tirsdag den 3. november 2009

Code of Points: Underrotationer

Efter damernes lange program ved Cup of China 2009 kan det for den almindelige kunstskøjteløbsfan synes besynderligt, at en skøjteløber som Mirai Nagasu, der med det blotte øje kun begik én større fejl i sit lange program (billede: fald på 3loop), kan ryge ned på en 5. plads, mens en skøjteløber som Kiira Korpi kan vinde sølv, selvom hun doublede sin 3lutz og singlede sin 3salchow og heller ikke havde en 3flip eller 3tåloop i sit program. Resultatet skyldes et ord: nedgraderinger.

Reglerne i det nye dømmesystem (kaldet code of points, CoP) vedrørende underrotationer har nu længe irriteret mange kunstskøjteløbsfans. I de nuværende regler vil et spring, der er underroteret en kvart omgang for lidt, blive nedgraderet af det tekniske panel (vist med tegnet < i protokollerne). For eksempel vil en 3tåloop, der bliver nedgraderet, kun få en basisværdi svarende til en 2tåloop. En 3tåloop har en basisværdi på 4.0 pts, mens en 2tåloop har en basisværdi på 1.3 pts, og en skøjteløber får dermed hele 2.7 pts mindre end de havde håbet på. Reglerne betyder også, at en fuldt roteret 4tåloop med stepout (-2 GOE) vil score 2 pts, mens en nedgraderet 4tåloop, der er ren for det blotte øje, vil score færre point: ikke så underligt at tilskuerne ikke altid forstår skøjteløbernes score!

Selvfølgelig mener jeg, at underroterede spring burde score færre point end fuldt roterede spring. Pointtabet burde bare ikke være så mærkbart, som det er i dag.

Tidligere kunstskøjteløber og pt. blogger Jennifer Kirk har skrevet et spændende indlæg om sagen på sin blog "Skating the Issue". Hun mener, at de nuværende regler vil betyde flere programmer, hvor skøjteløberne undlader svære spring og springkombinationer i frygt for nedgraderinger. Jeg er fuldstændig enig med hende, og beviset ses tydeligt seneste ved VM: Af alle damerne var guldmedaljevinder Yuna Kim den eneste, der forsøgte og fik fuld points for sin tripel-tripel kombination i både det korte og lange program.

(billede fra daylife.com)

Hvem bliver mon den heldige ejermand af denne...

...smukke guldmedalje?

Medaljerne til Vinterlegene i Vancouver 2010 blev for nyligt offentliggjort. Designet er inspireret af havbølger, drivende sne og bjerglandskabet i Canada, deraf medaljens bulede form. Mønstret på overfladen af medaljerne er af hentet fra to enorme illustrationer, og dermed er mønstret på hver eneste medalje forskellig.

I kunstskøjteløb anses en guldmedalje ved de Olympiske Vinterlege nok for den mest prestigefyldte af alle medaljer. Lige nu er der selvfølgelig en eller flere favoritter til guld-, sølv- og bronzemedaljerne, men ikke så sjældent sker det, at en eller flere af medaljerne hænger om halsen på en såkaldt underdog. Jeg (og alle andre) må bare vente til februar...



(billeder fra vancouver2010.com)