fredag den 20. juli 2018

RIP Denis Ten 1993-2018

Denis Ten mindes ved Kasakhstans embassade i Moskva.

Hvis du følger skøjteløbere på de sociale medier, er du nok ligesom mig blevet bekendt med den tragiske nyhed at Denis Ten er død. I går i hjembyen Almaty i Kasakhstan blev Ten stukket i låret af to røvere, som var i færd med at stjæle side-spejlene på hans bil. Han blev sendt til hospitalet, men grundet det store blodtab stod hans liv ikke til at redde, og han døde tre timer efter indlæggelsen.

Han blev kun 25 år, og trods skader og tilhørende rygter om tilbagetrækning havde Ten faktisk planer om at konkurrere den kommende sæson. Han var lige blevet tildelt en Grand Prix-plads ved Rostelecom Cup til efteråret.

Ten satte mange milepæle i kasakhisk kunstskøjteløb, og han blev blandt andet Kasakhstans første medaljetager ved VM kunstskøjteløb (sølv i '13, bronze i '15) og OL kunstskøjteløb (bronze i '14). Derudover var han pioner for sporten i hjemlandet, hvorfor han var officiel ambassadør det olympiske bud "Almaty 2022" (som dog gik til Beijing), og han producerede også sit eget isshow i Kasakhstan med topløbere fra hele verdenen.

Der var trange kår for træning i Kasakhstan, så Ten flyttede til Rusland og senere USA for at forfølge sin drøm om kunstskøjteløb. Den internationale herre var særdeles vellidt blandt sine kolleger, og hans død er et stort tab for sporten: han var ikke blot en kunstner på isen... han satte også Kasakhstan på kortet i kunstskøjteløb.

Mit første minde om Denis Ten var hans lange program ved VM 2009, hvor en lille 15-årig herre havde sit livs løb med otte rene triple spring. Han var nr. 6 i friløbet og trak sig fra en 17. plads til en samlet 8. plads:


Denis Ten var aldrig kendt som den pålidelig springer, så det kom som noget af en overraskelse, da han havde sit livs konkurrence VM 2013 og tog sølv (mange mente også, at han fortjente guldet):


Kilde: Goldenskate

Ingen kommentarer: