mandag den 28. april 2014

Nye tekniske regler for sæson 2014-15

ISU har revideret reglerne for singles og parløb begyndende fra næste sæson, og en del af dem er ganske drastiske. Her de største overskrifter:

1. Flip og Lutz
De to symbolerne for forkert skær genindføres: "e" for tydelig og "!" utydelig forkert skær. Spring med "!" modtager samme basisværdi med reduceret GOE, mens "e" modtager 70% basisværdi med samlet negativ GOE.

Hvis både "e" og "<" (90-180° underrotation) bliver tildelt, vil springet kun opnå 50% af basisværdi. Dvs. en underroteret triple (f)lutz (3Lz< "e") kun modtager 3.0 point i basisværdi mod 6 point normalt.

2. Piruetter
Solopiruette: Hvis en piruette mangler ét (ud af 5 mulige) af de obligatoriske krav, tildeles tegnet "s" og elementet opnår 70% af basisværdi. Mangler to krav i en piruette, tildeles "ss" og elementet opnår kun 50% af basisværdi.

Parpiruette: Hvis ikke alle tre basispositioner opnås af begge parter, tildeles tegnet "a" og elementet opnår 70% af basisværdi.

3. For få rotationer/omdrejninger
Hos senior/junior vil spring med færre end 1.5 omdrejninger ikke blive tildelt point dvs. single spring (dog ikke single axel) er 0 point værd i både det korte og lange program. Dvs. at en triple salchow-single tåloop (3S+1T) formentlig vil få kredit som 3S+COMBO (og ikke 3S+SEQ med 80% bøde).

I det korte program vil spring med forkert antal omdrejninger ikke tildeles point. Dvs. at følgende gælder, så vidt jeg har forstået rigtigt:
  • Solospring ud af forbindende trin: single og doubles får 0 point. Før fik en solo double lutz hos seniorerne 1.2 point (basis 2.1 med -3 i GOE), hvilket godt kan få betydning i sidste ende.
  • Axelspring: En single axel (1.5 omdrejning) vil få 0 point. Tidligere ville denne få 0.5 point (basis 1.1 med -3 i GOE).
  • Kombination: Hos seniorer er mindstekravet en triple med en double, så en double lutz-double tåloop (2Lz+2T) vil kun få kredit for double lutz (2Lz+COMBO). En quad tåloop-single tåloop (4T+1T) vil nok få kredit for 4T+COMBO.
4. Levels
Basisværdier og GOE er næsten uændret, men en del features for at opnå levels er ændret. Blandt andet er alm. baglæns indgang til piruette og skift af hånd under dødsspiral ikke længere features. Se flere detaljer i dokumentet.

Kommentar
Disse ændringer giver meget mere magt til det tekniske panel end hidtil, hvilket kan være skidt for visse løbere, hvis reglerne ikke udøves konsekvent. Skær, underrotationer og features er stadig til dels subjektive kald. Det vil blive "interessant" at se, hvordan løberne vil justere sig til disse ændringer.

Kilde: ISU Communication 1861

4 kommentarer:

Cee sagde ...

Men det kræver også et dygtigt teknisk panel -ellers kan det være lige meget.
Vh Christina

Cathrine Hoang sagde ...

Det er rigtigt - men uanset reglerne tror jeg aldrig alle seere vil være enige med panelets bedømmelser.

Jeg tilbageholder min endelig dom for de nye regler, før jeg har set dem i "action", men jeg er lidt bange for at de vil danne et større mismatch for, hvad den almindelige seer ser på isen, og hvad scoren/placering bliver.

Anonym sagde ...

jeg kunne godt tænke mig at vide, hvem du tror de nye regler muligvis vil gavne såvel som være en ulempe for.
jeg kan ikke se pointen i at gøre det tekniske mere kompliceret og strengt, når det der egentlig er galt er mere præsentationsbedømmelserne som tit ikke giver særlig meget mening.

Cathrine Hoang sagde ...

En løber som Kanako Murakami vil drage stor ulempe, da hun tit får tildelt 3Lz< "e". Med hensyn til basisværdi kan faktisk bedre betale sig at udføre en double axel for hende i det lange program i stedet.

Løbere som Julia Lipnitskaia får kun nogle gange "e" på sin lutz, men med de nye regler tror jeg at dommerne vil nøjes med "!", hvilket skader mindre. Løbere med rene skær vil også gavne - hvilket er fint - men jeg er bange for at dem med forkert skær helt vil undlade at forsøge springet.

Med hensyn til levels virker det som om, de fjerner features så snart en håndfuld er i stand til at udføre dem fx. dødsspiral med skift af hånd. Jeg vil foretrække at der er større spredning af GOE, så fx kun de af god kvalitet blev belønnet fx Peng/Zhang.