mandag den 28. marts 2016

VM 2016 forudsigelser - Herrer

Hanyu, Fernandez, Chan og Jin er blandt medaljekandidaterne hos herrerne.

Herrernes konkurrence ved VM 2016 i kunstskøjteløb har potentiale til at blive et blodbad. Vi har nok fire guldkandidater, men omkring halvdelen af de tredive herrer i feltet kan på papiret ende i top 10.

Favorit er nok den olympiske og tidligere verdensmester Yuzuru Hanyu, som brillerede ved NHK Trophy og GPF, hvor han satte fire verdensrekorder. Hans tekniske sværhed (i alt fem quads) og flotte præsentation betyder, at ingen kan røre ham, hvis han løber fejlfrit. Han havde dog dyre fejl ved de japanske mesterskaber (som han stadig vandt), men det beviser at han stadig er et menneske, og lignende fremførelser ved dette VM åbner døren for rivalerne.

Den regerende mester Javier Fernandez er nok ikke storfavoritten, men han har også haft en stærk sæson med to GP-sejre, sølv ved Finalen og sin fjerde EM-titel. For nylig opgraderede han også til et 5-quad layout, og med sin charmerende koreografi er den spanske herre også velafrundet nok til at snuppe medalje på egne vilkår. Marginer er tætte, så farven kommer nok an på dagsformen.

Tre gange verdensmester Patrick Chan har haft en blandet comeback sæson, hvor især det korte program har givet ham problemer; kun ved de nationale mesterskaber løb han dette rent. Til gengæld har hans lange løb været solidt, og i sin 4CC sejr var han fejlfri med sit opgraderede indhold med to quad tåloop og to triple axeler. Alligevel er han utrolig nok bagud teknisk, så ulig de forrige gange har han ikke råd til fejl og stadig tage guldet.

Det store spørgsmålstegn er altid Denis Ten, som har været plaget af skader denne sæson. Som sædvane var hans GP-sæson langt under niveau, og senest blev kun til en 2. plads ved en senior B i et svagt felt, hvor han helt missede sit forsøg på quad salchow i sit nye lange program. I topform er han blandt de bedste, men det er svært at forestille sig så mange forbedringer på kort tid. Ikke desto mindre har han for vane at peake det helt rigtige tidspunkt.

Det har været noget af en senior debutsæson for Boyang Jin, som imponerede med en tur til GPF og senest sølv ved 4CC, hvor han landede fire rene quads i det lange program. Med sin quad lutz har han det sværeste layout planlagt i feltet (i alt seks quads), men han mangler stadig meget i grundløb og præsentation til at virkelig udgøre en guldtrussel. Hvis nogle af favoritterne fejler, kan han være den første i køen til at udnytte dette.

Regerende juniorverdensmester Shoma Uno har også haft en flot senior sæson med bronze ved GPF. Ulig Jin er Uno en yderst velafrundet herre med flot præsentation, piruetter og spring, omend quad tåloop er den eneste quad i hans repertoire. Han kan nogle gange have problemer med sin quad, senest ved 4CC, men hans all-round kvaliteter gør ham til favorit til en placering i top 6.

Han Yan er generelt en solid herre, men han er blevet overskygget af landsmand Jin denne sæson; Yan er en mere velafrundet løber, men har ikke samme sværhed eller stabilitet. Han plejer som regel at have et par fejl ved hver konkurrence, men ved 4CC virkede han i skarpere form, og med to nær rene løb kunne han forsvare sin bronze. Med sine sædvanlige løb burde han kunne tage karrierens tredje VM top 10 placering.

Ruslands bedste håb er Maxim Kovtun, som tog en 7. plads forrige år. Kovtun har sværheden, men grundet teknikken kan han være vildt uforudsigelig med dyre pop og fald. Ved EM snuppede han godt nok bronze, men samme løb i dette felt vil ikke bringe ham samme gode placering.

De amerikanske herrer er på hjemmebane, men de fleste har allerede afskrevet dem som medaljekandidater - blot bevarelsen af tre startpladser virker svær. Den amerikanske mester Adam Rippon tog en 8. plads forrige år, men han mangler en stabil quad til at udgøre en trussel. Efter sigende skippede han 4CC for at arbejde på sin quad(s), men det er nok ikke sandsynligt at han kan nå at få den stabil så sent i karrieren.

Max Aaron har til gengæld quads (salchow), men hans forbedringer i præsentation har ikke været helt nok til at rykke ham op. Godt nok vandt han Skate America, men hans 7. plads ved det nylige 4CC viste, at han ikke har meget at falde tilbage på, hvis springene fejler. Med solide løb har han dog en chance for at blive den topplacerede amerikaner.

Hold også øje med Nam Nguyen og Misha Ge, som overraskede med en 5. og 6. plads ved forrige VM, og Alexei Bychenko som snuppede EM-sølv i Bratislava. Hvis de andre herrer løber til deres potentiale, er en top 10 placering ikke sandsynlig, men alt kan ske i dette uforudsigelige felt.

Mine forudsigelser
1. Yuzuru Hanyu JPN
2. Javier Fernandez ESP
3. Patrick Chan CAN
4. Boyang Jin CHN
5. Shoma Uno JPN
6. Han Yan CHN
7. Maxim Kovtun RUS
8. Denis Ten KAZ
9. Max Aaron USA
10. Adam Rippon USA

Se flere detaljer her.

Ingen kommentarer: