tirsdag den 18. februar 2014

Vinter OL 2014 forudsigelser - Damer

Kunstskøjteløbskonkurrencen ved Vinter OL 2014 slutter af med damernes konkurrence, som begynder i morgen med de korte programmer. Feltet er stakket, og på papiret er det tekniske niveau det højeste nogensinde.

Guldfavoritten

Yuna Kim (KOR) - Den regerende Vinter OL guldvinder må siges at være favorit, siden hun gjorde sit comeback forrige sæson og tog VM-titlen med en overbevisende margin. Hun har de store spring og god pålidelighed, men hendes margin over de andre løbere er skrumpet ind; skader har holdt hende ude af store konkurrencer denne sæson, og de andre løbere har brugt dette på at samle feedback og momentum. Med rene løb har sydkoreaneren det største scoringspotentiale, men hun har ikke råd til mange fejl, før guldet kommer i fare.

Sølvfavoritterne

Julia Lipnitskaia (RUS) - Den kun 15-årige russer har haft noget af et gennembrud denne sæson med to Grand Prix-sejre, en EM-titel og senest to sejre ved holdkonkurrencen. Hun har både sværhedsgraden i spring og piruetter og kombineret med hendes utrolige pålidelighed er sølv i hvert fald i rækkevidde. Hun får ikke samme højde på springene som Kim, men skulle sydkoreaneren fejle, kan Lipnitskaia måske drage fordel af dette og rykke op på guld.

Mao Asada (JPN) - Den regerende OL-sølvvinder har langt det sværeste spring layout planlagt med en triple axel i det korte og otte triple spring i det lange program. Rygterne siger, at hendes træning har gået utroligt godt, men Asada viste alligevel nerver ved holdkonkurrencen, hvor hun faldt på triple axelen og tog en 3. plads. Potentialet er til guld, hvis japaneren løber rene programmer, men hun har hidtil denne sæson ikke løbet et rent kort eller langt program.

Bronzefavoritterne 

Carolina Kostner (ITA) - Den regerende VM-sølvvinder har ikke haft denne bedste start på sæsonen, men hun ser på ud til at være på vej mod topform, da hun indtil videre har haft rene fremførelser af sit korte program. Lavere sværhedsgrad (og tabt momentum) betød dog, at hun begge gange tabte til de russiske damer, og på hjemmebane virker dette sværere at slå dem her. Det taler heller ikke til hendes fordel, at hun sjældent løber nær rene lange programmer. Forhåbentlig får hun dog endeligt et stærkt Vinter OL.

Adelina Sotnikova (RUS) - Opmærksomheden er faldet lidt fra Sotnikova på trods af, at hun for nylig blev anset som den russiske topdame, såfremt hun løb rent. Hun har den komplette pakke med både store spring, godt grundløb og solide piruetter, og med rene løb har hun også godt scoringspotentiale. Hun har dog ikke været succesrig med sin triple lutz-triple loop kombination i det lange program denne sæson, og i dette felt kan dette måske blive forskellen.

Long Shots

Gracie Gold (USA) - Den amerikanske mester har undergået store forbedringer siden sit træningsskifte, og med sine store spring og høje sværhedsgrad har hun også en lille chance for medalje. Hun mangler stadig lidt finpudsning i sin fremførelse, og dette var formentlig årsagen til den lidt konservative score i holdkonkurrencen på trods af et rent langt program.

Ashley Wagner (USA) - Der er en del at bevise for Wagner, som har oplevet faldende resultater denne sæson. Hun løb solidt i holdkonkurrencen, men blev stadig tildelt en skuffende score, så hun får brug for fejlfrie programmer for at have den mindste medaljechance - især hendes triple flip-triple tåloop skal være spot-on. Hun vil re-debutere sit Samson & Delilah program, hvilket gør hende lidt til et spørgsmålstegn. 

Kanako Murakami (JPN) - Hun havde en langsom start på sæson, men ligesom forrige sæson ser hun ud til at peake det rette tidspunkt; forrige måned tog hun guldet ved Four Continents med to rene programmer. Hun har ikke helt den pæneste springteknik, så hun skal nok håbe på fejl fra konkurrenterne for at placere top 5.

Akiko Suzuki (RUS) - Som altid har Suzuki været svingende denne sæson: hun leverede utrolige fremførelser ved de nationale mesterskaber, men ved holdkonkurrencen virkede hendes spring små og forsigtige. Hun er dog en af de få damer, som er i stand til to back-to-back rene programmer, hvilket giver hende en chance for podieplads.

Hold også øje med

Zijun Li (CHN) - Den kinesiske dame har ikke konkurreret meget denne sæson pga. skade, men hun gjorde et flot comeback ved Four Continents, hvor det blev til bronze. Hun har endnu ikke nok power i sit løb til at være en medaljetrussel, men hendes høje sværhedsgrad gør en top 10 placering ganske mulig.

Kaetlyn Osmond (CAN) - Canadieren har også døjet med skade, men hun så ud til at være i ret god form ved holdkonkurrencen; der var dog et par store fejl i det lange program, som hun ikke har råd til med sin lidt lavere sværhedsgrad. Hendes korte program var dog stærkt.

Polina Edmunds (USA) - Amerikaneren er lidt af et spørgsmålstegn, da dette Vinter OL vil være hendes internationale seniordebut. Hun har haft god succes på Junior Grand Prix'erne, men her var det også tydeligt, at fejl ville blive straffet hårdt. Hendes sværhedsgrad er blandt det højeste i feltet, så rene programmer har chance for at blive belønnet.

Mine forudsigelser
1. Yuna Kim KOR
2. Julia Lipnitskaia RUS
3. Mao Asada JPN
4. Adelina Sotnikova RUS
5. Gracie Gold USA
6. Carolina Kostner ITA
7. Kanako Murakami JPN
8. Ashley Wagner USA
9. Akiko Suzuki JPN
10. Zijun Li CHN

Se flere detaljer her.

Ingen kommentarer: