fredag den 6. november 2009

Du bedes at komme til rektors kontor...

...Mao Asada.

Junior VM sølv- og guldmedaljevinder. Senior VM sølv- og guldmedaljevinder. 2 gange Grand Prix Finale-vinder. Første kvinde til at lande 2 tripel-axeler i ét program. Den japanske nationalhelt 19-årige Mao Asada har opnået meget i sin karriere, men på det seneste har resultaterne været knap så imponerende.

Det startede ved seneste VM, hvor hun endte på en 4. plads hvilket var første gang i hendes internationale karriere hun ikke stod på podiet. Denne sæson endte hun nr. 2 og 5 ved sine Grand Prix'er, og hun kvalificerer sig for første gang IKKE til finalen (sandsynligvis).

Da Mao som bare 15-årig i 2005/06 sæsonen vandt Grand Prix Finalen, vakte det stor furore i Japan at hun ikke kunne sendes til Vinter OL pga. sin alder, selvom hun allerede havde slået Shizuka Arakawa, Sasha Cohen og Irina Slutskaya (de fremtidige OL-medalister) ved konkurrencer selvsamme sæson. Nu synes det pludseligt realistisk at hun ikke ikke engang vil kvalificere sig til det japanske landshold til Vinter OL i februar, da hendes landsmænd Miki Ando, Yukari Nakano og især Akiko Suzuki klarer sig godt ved Grand Prix'erne.

Derfor har formanden for JSF (den japanske skøjteunion) indkaldt Asada til møde, hvor de skal drøfte hendes tilstand og muligheder for forandring. Mange har spekuleret på, om han vil af med Asadas træner, russiske Tatiana Tarasova, som beskyldes for at give hende for "russiske" programmer (dystre og dramatisk). Desuden sås der tvivl om strategien vedr. de tre 3axelforsøg i hendes programmer, da hun indtil videre kun har landet 1 ud af 8 i sæsonen.

Mao Asada har dog stadig 1½ måned indtil de nationale mesterskaber til at forbedre sig. Hun skal nok placere top 3 for at komme til Vinter OL. JSF kan dog vælge at sende hende alligevel selvom hun placerer uden for top 3; de tager nemlig tidligere resultater i betragtning, når de skal udpege landsholdet.

Hvis de gør, må man dog håbe på, at det ikke bliver en gentagelse a la Miki Ando Vinter OL 2006: hun placerede kun nr. 6 ved de nationale mesterskaber, men blev alligevel sendt til OL, hvor hun kun kom på en 15. plads. Hun var derefter genstand for STOR kritik af de japanske medier.

(Foto: daylife.com, kilde: Japan Times)