søndag den 1. marts 2015

Kunstskøjteløb på GIF: I-piruetter

Sasha Cohen udfører en I-piruette ved US Nationals 2010 (foto: Getty).

Det nyeste GIF-indlæg er om I-piruetten eller I-spin, som den bliver kaldt på engelsk. Dette er en variation af en (oftest baglæns) opretstående piruette, hvor løberen trækker det frie ben op til ansigtet; i denne split-position danner ben og krop formen som bogstavet "I", deraf navnet.

Dette bliver ikke helt et historisk indlæg, da jeg ikke ved hvem der opfandt piruetten - men nærmere en gennemgang af bemærkelsesværdige løbere, som af udført piruetten.

Vinter OL 1994 FS Schweiziske Natalie Krieg var superb til piruetter, og hun brugte I-positionen som den andensidste position i sin kombinationspiruette.

VM 2004 Amerikanske Sasha Cohen er nok den mest kendte udfører af I-piruetten, som hun populariserede. Hendes udgave var særdeles god med strakte ben, og det frie ben trukket næsten helt ind til kroppen, og mange rotationer for at afslutte med et brat og dramatisk stop ud af piruetten.

Skate America 2004 Landsmand Alissa Czisny forsøgte sig også med piruetten i en sæson, og hun fik også benet højt op, men antallet af rotationer kneb til tider. Klogt nok skiftede hun til Y-piruetten, som hun til gengæld var særdeles god til.

Vinter OL 2006 Den olympiske mester Shizuka Arakawa udførte også en version af I-piruetten, hvor hun slutteligt slap den ene arm og lod den krydse det frie ben; en meget effektiv detalje.

US Nats 2008 Caroline Zhang var kendt for sin perle-piruette, men hun havde faktisk også en meget smidig I-piruette, hvor hun til sidst gav slip med sin ene hånd og rakte den mod himlen! Denne detalje droppede hun dog senere i karrieren (sammen med I-piruetten).


VM 2009 I-piruetten var også en fast bestanddel i Yuna Kims repetoire, men ulig de fleste damer holdte hun fast på hver ende af sin skøjte (i stedet for anklen). Skøjtebenet var ikke helt strakt, men hun kunne få god fart på piruetten.

Cup of China 2009 Mirai Nagasu har hele karrieren udført I-piruetten, men den var specielt god i 2009/10, hvor hun fik masser af fart og rotationer på positionen og afsluttende gav slip med den ene hånd og lænede sig bagud.


VM 2010 To gange verdensmester Miki Ando udførte også piruetten i en overgang, men hun kunne ikke få sit frie ben helt så højt op som de andre piger, og senere i karrieren droppede hun også positionen.

VM 2013 Kinesiske Zijun Li er en af de få damer, som bruger positionen i den første halvdel af sin kombinationspiruette, hvilket er lidt en skam, da positionen er mest dramatisk som afslutning.

Finlandia Trophy 2014 Luxembourgske Fleur Maxwell er nok ikke særlig kendt grundet sine svage spring, men hun er en undervurderet mht. piruetter. Som kan ses, kan hun få sit frie ben helt op til øret.

Skate America 2014 Logisk nok kræver positionen masser af smidighed, så vi ser ikke mange herrer udføre piruetten. Filippinske Michael Christian Martinez har dog en ganske god version.

Vinter OL 2014 De russiske damer er også med på bølgen. Adelina Sotnikova har en god version, som hun afslutter sit lange program med. Dermed har de tre senest olympiske mestre (alle under IJS) udført I-piruetten i deres programmer.

Cup of China 2014 Ingen kan dog slå Julia Lipnitskaia, hvis overnaturligt smidige og hurtige version nærmest giver en S-formet illusion undervejs. Forhåbentlig får hun sine spring tilbage, så vi kan se hendes piruetter på international scene igen.

JGPF 2014/15 Den yngre generation - her Evgenia Medvedeva - er også ivrige udøvere af I-piruetten, og selvom de har smidigheden, mangler de måske stadig lidt finpudsning.

Hvilken skøjteløber, synes du, har den bedste I-piruette?

Ingen kommentarer: