onsdag den 5. februar 2014

Vinter OL 2014 forudsigelser - Holdkonkurrencen

Lipnitskaia vil løbe begge segmeneter for Rusland (foto: AP)

Holdkonkurrencen i kunstskøjteløb får sin debut ved Vinter OL 2014 i Sochi, så det er svært at vide, hvad man kan forvente, da formatet er en del anderledes end ved World Team Trophy.

Kvalificerede nationer
De ti kvalificerede nationer (se liste her) er allerede kendte, og hver nation stiller op med én løber/par i hver disciplin til det korte program/dans. Top 5 går videre til det lange program/fridans, og her vil hver nation få lov til at substituere to pladser. Her går taktik ind i spillet, da nogle løbere er mere kendte for at være stærke til det lange program end andre, og derudover vil man mindske udmattelsen hos nogle løbere, som måske har medaljechance i den individuelle disciplin.

Regler
Jeg har endnu ikke fået helt styr på reglerne, men placeringerne - ikke point score - vil vist bestemme det samlede resultat. Det vil sige, at en førsteplads giver 10 point, andenplads 9 point, tredjeplads 8 point osv. Dermed vil især det korte program få stor betydning, da det gælder om at mindske skaderne her, da en sidsteplads (10. plads) kun vil få 1 point; i det lange program vil en sidsteplads (5. plads) stadigvæk få 6 point.

Vil Patrick Chan løbe begge programmer for Canada? (foto: Getty).

Forudsigelser
Præcise forudsigelser at svære at gøre, da nogle lande stadigvæk ikke har offentliggjort deres holdopstilling. Man må formode, at løbere med medaljechancer i den individuelle disciplin - men ingen i holdkonkurrencen - vil skippe denne del, mens stærke løbere i både individuel og hold vil blive presset til at løbe begge segmenter i holdkonkurrencen.

Medaljefavoritter
Medaljefavoritterne er uden tvivl Canada, Rusland og USA. De tre lande kan sende solide til stærke løbere i alle discipliner, og de har ingen store huller som de andre nationer. Ifølge mine beregninger vil Canada og Rusland være storfavoritter til guld, og udfaldet kommer nok an på dagsformen (så længe begge lande sender deres stærkest mulige hold). USA er stærk i isdans, men hos herrer, damer og især parløb kan de risikere at placere i midten - her skal de helst minimere skaderne, hvis de vil have mere end bronze.

Top 5
De andre nationer er long shots til medaljer, men adskillige lande har chance for at gå videre til det lange program: Japan, Kina, Italien og Frankrig står tæt i kampen, omend et kommer selvfølgelig an på, hvorvidt de sender deres stærkeste løbere. Disse fire lande har dog stadig en del magt, da de med høje placeringer kan ændre udfaldet af det endelige podium.

Davis/White er team USA's store styrke i holdkonkurrencen (foto: Getty).

Mine forudsigelser
Husk, ingen holddeltagere er 100% officielt blevet annonceret, men jeg prøver at gå ud fra at medaljefavoritterne vil sende deres stærkeste hold.

GULD - Canada  
h: Chan+evt. Reynolds, d: Osmond, p: Duhamel/Radford+Moore-Towers/Moscovitch, i: Virtue/Moir
Canada har gode chancer for top 2 placeringer i både herrer, parløb og isdans. Et spørgsmålstegn har været Patrick Chan, som har givet udtryk for, at han kun vil løbe det korte program og overlade til lange til Kevin Reynolds - sker dette, falder deres guldchancer betydeligt. Hvis Chan vælger at løbe begge programmer, tipper jeg Canada til at snuppe guldet.

SØLV - Rusland
h: Plushenko, d: Lipnitskaia, p: Volosozhar/Trankov (SP)+Stolbova/Klimov (FS), i: Bobrova/Soloviev (SD)+Ilinykh/Katsalapov (FD)
Rusland er stærke i parløb og damer, hvor de har gode chancer for top 2, og i isdans virker en 3. plads sandsynlig, omend Ilinykh/Katsalapov ikke har råd til dumme fejl. Skaden skal mindskes hos herrerne, hvor Plushenko stadig virker som et spørgsmålstegn.

BRONZE - USA
h: Abbott (SP), Brown (FS), d: Wagner (SP)+Gold (FS), p: Castelli/Shnapir, i: Davis/White
USA er favoritter til en 1. plads i isdans, men hos både herrer, damer og parløb kan de potentielt løbe både skidt og godt. Denne usikkerhed efterlader dem som bronzefavoritter, men på en god dag har de chance for at placere højere.

4. plads - Japan
h: Hanyu (SP)+Machida (FS), d: Asada (SP)+Suzuki (FS), p: Ryuichi/Kihara, i: Reed/Reed
Japan gode chancer for førstepladser i singles, men deres store svaghed er som altid i parløb og singles. Her vil selv stærke løb placere dem i den nedre halvdel. De er long shots til bronze, men de får brug for meget hjælp.

5. plads - Italien
h: Parkinson, d: Kostner og/el. Marchei, p: Berton/Hotarek og/el. Monica/Guarise, i: Cappellini/Lanotte og/el. Guignard/Fabbri
Denne 5. plads er kun gyldig, så længe Italien vælger deres stærkeste løbere i alle discipliner. Især Kostner og Cappellini/Lanotte vil måske skippe, da de har en chance for individuel medalje - i så fald kan støvlelandet risikere ikke at kvalificere sig til det fri.

6. plads - Kina
h: Han, d: Li og/el. Zhang, p: Peng/Zhang, i: Huang/Zheng
Kina kan i teorien også sende et hold med chance for en top 5 placering, da de er solide i herrer, damer og parløb. Dog virker topplaceringer i disse discipliner stadig usandsynlig, og deres svaghed i isdans trækker dem ned. Pang/Tong vil nok ikke deltage i parløb for at "spare" energien til den individuelle konkurrence, hvor de er medaljekandidater..

7. plads - Frankrig
h: Amodio og/el. Joubert, d: Meite, p: James/Cipres, i: Pechalat/Bourzat og/el. Carron/Jones
Pechalat/Bourzat vil formentlig ikke deltage, da de er medaljekandidater i den individuelle disciplin. Dermed har resten af holdet kun i bedste tilfælde mulighed for midterplaceringer i hver disciplin, hvilket gør det svært for dem at kvalificere sig til det fri.

8. plads - Tyskland
h: Liebers, d: Weinzierl, p: Wende/Wende, i: Zhiganshina/Gazsi og/el. Kolbe/Caruso
Savchenko/Szolkowy har bekendtgjort, at de ikke vil deltage i holdkonkurrencen, og dermed vil Tyskland formentlig ligge i den nedre halvdel - de burde dog kunne undgå bundplacering.

9. plads - Storbrittanien
h: Parr, d: McCorkell, p: Kemp/King, i: Coomes/Buckland
Deres isdansepar er godt nok EM-bronzevindere, men dette felt vil være meget stærkere. Både herrer, damer og parløb vil nok få nær bundplacering.

10. plads - Ukraine
h: Godorozhova, d: Popova, p: Lavrentieva/Ryduk, i: Heekin-Canedy/Dun
Udfra de skuffende EM-resultater virker landet som "favoritter" til en 10. plads.

Ingen kommentarer: