mandag den 24. marts 2014

VM 2014 forudsigelser - Herrer

Værtsnation Japan sender et stærkt herrehold, men at rydde podiet bliver ikke let.

Herrernes felt ved VM 2014 i kunstskøjteløb er meget anderledes end det vi så ved Vinter OL (12 OL-herrer deltager ikke), og dette åbner feltet op en del - vi har dog stadig nogle medaljefavoritter.

Guldfavoritten

Den nykronede olympiske mester Yuzuru Hanyu er den eneste OL-medaljetager ved dette VM, og det er en af årsagerne til, at han er storfavorit til at snuppe sin første VM-titel. Han havde ikke sit bedste lange program ved OL med to fald, og forhåbentlig vil det oppe hans motivation foran et hjemmepublikum. Ikke desto mindre har han nok råd til at par fejl pga. sine høje programkomponenter og sværhedsgrad.

De andre podiefavoritter

Javier Fernandez tog en tæt 4. plads ved OL, og bronze blev kun forhindret pga. en kombination for meget. Denne fejl vil han forhåbentlig ikke gøre igen, og med både Patrick Chan og Denis Ten ude har spanieren en god chance for at forbedre sin VM-bronze fra forrige år. Han har også en stor sværhedsgrad, hvilket giver ham en buffer, men han har endnu ikke formået at løbe tilnærmelsesvis rent.

Japan sender et stærkt hold, og Tatsuki Machida er allerede medaljefavorit ved sin VM-debut. Han har haft en pålidelig sæson, og senest blev det til en 5. plads ved OL. Der er dog en del herrer inden for hans scoringspotentiale, så rene programmer vil afgøre om det bliver til medalje.

Long shots

Der er endnu flere herrer med medaljepotentiale, men mange af dem har endnu ikke erfaring med at befinde sig i toplaget. En af disse Han Yan, som gør sin VM-debut. Kineseren har også haft en solid sæson, senest med en 7. plads ved OL. Den 18-årige herrer har både springene og grundløbet til at udgøre en medaljetrussel, men erfaringen mangler måske en smule.

Den japanske trio sluttes af med Takahiko Kozuka, som tager skadede Daisuke Takahashis plads. Det har været en noget svingende sæson for Kozuka, og senest blev det "kun" til sølv ved Four Continents i et svagt felt. Han er dog tidligere VM-sølvvinder, så potentialet er der til at tage medalje og måske udføre et japansk sweep af podiet.

Maxim Kovtun overraskede med to Grand Prix medaljer og en national titel, men han skuffede ved EM og kom derfor ikke til OL. Han planlægger op til fem quads i sine programmer, men han har tendens til at lave fejl i sit lange program, især hvis der er meget på spil.

Det blev kun til en 12. plads ved OL for Jeremy Abbott, og på dette punkt er det måske optimistisk at have ham som long shot til medalje. Han har elementerne til at score højt, men gang på gang bukker han under for presset ved de store konkurrencer. Hans bedste chance i dette felt er formentlig, hvis han undgår quads og i stedet satser på en top 6 placering.

Canadiske Kevin Reynolds har døjet med støvleproblemer hele sæson, men ved OL-holdkonkurrencen fik han stadig løbet stærkt og landet tre quads. I den individuelle gik det dog ned af bakke med en samlet 15. plads. Er han i topform og lander sit svære layout, kan en høj placering ikke udelukkes.

Hold også øje med

Amerikanske Max Aaron kom ikke til OL, og det er derfor længe siden at vi har set til ham. Han tog en solid 7. plads ved forrige VM, og manglen på OL-deltagelse kan måske betyde mere energi. Han er stadig relativ svag i programkomponenterne, så han må tage fordel af sine quad salchow i stedet.

Michal Brezina tog sin anden OL 10. plads i februar, og det blev også til en solid 4. plads ved EM. Tjekken leverer normalt midt-i-mellem præstationer, men hvis han kunne undgå dumme fejl i anden halvdel af sit lange program kunne han måske ende i den øvre halvdel.

Landsmand Tomas Verner startede sæsonen godt ved senior B'erne, men de dårlige nerver dukkede op igen ved de store mesterskaber. En sejr for ham ville måske blot være at lande i top 10 igen ved et VM (senest var en 4. plads tilbage i 2009).

Canadiske Nam Nguyen overraskede med at vinde Junior VM for to uger siden, og nu gør den 15-årige herre sin VM-debut. Det vigtigste er nok at opnå erfaring, for hans scores er stadig ikke konkurrencedygtige med de rutinerede seniorherrer.

Danmark repræsenteres af Justus Strid, der senest tog en 31. plads ved EM og sølv ved de nordiske mesterskaber.