsons bedste på 68.90 point.

På en nuværende andenplads ligger Qing Pang og Jian Tong, der havde småproblemer med deres side-som-side 3tåloop, hvor Tong støttede sig til isen med sin hånd. Resten af deres elementer var af høj kvalitet, og deres SP score på 67.30 point er stadig en forbedring ift. Rostelecom Cup. De er kun under 2 point bagefter Kavaguti og Smirnov, så guldet er stadig inden for deres rækkevidde.

Amerikanerne Caydee Denney og Jeremy Barrett ligger på en fjern tredjeplads med 55.20 point. Deres program inkluderede svære elementer som en tripeltwist, side-om-side 3tåloop og kast 3lutz, men deres dødsspiral fik kun tildelt level 1. Deres landsmænd Rena Inoue og John Baldwin ligger på en fjerdeplads, efter Inoue faldt på deres side-om-side 2axel.

Stillingen efter det korte program:
1. Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov RUS - 68.90
2. Qing Pang/Jian Tong CHN - 67.30
3. Caydee Denney/Jeremy Barrett USA - 55.20
4. Rena Inoue/John Baldwin USA - 52.52
5. Ksenia Krasilnikova/Konstantin Bezmaternikh RUS - 51.32
6. Mylene Brodeur/John Mattatall CAN - 51.10
7. Paige Lawrence/Rudi Swiegers CAN - 47.32
8. Narumi Takashi/Mervin Tran JPN - 39.80

Se det detaljerede resultat her.

Se Yuko Kavaguti og Alexander Smirnovs korte program på YouTube her.

NHK Trophy - Ingen store overraskelser efter den obligatoriske dans


Meryl Davis og Charlie White danser deres obligatoriske dans, Tango Romantica. De ligger pt. på førstepladsen (Foto: daylife.com)

Jeg nåede ikke at se isdansernes obligatoriske dans, da dette link først begyndte at vise parrenes anden opvarmningsgruppe.

Amerikanerne Meryl Davis og Charlie White tog føringen med en score på 38.09 pts. På andenpladsen ligger Sinead Kerr og John Kerr med 35.04 pts. På tredjepladsen ligger Ekaterina Bobrova og Dmitri Soloviev med 31.72 pts. På en tæt fjerdeplads ligger Vanessa Crone og Paul Poirirer med 30.51 pts.

Se resultaterne her.

Se NHK Trophy på internettet

Se dette link. De viser parrene nu (kl. 8.20 dansk tid)